Megjelent: 2 hónapja

Nem minden tanár kap pluszjuttatást év végén

Van olyan tanár, aki 120 ezres pluszpénzt kapott, akad, aki egyáltalán nem kapott jutalmat év végén.

A Klebelsberg Központ és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében semmit nem kapnak a pedagógusok, vagy ha mégis, csak minimális összegű pluszjuttatásra számíthatnak - írja a Népszava. A cikk szerint a tankerületi központok és a szakképzési centrumok gazdasági helyzete, a tankerületi vezetők, centrumigazgatók döntése határozza meg, kapnak-e év végi juttatást a pedagógusok. Néha a tankerületek, mind a centrumok állami iskolafenntartók, a jutalmak tekintetében nagy differenciák vannak.

Egy Csongrád megyei szakképző iskola oktatója a Népszavának azt mondta, az intézményben 100 ezer forintos pluszt kaptak a tanárok. Egy, az Ózdi Szakképzési Centrum alá tartozó iskolában 120 ezres pluszpénz járt az év végén. Akad olyan szakképző intézmény, ahol nincs karácsonyi jutalom, de negyedévente 40 ezer forintos pluszjuttatást kapnak a tanárok.

A Klebelsberg Központ (KK) és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében azonban semmit sem kapnak a tanárok, ha mégis, csak minimális pluszpénzt adnak nekik. A lap úgy tudja, egy Belső-Pesti Tankerületi Központ és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ néhány iskolájában fejenként 3-4 ezer forintot kaptak a tanárok. A Szigetvári Tankerületben 8-10 ezer forintos pulykapénzt adtak a pedagógusoknak. Ezeket készpénz helyett utalvány formájában kapják.

A Klebelsberg Központ sem fenntartója, sem vagyonkezelője egyetlen iskolának sem. A Tankerületi Központok önálló költségvetési szervként fenntartói az egyes iskoláknak, ezért ha maradvány keletkezik, azt a hatályos jogszabályi keretek figyelembevételével, szabadon használhatják fel az iskolákra” - nyilatkozta a Klebelsberg Központ a Népszavának.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a többletmunkát nem támogatni kell, hanem kifizetni, és a pótlékok megemelése a tanárok többségére nézve semmit nem jelent. Hozzátette, a szakszervezet évek óta küzd azért, hogy a tankerületekhez tartozó iskolákban dolgozó tanárok magasabb jutalmat kapjanak, és az év közbeni többletmunkát is tisztességesen fizessék ki nekik, de az oktatásirányítás nem tett lépéseket ez ügyben.

Népszava
fotó: educationpost.org
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter