Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Nagy a hiány szakképzett munkavállalókból

A szakképzettségi szint emelésével és a piac által várt szakemberek képzésével 7 százalékkal többen dolgozhatnának a versenyszférában - mondta Kiss Péter. A munkaügyi miniszter a piac igényeit szem előtt tartó szakképzésért írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a gazdasági érdekképviseleti szervezetek vezetőivel.

images

images

"A szakképzési rendszer munkaerőpiaci igényekhez alakítása, a gazdasági szereplők tényleges elvárásainak szem előtt tartása égetően fontos. A hazai tartós munkaerőhiány 50 százaléka még mindig a szakképzett munkavállalók hiányából adódik. A hiány felszámolásával átlagosan 7 százalékkal többen kaphatnának munkát a versenyszférában - jelentette ki Kiss Péter az esemény sajtótájékoztatóján.

Szakmunkáshiány az építőiparban
A munkaügyi miniszter arról is említést tett: bőven akad ember a középfokú szakképzésben való részvételre- jelenleg a szakképzetlenek nem egészen 30, a diplomások 80, a középfokú végzettségű szakképzettek 70 százaléka foglalkoztatott. Parragh László, az MKIK elnöke úgy tájékoztatott: jelenleg a gép- és fémiparban, az építőiparban és a kereskedelemben a legégetőbb a szakemberhiány - nincs például elegendő CNC-forgácsoló, gyártósori gépkezelő, épületgépészeti csőhálózat - és berendezésszerelő, hegesztő, géplakatos, szerkezetlakatos, szerszámkészítő, tetőfedő, kereskedő.

Nem biztos, hogy a diploma a nyerő
"Tudatosítani kell a pályaválasztókban és családtagjaikban, hogy jól választott középfokú szakképzés birtokában kiszámítható karriert építhetnek fel, esetenként a diplomás munkavállalóknál előnyösebb kereseti feltételekkel" - tette hozzá Kiss. Konkrét összegekről azonban nem esett szó.

Takács Gabriella

Follow hrportal_hu on Twitter