Megjelent: 11 hónapja

Nem minden tanár kap pluszjuttatást év végén

Van olyan tanár, aki 120 ezres pluszpénzt kapott, akad, aki egyáltalán nem kapott jutalmat év végén.

A Klebelsberg Központ és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében semmit nem kapnak a pedagógusok, vagy ha mégis, csak minimális összegű pluszjuttatásra számíthatnak - írja a Népszava. A cikk szerint a tankerületi központok és a szakképzési centrumok gazdasági helyzete, a tankerületi vezetők, centrumigazgatók döntése határozza meg, kapnak-e év végi juttatást a pedagógusok. Néha a tankerületek, mind a centrumok állami iskolafenntartók, a jutalmak tekintetében nagy differenciák vannak.

Egy Csongrád megyei szakképző iskola oktatója a Népszavának azt mondta, az intézményben 100 ezer forintos pluszt kaptak a tanárok. Egy, az Ózdi Szakképzési Centrum alá tartozó iskolában 120 ezres pluszpénz járt az év végén. Akad olyan szakképző intézmény, ahol nincs karácsonyi jutalom, de negyedévente 40 ezer forintos pluszjuttatást kapnak a tanárok.

A Klebelsberg Központ (KK) és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében azonban semmit sem kapnak a tanárok, ha mégis, csak minimális pluszpénzt adnak nekik. A lap úgy tudja, egy Belső-Pesti Tankerületi Központ és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ néhány iskolájában fejenként 3-4 ezer forintot kaptak a tanárok. A Szigetvári Tankerületben 8-10 ezer forintos pulykapénzt adtak a pedagógusoknak. Ezeket készpénz helyett utalvány formájában kapják.

A Klebelsberg Központ sem fenntartója, sem vagyonkezelője egyetlen iskolának sem. A Tankerületi Központok önálló költségvetési szervként fenntartói az egyes iskoláknak, ezért ha maradvány keletkezik, azt a hatályos jogszabályi keretek figyelembevételével, szabadon használhatják fel az iskolákra” - nyilatkozta a Klebelsberg Központ a Népszavának.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a többletmunkát nem támogatni kell, hanem kifizetni, és a pótlékok megemelése a tanárok többségére nézve semmit nem jelent. Hozzátette, a szakszervezet évek óta küzd azért, hogy a tankerületekhez tartozó iskolákban dolgozó tanárok magasabb jutalmat kapjanak, és az év közbeni többletmunkát is tisztességesen fizessék ki nekik, de az oktatásirányítás nem tett lépéseket ez ügyben.

Népszava
fotó: educationpost.org
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter