Megjelent: 1 hónapja

Parragh: A kata módosítása kissé erőteljesre sikerült

Kissé erőteljesre sikerült a kata átalakítása - véli Parragh László, az MKIK elnöke. A kamara a jövő januári új rendszer mellett érvelt, ám szerintük a szeptemberi induláshoz is igazodni fognak a szereplők.

A kisadózó vállalkozók tételes adózása a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált. A minap benyújtott tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – mondta a VG-nek Parragh László, az MKIK elnöke  a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amiről ma már szavaz is a Parlament.

Az MKIK kalkulációi szerint az új törvény hatására - amelynek részleteiről ebben a cikkünkben is írtunk - a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. A magyar találékony, lesznek ötletek és tippek, de számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét.

„A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról" - mondta még Parragh László.

Hogy mennyit buknak valójában a katások - sokat! -, arról ez a cikkünk szól.

Az MKIK abban egyetértett a kormánnyal, hogy a kata átalakításra szorul, mert túl sokan használják adóelkerülésre, abban ugyanakkor már volt vita közöttük, hogy az új szabályozás mikortól lépjen hatályba. A tervezet szerint szeptembertől él az új kata törvény, az MKIK viszont a jövő januári start mellett érvelt. 

„Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez” - véli az MKIK elnöke.

 

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook