kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Nehéz kigazdálkodni a cégautóadót

A cégautóadót a személygépkocsi teljesítménye és környezetvédelmi osztályba sorolása alapján kell negyedévente bevallani és megfizetni a hatályos adótörvény értelmében. 12 díjtétel van, de a legkörnyezetkímélőbb kisautó esetében is több adót kell fizetni idén, mint 2011-ben kellett.

A kis- és középvállalatok számára is figyelemre méltó előnyökkel járhat, ha flottakezelőre bízzák az autóikat. A köztudatban a céges autóflotta több száz vagy akár ezres nagyságrendű, óriási járműparkként él, pedig a valóságban -- különösen a magyar piacon -- nem ez a helyzet. -- Vannak egyautós ügyfeleink, nem is kevesen -- mondta a Piac & Profit kérdésére Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.


Operatív lízing, akár pénzszerzésre isA flottakezelő általában árelőnyt vagy olyan kényelmi szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek, miáltal költségeiket csökkenthetik, vagy hasznos munkaórákat takaríthatnak meg. Ilyen a finanszírozás, a teljes körű üzemeltetés, amelyben a gumicserétől a szervizeltetésen át a parkolási bírságok intézéséig mindent a flottakezelő rendez, és tartalmazhat akár monitorozást is a szolgáltatás. Ennek segítségével a flottaszolgáltatást igénybe vevő cég részletesen ellenőrizheti a flottájába tartozó gépjárművek mozgását, fogyasztását, szén-dioxid-kibocsátását, sőt akár a munkatársak vezetési szokásait is.

A flotta finanszírozása történhet operatív lízing keretében, ha az ügyfél nem rendelkezik saját céges járműparkkal. Ebben az esetben a flottakezelővel együtt kiválasztják a megfelelő autótípust, meghatározzák a szükséges darabszámot, a futamidőt és a futásteljesítményt, majd a flottakezelő cég megvásárolja a gépjárműve(k)et. Az ügyfeleknek elsősorban a TCO-ra -- a teljes futamidőre jutó költségre érdemes figyelniük, mert ha olyan gépjárművet választanak, amely mondjuk nem elsősorban városi közlekedésre ajánlott, tehát nem a kívánt használatnak megfelelő típus, akkor a szervizeléssel, fogyasztással együtt valószínűleg drágábban jönnek ki, mint ha a tervezett használathoz mért járműtípust választottak volna.


Nem a vételár számít!Sokszor kizárólag a beszerzési árak összehasonlításának csapdájába esnek az ügyfelek, pedig lehet, hogy a maradványérték és a fenntartási költségek figyelembevétele mellett a drágább vételi árú gépjármű lesz TCO-szempontból lényegesen kedvezőbb, takarékosabb választás. Operatív lízing esetén a tulajdonos a flottakezelő cég, és mivel a flottakezelő a vásárlás után visszaigényelheti az áfát, az ügyfél nem az autó bruttó, hanem a nettó értéke alapján kalkulált bérleti díjat fizeti. Ezenkívül az ügyfél 2012. január elsejétől már a bérleti díj áfáját is visszaigényelheti az üzleti használat arányában, a törvényi keretek által meghatározott módon.

Abban az esetben is van lehetőség operatív lízingre, ha az ügyfél már rendelkezik gépjárművel: ilyenkor a flottakezelő megvásárolhatja a gépjárműparkot, amelyet az ügyfél visszalízingel. A modell sok finanszírozási gonddal küzdő vállalkozásnak jelenthet komoly előnyt, hiszen készpénzhez jutnak, de a szükséges munkaeszközeik is megmaradnak.

Ha azonban az ügyfél nem finanszírozási lehetőséget keres, akkor a saját gépjárművére köthet kezelési szerződést is. Ebben az esetben a flottakezelő szabott havidíjért jár el az ügyfél érdekében. Itt is lehetőség van költségcsökkentésre, részben a már ellenőrzött, megbízható szervizelési lehetőségek, részben pedig a flottakezelő által nyújtott tanácsadás által nyert optimalizálási lehetőségek kapcsán.


Cégautóadó: nehéz kigazdálkodniA cégautóadót a személygépkocsi teljesítménye és környezetvédelmi osztályba sorolása alapján kell negyedévente bevallani és megfizetni a hatályos adótörvény értelmében. 12 díjtétel van, de a legkörnyezetkímélőbb kisautó esetében is több adót kell fizetni idén, mint 2011-ben kellett. A legkisebb adótétel 7700, a legmagasabb pedig 44 ezer forintos kiadást jelent havonta. Az adót a tulajdonosnak kell megfizetnie, azaz ha a magánszemély bérbe adja az autóját a gazdasági társaságnak, a magánszemély fizeti az adót. A bérleti díjat a cég költségként elszámolhatja, a bérbeadásból származó áfát pedig visszaigényelheti.

Cégautóadót akkor is kell fizetni, ha tegyük fel az értékesítési munkatárs a saját járművét használja, és a gépjárműhasználat költségét a munkáltató tételes költségelszámolással téríti meg. Ha a munkáltató útnyilvántartás és a benzinszámlák alapján fizet, a munkavállalónak gépjárműadót kell fizetnie. Ha azonban kiküldetési rendelvénnyel számolnak el az adóhivatal által megadott üzemanyagnorma és üzemanyagár szerint, nem kell adót fizetni.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Céges kerékpárflottával is fel lehet lépni az ingázás okozta stressz ellen

Egyes hazai kutatások eredményei szerint gyakran annyira stresszesek vagyunk, hogy az alvásminőségünk, és így a munkahelyi teljesítményünk is egyre... Teljes cikk

Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk