kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Ön nyer vagy veszít a szja-változásokon? - elemzés és kalkulátor

Elkészült Magyarország országvédelmi (2012-es) költségvetés tervezete –- mondta pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Emelkedik a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék, az egykulcsos szja marad, az áfa 27 százalékra nő, továbbá kivezetik a félszuperbruttót és az adójóváírást. Frissített bérkalkulátorunkkal kiszámíthatja, Önt hogyan érintik a változások.

Áfaemelést jelentett be Matolcsy

Jelentős lakossági tehernövekedésről döntött a kormány a 2012-es költségvetés felállítása kapcsán. Az általános forgalmi adó (áfa) a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra nő januártól, amiből 150 milliárd forint többletbevételt remél a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter 2012-es költségvetés bemutató sajtótájékoztatón pénteken a parlamentben.

Egy százalékponttal emelkedik a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék, illetve növelik a vállalkozó által fizetendő járulék alapját - sorolta a miniszter. Januártól így az alkalmazottak után akkor is a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni a munkaadói egészségbiztosítási járulékot, ha ténylegesen ennél kevesebbet keres az alkalmazott.

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés öt fő célt tűzött maga elé:

Álljon saját lábra a nyugdíjrendszer, azaz egyensúlyi legyen, kezdődjön meg az egészségügyi alap saját lábra állítása, épüljön ki a 16 százalékos, arányos egykulcsos adórendszer. Emellett a költségvetés, illetve az adórendszer célja, hogy zárja be az adóelkerülésére szolgáló kiskapukat. További cél a foglalkoztatási helyzet érezhető javulása. Ötödik pontként a költségvetés céljaként azt jelölte meg Matolcsy György, hogy az védje meg az országot.
Matolcsy György elmondta: jövőre a kormány egyszerre vezeti ki a félszuper bruttósítást és az adójóváírást a személyi jövedelemadó (szja) rendszerből, az előbbi az adóbevétel csökkenésével az utóbbi a bevétel növelésével jár, s a két tétel közel azonos nagyságrendet képvisel. A lényeg, hogy kialakul a 16 százalékos arányos szja rendszer. A végleges átállás keretében olyan rendszert vezet be a kormány, amivel senki nem járhat rosszul - ígérte Matolcsy.

Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul, a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek. Jövőre javul az ország külső egyensúlya - jelezte Matolcsy György, a folyó fizetés mérlegtöbblet a GDP 3 százaléka lesz. A foglalkoztatás 1,5 százalékkal nő, a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 11 százalék feletti arányról 10-11 százalékra mérséklődik. "A költségvetési tervezetet a mai napon megküldte a kormány a Költségvetési Tanácsnak, s a testület javaslatait figyelembe véve módosít, ha szükséges, s a törvénytervezetet szeptember 30-án az Országgyűlés elé terjeszti" - fogalmazott pénteken a nemzetgazdasági miniszter az MTI tudósítása szerint.

Számoljon frissített bérkalkulátorunkkal:
HR Portal bérkalkulátor 2012
Az egyedülálló minimálbéresek járnak a legrosszabbul

Az adójóváírás maximális összege 12100 forint, a szuperbruttó pedig a minimálbéren 3370 forinttal növeli az adóterhet. Vagyis alapesetben a minimálbéren egyik oldalon bukni fog a munkavállaló 12100 forintot az adójóváírás, s nyerni 3370 forintot a szuperbruttó megszűnésével. Ez azt jelenti, hogy a mostani 3750 forint szja helyett 12480 forintot kell fizetnie, ami 8730 forint többletet jelent - számol a Metropol.

Más a helyzet, ha a munkavállaló gyereket is nevel. A RSM DTM Hungary elemzéséből kiderül, a 213 ezer forint felett kereső, legfeljebb 2 gyermekkel rendelkezők a 2012-es év nyertesei, ők ugyanis több pénzt kapnak majd kézhez, mint az adószabályok legújabb változtatása előtt. A személyi jövedelemadó változásai a legérzékenyebben az egyedülálló minimálbéreseket érintik.

Az egyedülálló adózók az idei minimálbért feltételezve közel nettó 10.000 forinttal visznek kevesebbet haza, azonban jelentős lesz a nettó jövedelemcsökkenés majdnem minden kategóriában 213.000 forint havi bruttó jövedelemig. Az adójóváírás kivezetését az alsóbb bérkategóriák esetében némileg kompenzálja a gyermekkedvezmény, azonban még így is igen jelentős a nettó jövedelem kiesés, olvasható az elemzésben.

A jól kereső, de 3 vagy több gyermekesek is rosszul járnak, hiszen őket a családi kedvezmény már korábban kedvezően érintette, így az adójóváírás vagy a szuperbruttó kivezetése rájuk most nem gyakorol hatást, azonban a munkavállalót terhelő 1 százalékpontos járulékemelés már igen, ennek fogják megérezni a nettó jövedelemcsökkentő hatását.

Az elemzők vegyesen ítélik meg a jövő évi költségvetés tervét

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője aláhúzta: jó irányt mutat a jövő évi költségvetés. A bevételi oldal hangsúlyossága szerinte azt jelenti, hogy a kabinet a biztosabban kalkulálható tételekkel, biztosabb megoldásokkal számol, amelyekre szükség is van. Az áfaemelés várhatóan visszafogja a fogyasztást - fűzte hozzá. Az uniós direktívák gyors áttekintése után úgy tűnik: nincs bennük 25 százalékos plafonra utalás - mondta. Az áfaemelés terve kapcsán még megjegyezte, hogy szerinte jobb, hogy a kabinet nem a jövedelemadókat, hanem a fogyasztáshoz kapcsolódókat emeli. Úgy fogalmazott: rövid távon, a meglévő kockázatok mellett választott megoldások jók, visszahozzák a reményt, hogy tartható lesz a jövő év, amely így is feszített lesz.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője szerint csalódást keltő, hogy a költségvetési konszolidáció bevételtúlsúlyos, a "hagyományoknak megfelelően" most is jelentős túlsúlyt kapnak az adóemelések. Úgy vélekedett, hogy jobb lett volna a kiadáscsökkentésben nagyobbat lépni és megkerülni az áfaemelést. Utóbbiról szólva megjegyezte, kétséges, hogy a lépés az uniós joggal összeegyeztethető-e. Leszögezte: a makroprognózis reálisnak tűnik összességében, bár az inflációt lehetett volna magasabbra tervezni. Az elemző kockázatokat lát a növekedési prognózisban is, mint mondta azért, mert bár a piacok a fejlett országok növekedését a 0-1 százalék közé teszik, azért 30-40 százalék esély is van a recesszióra.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondta, pozitívum, hogy a kabinet felismerte, még alacsonyabb növekedéssel kell számolni, mint korábban. Bár - közölte - feltehetően ezt is lefelé kell majd módosítani. Úgy vélekedett, jó hír az is, hogy a kormány elfogadta, nem lesz elegendő a korábban tervezett kiigazítás. Szerinte a kiigazítási szükségletnek csupán a háromnegyedét fedi le a kormány, annak legalább 1.000 milliárd forintnyinak kellett volna lennie. Megismételte, hogy a gazdaság visszaesésére számít jövőre, nem kismértékű növekedésére. A bevételi oldalról szólva azt emelte ki, hogy az áfa- és az egészségügyi járulékemelésnek, ha vannak is kedvezőtlen hatásai, összességében azonban jó intézkedések költségvetési szempontból, mert könnyen beszedhetők, jól ellenőrizhető pénzforrások. Az szja-intézkedésekről azonban azt mondta, az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése foglalkoztatási szempontból negatív lépés. Szerinte a jövő év megadja a választ arra, hogy sikeres-e a kormány személyi jövedelemadó politikája, vagy sem.

LMP: Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását jelentette be

Az LMP választmányi szóvivője azt mondta, "úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek teljes mértékben elgurult a gyógyszere", és kijelentette, hogy erre a csomagra nem lenne szükség. Szavai szerint ugyanis csak az egykulcsos adóval "ütött lyukat foltozgatják már egy éve, ilyen szintű megszorításokkal, havi szintű adóemelésekkel".

Vágó Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az áfakulcs az Európai Unión belül sehol sem éri el a 27 százalékot. Véleménye szerint a bejelentett áfaemelés rontja a fizetési fegyelmet, a tej és a kenyér kivételével az élelmiszerek is drágítja majd és lassítja a növekedést. "Az Orbán-kormány végérvényesen lemondott az emberekről" - összegezte véleményét a szóvivő, aki szerint "teljes a fejetlenség és a koncepciótlanság, ezen a héten már ez a második adócsomag, amivel előáll a kormány".


MSZP: a jövő évi a szegénység költségvetése lesz

Az MSZP szerint a költségvetési terv az eddig is növekvő árakhoz és csökkenő keresetekhez vezető kormányzati gazdaságpolitika folytatása - mondta az MTI-nek Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke.

A szocialista politikus kifogásolta, hogy a kormány - a szerinte a gazdaságélénkítéshez szükséges járulékcsökkentés helyett - többletbevételekhez akar jutni például a munkaadói egészségügyi járulék növelésével. Józsa István szerint az Orbán-kormány a személyijövedelemadó-változásokkal, így az adójóváírás megszüntetésével is éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit cselekednie kellene, tovább csökkenti az átlagos és az alacsony keresetűek jövedelmét, miközben az infláció a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkedik. Józsa István a nemzetgazdasági miniszter bejelentéseivel kapcsolatban úgy összegzett: bár a kormány tagjai továbbra is kerülik a megszorítás kifejezést, a jövő évi költségvetés főbb számai "nadrágszíj-politikát" vetítenek előre.

A Jobbik szerint a kormány ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizetteti meg a válság árát

A Jobbik szerint a nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett "újabb gazdasági megszorító csomag" további menetelést jelent előre a neoliberális úton; a gazdagoknak kedvező egykulcsos adórendszer és az erőltetett államadósság-visszafizetés árát ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizettetik meg.

MTI/Metropol/Tőzsdefórum



  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk