Megjelent: 3 éve

Munkahelyi megoldások, hogy hatékony legyen a munkavégzés

Csak ül az irodában és nem tudja, mit tehetne, hogy jobban tudjon a munkára koncentrálni? Kipróbált már mindent praktikát, és még mindig nem találta meg a megoldást, vagy épp ellenkezőleg, elveszettnek érzi magát a lehetőségek tárházában? Ebben a cikkben összeszedtük, mit tehet annak érdekében, hogy könnyedén és felfrissülten kezdje a munkanapot, és napi teendőit gyorsan, hatékonyan végezze el.

images

Munkahelyi megoldások, hogy hatékony legyen a munkavégzés
 

Felkészülés a munkavégzésre

A munkára való megfelelő felkészülés egész napra megalapozhatja a fókuszált figyelmet. Ebben nagy szerepet játszik a megfelelő testmozgás – például egy kis reggeli kocogás –, a megfelelő mennyiségű alvás, valamint olyan reggeli rutin kialakítása, amelynek elvégzése után agyunk magától rááll a “munka üzemmódra”.

A munka előtti rutin magában foglalhatja egy forró kávé vagy tea elfogyasztását, esetleg egy péksütemény beszerzését, vagy a kutyasétáltatást. A hangsúly itt a rendszerességen van.

Figyelmünket bármilyen külső tényező módosítása nélkül is fókuszálhatjuk különféle technikákkal, amelyek segítségével mentálisan kevésbé fáradunk el a nap végére, valamint a ránk váró feladatokat sem fogjuk olyan monotonnak érezni.

Ilyen technika lehet például a sokaknak bevált Pomodoro technika, amely azt határozza meg, hogyan érdemes felosztani a munkavégzés és a szünetek idejének arányát: 25 perc munka után 5 perc pihenőt érdemes tartani. Így éberségünket és fókuszált figyelmünket is megőrizhetjük.

Ha monitor előtt dolgozunk, ugyanilyen hatékony megoldás lehet, ha óránként legalább 10 perc szünetet iktatunk be – ez ráadásul nem csak a gyors kimerülés esélyét csökkenti, de segít a látás megőrzésében is.

Alkalmazások segítségül hívása

Az effektív munkavégzés jegyében számos olyan alkalmazás és szolgáltatás is született már, amelyek a feladatok rendszerezését és a kiegyensúlyozott fókusz kialakítását segítik elő.

Az egyik ilyen ismert ingyenes szolgáltatás, amelyet segítségül hívhatunk, a Trello. Ezt az az alkalmazást kifejezetten a feladatrendszerezés és -kezelés támogatására hozták létre. Segítségével átláthatóvá tehetjük feladatainkat, valamint fontossági sorba rendezhetjük őket, tehát mindenképpen hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez.

Egy másik, ehhez hasonló alkalmazás az Asana, amely a skálázhatóságot könnyíti meg, és projektjeink rendszerezésével segíti figyelmünk fenntartását. Az alkalmazás funkcióinak segítségével egyúttal a határidők is könnyebben nyomon követhetővé válnak.

A rendezett munkakörnyezet jelentősége

Kevesen gondolnak arra, hogy mindezek mellett a hatékony munkavégzés érdekében még egy dologra szükség van: ez pedig a rendezett munkakörnyezet. A közérzetet és a higiéniát jelentősen javíthatja, ha rend van körülöttünk, ez pedig közvetlenül hozzájárul munkánk hatékonyságának növeléséhez. Környezetünket többféleképpen tehetjük szebbé, rendezettebbé:

  • Rendszerezés: Eszközeinket és iratainkat megfelelően rendszerezve megelőzhetjük, hogy felfordulás legyen körülöttünk. Ebben praktikus segítséget nyújthatnak a polcrendszerek és tárolási megoldások, amelyekkel hamar rendet teremthetünk.
  • Takarítás: A portalanítás, porszívózás és antibakteriális szerekkel történő felmosás szintén sokat javíthat irodánk tisztaságán. Elsőre nem is gondolnánk, mennyire látható – és az illatok révén érezhető – lesz az eredmény. Rendszeres takarítással még a porallergiát is hatékonyan megelőzhetjük, így kevesebb zavaró tényező érhet bennünket a munka folyamán.
  • Dekoráció: Azonfelül, hogy rendet rakunk, egy-két kellemes dekorációs elem is sokat dobhat irodánk hangulatán, és növelheti komfortérzetünket.

Végszó

Összegezve, a munka hatékonysága számtalan módon növelhető, többek között a megfelelő testi-lelki felkészüléssel és reggeli rutinnal, a figyelem fókuszálását elősegítő technikákkal és alkalmazásokkal, valamint a rendezett munkakörnyezet megteremtésével. Tippjeink követésével Ön is szívesebben jár majd be munkába, és hamarabb végezheti el a legnehezebb feladatokat is.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk