Megjelent: 12 éve

Ösztöndíjban részesülnek a hiányszakmák tanulói

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter újabb megállapodást írt alá Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével a szakképzés további erősítése, a szakképesítések körének bővítése érdekében 2008. július 15-én Budapesten.

Szűcs Erika miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a munkaerő-piaci kereslet vezérelte szakképzésre kell áttérni, és ebben fontos szerepet játszanak a gazdaság szereplői. A gyakorlatorientált szakképzésben a gazdaság szereplői fontos szerepet töltenek be. Az elmúlt tíz esztendőben a tanulószerződéssel képzettek száma meghétszereződött, 2008 májusában már 42 ezer felé emelkedett az így tanulók száma. A tárca a hiányszakmákban tanulók számára ösztöndíj rendszert dolgoz ki, amelyet a kormány várhatóan augusztus végén tárgyal - mondta.

A kormányprogram célként határozta meg, hogy a szakképzés szerkezete, a tanulók száma és felkészültsége rugalmasan alkalmazkodjon a munkaerő-piac igényeihez, a foglalkoztatáspolitikával összehangoltan fejlesszük a szakképzést és a felnőttképzést, a jelenlegi - mesterségesen deformált - képzési struktúrát a gazdaság szereplőinek fokozottabb bevonásával, igényeik figyelembevételével, a keresletvezéreltség elvének megfelelően alakítsuk át.

Együttműködés a siker titka

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködésének évtizedes múltja van. A tanulószerződéses rendszer elterjesztésében és működtetésében évek óta meghatározó szerepet vállal a kamara. A gyakorlati képzés minőségének, színvonalának emelése érdekében gondoskodik a gazdálkodó szervezeteknél képzést végző szakemberek felkészítéséről és folyamatos továbbképzéséről, valamint rendszeresen ellenőrzi a gyakorlati képzést folytató gazdálkodókat. Míg 10 évvel ezelőtt, 1998-ban mindössze 6616 középiskolai tanuló végezte tanulószerződéssel szakmai gyakorlatát gazdálkodó szervezetnél, számuk 2008 májusában már 42 892 volt.

A 2004-ben gondozásra átvett 16 szakképesítés tekintetében a 23 területi kamara napjainkig több mint ezer szakmai záróvizsgára delegált vizsgabizottsági elnököt. A ma aláírt megállapodás értelmében az MKIK további 11 szakmában jelölhet ki vizsgaelnököt. Az újabb 11 szakma - a többi között CNC-forgácsoló, hegesztő, hűtő- és klímaberendezés szerelő - keresett a munkaerőpiacon, ezért fontos, hogy a gazdaság szereplői közvetlenül is részt vegyenek a képzésben, a vizsgáztatásban.

Verseny a tehetségekért

Az MKIK idén a gondozásában lévő 16 szakmából 15-ben szervezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt. Ez a rendezvény több ezer tehetséges tanulónak adott lehetőséget a megmérettetésre, hozzájárult ahhoz, hogy emelkedjen a fizikai munka, a jó gyakorlati tudás társadalmi presztízse. A mai nappal aláírt megállapodás további 9 szakma tanulói számára teszi lehetővé a versenyen való részvételt.

Az MKIK közreműködésével nemzetközi versenyekre is eljutottak fiataljaink. Magyarország tavaly nevezte első alkalommal ifjú szakmunkásait a Japánban megrendezett Szakmák Világversenyének (WorldSkills) döntőjére. A versenyzők felkészítésében, a válogató versenyek bonyolításában - kiegészülve az EuroSkills versennyel - meghatározó szerepet vállalt a kamara.

A ma aláírt megállapodás tovább erősíti a szakképzés és a gazdaság kapcsolatát, segíti a szakképzési reform, a keresletorientált szakképzés megvalósítását, ezzel a foglalkoztatottság növelését.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagy könnyebbség szülőknek: lesznek ottalvós nyári táborok

Rendezhetők június 16-tól ottalvós táborok egy friss kormányrendelet értelmében. A szervezőknek és a szülőknek is be kell azonban néhány fontos... Teljes cikk

Egy hét alatt 37 ezren jelentkeztek elhelyezkedést segítő informatikai tanfolyamra

Egy hét alatt közel 37 ezren regisztráltak a munkavállalást segítő informatikai alapozó online tanfolyamra - közölte Schanda Tamás, az Innovációs... Teljes cikk

Mi lesz a támogatott vállalati képzésekkel?

Sokáig váratott magára a vállalati képzések Európai Uniós támogatása. Abban sokak véleménye egyezik, hogy a vállalatokon belüli képzések... Teljes cikk