> Összeolvadhat a hideg- és melegétel-jegy"/>
Megjelent: 10 éve

Összeolvadhat a hideg- és melegétel-jegy

Megszűnhet a hideg- és melegétkezési jegy, és átállhatnak helyette a szolgáltatók a hideg és a meleg ételek vásárlására egyaránt alkalmas étkezési jegyek forgalmazására - vélte a Figyelőnet által megkérdezett cafeteria-szakértő. A juttatások túlnyomó része jövőre kedvezőbben adózik majd.

images

25 százalékról 19,04 százalékra csökken jövőre a melegétkezési jegyek adója - derül ki többek között a kormány javaslatából. A 16 százalékos adót a juttatás értékének 119 százalékára számolják majd.

Ebbe a kedvezményes körbe tartoznak majd a hidegétkezési jegyek is, amelyek idén – miután már nem tartoztak az adókedvezménnyel adható juttatások közé – gyakorlatilag eltűntek.

Újra előretörhetnek a hidegétkezési jegyek jövőre – mondta az fn.hu-nak Fata László, a Cafeteria net vezető tanácsadója. Sőt, az is elképzelhető, hogy nem lesznek külön hideg- és melegétkezési jegyek, hanem a szolgáltatók csak egyféle jegyet bocsátanak ki, hiszen adójogi szempontból eltűnt a különbség a két típusú jegy között. Hogy megmaradnak-e külön vagy összeolvad a kétféle típusú jegy, az majd valószínűleg a piac igényeitől függ majd – tette hozzá. Fata László szerint a kormány beterjesztett adójavaslata egyértelműen lehetővé tenné az „összeolvasztást”. A szakértő a juttatások adóztatásának csökkentésétől a cafeteriapiac élénkülését várja.

Bár a kedvezményes juttatási elemek állnak elsősorban a cégvezetők és HR-esek figyelmének homlokterében, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a természetbeni juttatások (jövőre nem kedvezményes béren kívüli juttatásoknak hívják majd ezeket) adója is csökkenni fog, a korábbi 95,58 százalékról 51,17 százalékra.

Adózásuk majdnem megegyezik a kedvezményes béren kívüli juttatásokéval, csak még 27 százalék járulékot is fizetni kell a juttatások értékének 119 százaléka után.

Egészében véve kedvezőnek, de a korábbi kormányzati nyilatkozatokhoz képest csalódást keltőnek értékelte a juttatások adóztatásának jövő évi változásait lapunknak Hanti Erzsébet, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) munkaügyi szakértője. Az étkezési utalványok továbbra is adókötelesek, bár korábban elhangzottak olyan kijelentések a kormányzó pártok politikusaitól, hogy meg kellene vizsgálni az adómentesség visszaállításának lehetőségét – mondta Hanti Erzsébet.

A változások a korábbi helyzethez képest azonban pozitív irányúak, két kivételt leszámítva: az önkéntes pénztárakba fizetés adókedvezménye 20 százalékra csökken a korábbi 30-ról, illetve a korábban korlátlanul adómentes juttatásnak minősülő internethasználat kedvezményes adózásúvá lesz havi 5000 forint értékhatárig – fűzte hozzá.

Nem sokat tudni még a kedvezményes juttatások körében megjelenő megújulási kártyáról azon kívül, hogy egy készpénz-helyettesítő eszköz, amelyre a munkáltató évi 300 ezer forintig adókedvezménnyel utalhat. A részletek majd egy kormányrendeletből derülnek ki.

Szintén kérdés még, hogy a cégek hogyan reagálnak majd az adókönnyítésre. Amikor bevezették az addig adómentes juttatások megadóztatását idén, egyes vállalatok azzal a taktikával éltek, hogy a dolgozóiknak azt kommunikálták: változatlan a cafeteriakeret – ugyanakkor a juttatás összegét fölszorozták az adóval, így mondjuk a 6000 forint melegétkezési jegy máris 7500 forinttal terhelte a dolgozó keretét. Ahol ezzel a megoldással éltek, ott valószínűleg a dolgozó jövőre jobban fog járni, hiszen a 6000 forint étkezési jegy 7500 helyett csak 7142,4 forinttal csökkenti majd a felhasználható keretösszeget.

Kedvezményes juttatások jövőre:

- Üdülési csekk, üdülési szolgáltatás a minimálbér összegéig
- Meleg étkeztetés havi 18 ezer forintig
- Iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékáig
- Helyi utazási bérlet
- Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetés a minimálbér 50 százalékáig
- Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba befizetés a minimálbér 30 százalékáig
- Megújulási kártya 300 ezer forintig
- Meleg- és hidegétkezési utalványok havi 18 ezer forintig
- Internethasználat, internetszámla térítése havi 5000 forintig
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A 2020-as cafeteria piacát is átírja a koronavírus-járvány

A koronavírus-járvány a cafeteria-juttatások piacán is rendkívüli helyzetet eredményezett. Teljes cikk

Rárepültek a cégek az elektromosautó-támogatásra

Közel 800 vállalkozás és mintegy 700 magánszemély pályázott környezetkímélő elektromosautó-vásárlási támogatásra. A nagy érdeklődés miatt... Teljes cikk

Változások a cafeteria juttatások számfejtésében

A SZÉP kártya juttatások munkáltatónként külön számítanak, derül ki a NEXON bérszámfejtőknek célzott jogszabály-értelmezéséből. Teljes cikk