Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 7 éve

Munkakezdő tánc hajnalok hajnalán

Az embereknek különböző rituálékkal kezdődik a reggel. Van, aki újságot olvas, más komótosan elfogyasztja az egészséges müzlireggelijét, megint más többször lenyomja az ébresztőórát és a legeslegutolsó percben elindul. Akárhogy is kezdődik a reggel, több mint valószínű, nem úgy, hogy diszkó zenére táncol, ráadásul alkohol nélkül. Főleg annak nem így indul, aki utána dolgozni megy. Ez így is volt egészen mostanáig.Ezekkel a reggeli szokásokkal szerettek volna szakítani egy budapesti esemény elindítói: a Pesthajnal egy napindító buli, műfajteremtő szórakozás - mondta Kepecs Iván, a rendezvény egyik szervezője. Ilyen esemény Londontól New York-ig felbukkan már. A rendezvény célja, hogy bebizonyítsák, érdemes korán kelni és munka előtt feltöltődni, hiszen így az egész nap garantáltan jobban fog telni. Ehhez biztosítják a Pesthajnal hozzávalóit: zenét, táncot, jógát, masszázst, reggelit, közösséget és egy nagy adag jókedvet. Azt szeretnék, hogy minden résztvevő élményekkel és energiával feltöltődve induljon munkába: stresszmentesen, hogy jobban tudjon teljesíteni, tele inspirációval és egy olyan reggellel, ami napokon át felpörgeti.

Az eseményt külföldön már megszervezték, ott nagy sikere van. Célja, hogy társadalmilag hasznos tevékenységet végezzenek a szervezők, illetve egy új kategóriát teremtsenek a Pesthajnal rendezvénnyel. Két cég rendezte a táncos bulit, a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség és a marketinvent. Kétszázan regisztráltak az eseményre, a hely befogadóképessége miatt nem tudtak mindenkit fogadni.A munkahely az emberek idejének nagy részét tölti ki, így mintegy második otthonként funkcionál. A Pesthajnal abban segít, hogy feltöltődve, energiával tele kezdjenek el dolgozni a résztvevők. Sőt inspirációt is adhat egy ilyen reggel, ami új gondolatokat, terveket ébreszthet bennük akár a munka kapcsán is.

Fontos, hogy ez a buli nem arról szól, hogy megtöltjük magunkat alkohollal, és eszünket vesztve tomboljuk ki magunkat. Itt egy újféle szellemiség, gondolkodás, a tudatos kikapcsolódás jelenik meg, és ezzel is meg tudjuk élni a "flow" élményt, ami újabb töltetet ad egy tartalmas nap kezdéséhez. Ez az esemény mindenkinek szól, aki munka előtt szeretne feltöltődni, hogy energikusan tudjon teljesíteni a munkahelyén. A rendezvényen a fiatalabb korosztály jelent meg, úgy huszonöt és harmincöt év közöttiek. Jellemző, hogy olyanok jöttek, akik szellemileg nyitottabbak és érdekli őket például az életmód változtatás, hogy tartalmasabb, tudatosabb módon is el lehet tölteni a hétköznapokat.Fontos látni: a szervezők nem azért vágtak bele ebben a projektbe, hogy anyagilag hasznot húzzanak belőle. Jelentős szempont volt, hogy ha valakinek nincs pár ezer forintja, hogy eljöjjön egy eseményre, ne rekesszék ki, ő is részt vehessen benne. Egyedül a fogyasztást lehet fellendíteni a helyen azzal, hogy egy bulit szerveznek oda, de nem ez volt a fő cél. Majd idővel el lehet azon gondolkodni, lehet-e nyereséget kreálni, de egyelőre nem gondolkodnak ezen a szervezők.


Londonban már sikeres a reggeli buliAz esemény, amiből a Pesthajnal "kinőtt", a Morning Glory, melyet havonta egyszer korán reggel, 6.30-tól 10.30-ig rendeznek meg a londoni szervezők. Ellentétben egy szokványos, éjszaka tartandó bulival, ez egy drog- és alkoholmentes rendezvény. Ott egy kortárs táncos és egy rendezvényszervező indították el a hajnali mulatozást. Szerették volna, ha olyan esemény lesz, melyen a résztvevők megőrzik tudatukat, nem isznak, drogoznak, csak beszélgetnek, és jól érzik magukat - hiszen jó eséllyel innen egyenesen munkába mennek.

"Az emberek csak esténként és hétvégén járnak szórakozni - mondta az egyik főszervező a HuffPostnak. Azt szerettük volna, ha az embereknek megváltozik erről a gondolkodása. El kell felejteni azt, hogy csak a tágra nyílt pupillájú huszonévesek járhatnak az underground klubokba. Ez nem igaz, ezzel az eseménnyel is bizonyíthatjuk, hogy bárki elmehet szórakozni."

A Morning Glory-n lehet finom turmixot, kávét, croissant-ot reggelizni. Lehet jógával, masszázzsal, sőt hullahoppozással is indítani a napot. Eddig elképzelhetetlen volt, hogy havonta egyszer valaki így kezdje a reggelt. És mindehhez olyan zene adja az aláfestést, amit inkább hétvégén a szórakozóhelyeken lehet hallani. A rendezvényeken munkájukat jól végző emberek dolgoznak, a felszolgáló személyzettől a masszázs terapeutákig.A londoni reggeleken általában kétszáz ember vesz rész, ami egyáltalán nem számít kevésnek. A négy óra alatt folyamatos az érkezés és a távozás, a csúcsidő 07.30 és 08.30 között van. A szabadúszók később jönnek és az esemény végéig maradnak. És akármennyire hihetetlen, az embereknek nem az jut eszébe az eseményről, hogy 6.30kor kezdődik!


A reggeli összejövetel inspirál a munkában isNagyon sok ember a munkanapját úgy kezdi, hogy elmegy az edzőterembe edzeni. A szervezők úgy gondolták, hogy el lehetne indítani a napot egy jó kis mókával is. Persze az sem baj, ha valaki konditerembe jár, de van a testmozgásnak egy egészen újfajta formája is. A rendezvény kitalálói azt akarták, hogy az emberek rájöjjenek, hogy az üres tereket is ki lehet használni. Nem feltétlenül szükséges hozzá futópad, képernyő vagy jóga szőnyeg. Egy másik fontos aspektusa a rendezvénynek, hogy közösséget teremt. Ez például Londonban nagy húzóerő, sokan ezért járnak a hajnali bulira. Egészen másként kezdődik így a nap. Nem a metróban utazva, kedvetlen emberek között, ami valljuk be, nem a legideálisabb környezet a munkakezdéshez. Miután valaki részt vesz a Morning Glory-n, általában azt mondja, hogy sokkal jobban inspirált, kreatívabb és nyitottabb. Nagyszerű dolog, hogy ezt a hangulatot a munkahelyre is tovább tudja vinni.

A tánc arról szól, hogy tovább lépünk a jóga szőnyeg vagy a futópad határain, nincsenek szabályok, és nem számít, hogy kinek mekkora gyakorlata van benne. A tánc arról szól, hogy a viselkedésed milyen kapcsolatban van a térrel és a többi emberrel. A reggeli tánc nagyon különbözik attól, amit az emberek általában felkelés után tesznek. Egy olyan reggel után, ahol táncoló emberek vesznek körül valakit, sokkal nyitottabb és érdeklődőbb lesz a munkanap folyamán.

Van egy színészekből és táncosokból álló csapat a Morning Glory-n, akik elvegyülnek a tömegben és az a feladatuk, hogy az emberek jól érezzék magukat. Azt figyelik, hogy az egyes embereknek milyen igényeik vannak, éppen ölelésre vagy masszázsra vágynak, mielőtt elindulnak dolgozni.


Boldogan, jókedvűen kezdeni a munkátDe térjünk vissza Pestre, a Pesthajnal rendezvényre. Kíváncsiak voltunk, a résztvevők mit vártak a rendezvénytől, és ezt megkapták-e végül. Akik elmentek az eseményre, azt mondták, hogy sokkal jobb ilyenkor bulizni, mint éjszaka. Volt, aki 9-kor kezdte a munkáját egy meetinggel, és elmondása szerint sokkal több energiával tudott ezen részt venni. Más szerint az összes kollégájának részt kéne vennie egy ilyen reggelen, hiszen mindenkire jó hatással van egy ilyen esemény.

A résztvevők jónak találták, hogy nem szimplán egy kávétól ébrednek fel, mint egy átlagos hétköznapon, helyette a tánc, a közösség, a finom reggeli, a jóga, a masszázs mind segít kellemesen és tartalmasan elkezdeni a napot. Volt, aki mosolyogva ébredt, mert tudta, hogy jó helyre megy. Egy nagyszerű élmény lett számára a nap, és ennek hatására mosolyogva aludt el este. Más valaki azt várta nagyon, hogy a három gyermekével együtt jógázzon hajnalban, és így indítsa a napot. Megint mások a hajnali táncot szerették volna kipróbálni, hiszen ilyenben még nem volt részük sosem. Volt, aki a vidám zenét, az emlékezetes reggelt várta a munkatársaival, és ehhez még társult egy finom reggeli is, amit nem egyedül kellett elfogyasztani.

Alapból azt gondolnánk, hogy a jógához az elektronikus zene nem passzol, de a résztvevők szerint ez egyáltalán nem volt zavaró. Más arra volt büszke, hogy fel tudott kelni, megcsinálta, amit elhatározott és élményekkel gazdagon távozott a rendezvényről. A legfontosabb dolog, aminek a szervezők is nagyon örültek, hogy mindenki boldogan, jókedvűen hagyta el a helyszínt.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így gyűrtük le a Covid-évet! - céges túlélési praktikák

Akadt, akit a “káoszkapitány” titulus energetizált, mások egy komplett gyászfolyamat végén fogadták el, hogy bizony most nincs protokoll,... Teljes cikk

HR kihívások a termelő-gyártó cégeknél 2021-ben

Gyorsaság, rugalmasság, kommunikáció, transzparencia - ezek a készségek és szükségletek hangzottak el legtöbbször a HR szakemberek szájából a HR... Teljes cikk

Hogyan kezelték a covid-helyzetet az üzleti szolgáltató központok?

Magyarországon működő nemzetközi üzleti szolgáltató központok körében (BSC) mérte fel a covidjárvány két hullámának hatásait kérdőíves... Teljes cikk