Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Nincs több bónusz a jegybankban

A költségtakarékosság és a hatékonyság-növelés érdekében megújul a bérstruktúra és az SZMSZ a jegybankban: egyebek mellett 25 százalékkal csökken a felsővezetői pozíciók száma, megszüntetik a bónusz rendszert, a bérezési rendszer átalakítása pedig az eddiginél nagyobb anyagi biztonságot jelent a munkavállalóknak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

A jegybank új Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) július elején hatályba lépett, ezzel párhuzamosan megkezdődött az átállás az új bérezési rendszerre, amely az egyenlő bánásmód követelményére épül. Az új bérrendszer az "azonos munkakörben foglalkoztatottak részére azonos bér jár" elvén alapul, és csak a teljesítmény alapján enged meg eltérést. A korábbi bérezési rendszer igazságtalanságát jól tükrözi az MNB ismertetése szerint, hogy a legtöbbet kereső dolgozó éves bérének 67 százalékára terjedt ki a bónusz, míg a legkevesebbet keresőknél ez mindössze 11 százalékot tett ki.

Az új bérstruktúrában a korábbi 18 vezetői és beosztotti sáv kilencre csökken, így 50 százalékkal mérséklődik a szervezeti távolság a felsővezetők és a beosztottak között.

A teljes állomány mintegy harmadánál jelentősen elmaradtak a bérek a pénzintézeti körben érvényes mértékekhez képest, ezért az új bérstruktúra itt jelentős alapbéremelést hajt végre. A vezetői béreknél a bérezési középponttól lefelé 20 százalékos, felfelé pedig 30 százalékos eltérítést tesz lehetővé, ami megerősíti a vezetői teljesítmények ösztönzésének és elismerésének eszközeit.

Kivezették a bónusz rendszert, és új bérsávok léptek a régiek helyére. Az idei bónuszkifizetésekre tervezett összeg így 25 százalékkal csökken, ez első félévben automatikusan kifizetett féléves bónusz 75 százaléka jár azoknak a munkavállalóknak, akik számára a korábbi bérrendszer 2013-ra teljesítmény célokat tűzött ki. Az első féléves bónusz kifizetésben csak azok vehetnek részt, akik már az év elején is a jegybankban dolgoztak. Az új kollégák számára bónusz nem jár - erősítette meg az MNB.

A bónusz második félévre tervezett összege szintén 25 százalékkal csökken, miközben 75 százalékot béremelésként fizetnek ki, ez beépül az alapbérbe.

A legkevesebbet kereső munkavállalóknak - a teljes állományi létszám több mint harmada számára - a bónusznál magasabb lesz a béremelés.

Az üzemi tanács kérésére az új bérrendszer megemeli a jubileumi jutalmak összegét, és figyelembe veszi a szakszervezetek javaslatát, hogy a jegybank bérrendszere minden munkavállaló számára biztosítsa az MNB-hez méltó életszínvonal elérését - írta a jegybank. Megjegyezték azt is: az új bérrendszer azon az alapelven nyugszik, hogy az átalakítás során senkinek sem csökkenhet az alapbére, és azt a célt tűzi maga elé, hogy az MNB munkavállalói közül senki ne keressen kevesebbet a mindenkori minimálbér 250 százalékánál.
Follow hrportal_hu on Twitter