Megjelent: 15 éve

Ösztöndíjban részesülnek a hiányszakmák tanulói

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter újabb megállapodást írt alá Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével a szakképzés további erősítése, a szakképesítések körének bővítése érdekében 2008. július 15-én Budapesten.

Szűcs Erika miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a munkaerő-piaci kereslet vezérelte szakképzésre kell áttérni, és ebben fontos szerepet játszanak a gazdaság szereplői. A gyakorlatorientált szakképzésben a gazdaság szereplői fontos szerepet töltenek be. Az elmúlt tíz esztendőben a tanulószerződéssel képzettek száma meghétszereződött, 2008 májusában már 42 ezer felé emelkedett az így tanulók száma. A tárca a hiányszakmákban tanulók számára ösztöndíj rendszert dolgoz ki, amelyet a kormány várhatóan augusztus végén tárgyal - mondta.

A kormányprogram célként határozta meg, hogy a szakképzés szerkezete, a tanulók száma és felkészültsége rugalmasan alkalmazkodjon a munkaerő-piac igényeihez, a foglalkoztatáspolitikával összehangoltan fejlesszük a szakképzést és a felnőttképzést, a jelenlegi - mesterségesen deformált - képzési struktúrát a gazdaság szereplőinek fokozottabb bevonásával, igényeik figyelembevételével, a keresletvezéreltség elvének megfelelően alakítsuk át.


Együttműködés a siker titkaA Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködésének évtizedes múltja van. A tanulószerződéses rendszer elterjesztésében és működtetésében évek óta meghatározó szerepet vállal a kamara. A gyakorlati képzés minőségének, színvonalának emelése érdekében gondoskodik a gazdálkodó szervezeteknél képzést végző szakemberek felkészítéséről és folyamatos továbbképzéséről, valamint rendszeresen ellenőrzi a gyakorlati képzést folytató gazdálkodókat. Míg 10 évvel ezelőtt, 1998-ban mindössze 6616 középiskolai tanuló végezte tanulószerződéssel szakmai gyakorlatát gazdálkodó szervezetnél, számuk 2008 májusában már 42 892 volt.

A 2004-ben gondozásra átvett 16 szakképesítés tekintetében a 23 területi kamara napjainkig több mint ezer szakmai záróvizsgára delegált vizsgabizottsági elnököt. A ma aláírt megállapodás értelmében az MKIK további 11 szakmában jelölhet ki vizsgaelnököt. Az újabb 11 szakma - a többi között CNC-forgácsoló, hegesztő, hűtő- és klímaberendezés szerelő - keresett a munkaerőpiacon, ezért fontos, hogy a gazdaság szereplői közvetlenül is részt vegyenek a képzésben, a vizsgáztatásban.


Verseny a tehetségekértAz MKIK idén a gondozásában lévő 16 szakmából 15-ben szervezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt. Ez a rendezvény több ezer tehetséges tanulónak adott lehetőséget a megmérettetésre, hozzájárult ahhoz, hogy emelkedjen a fizikai munka, a jó gyakorlati tudás társadalmi presztízse. A mai nappal aláírt megállapodás további 9 szakma tanulói számára teszi lehetővé a versenyen való részvételt.

Az MKIK közreműködésével nemzetközi versenyekre is eljutottak fiataljaink. Magyarország tavaly nevezte első alkalommal ifjú szakmunkásait a Japánban megrendezett Szakmák Világversenyének (WorldSkills) döntőjére. A versenyzők felkészítésében, a válogató versenyek bonyolításában - kiegészülve az EuroSkills versennyel - meghatározó szerepet vállalt a kamara.

A ma aláírt megállapodás tovább erősíti a szakképzés és a gazdaság kapcsolatát, segíti a szakképzési reform, a keresletorientált szakképzés megvalósítását, ezzel a foglalkoztatottság növelését.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Indul a Yettel idei digitális tananyagfejlesztő pályázata

Június 2-ig várják a pályázati ötleteket a negyedik ProSuli keretében. A zsűri által legjobbnak értékelt húsz projekt egy négy hetes online... Teljes cikk

Varga Liviust is bevonta tanulási hetébe a multi - esettanulmány

Április 18-21. között képzési és fejlődési lehetőségekkel tűzdelt hetet szervezett munkatársainak a Yettel Magyarország. A Learning Week névre... Teljes cikk

Lázár János és Nagy István is kikerült a MATE Alapítványának kuratóriumából

Új tagokat választottak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába Lázár János és Nagy István miniszter helyett -... Teljes cikk