kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Pénz is fizethető béren kívüli juttatásként, de fontos az időzítés

2017-ben a munkáltató béren kívüli juttatásként pénzt is fizethet a munkavállalóinak, de ha előre sokat ad, akkor az évközi munkaviszony megszüntetéskor az arányos rész feletti összeget a kilépés hónapjának kötelezettségeként kell jövedelemként adóztatni - írta közleményében Fata László cafeteria szakértő.

2017-re bekerül a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe egy egészen újszerű szakasz. Ez alapján a munkáltató béren kívüli juttatásként pénzt is fizethet a munkavállalóinak.

Ez a pénzkifizetés pedig 34,22% közteherrel adózik a törvényben szereplő korlátig, majd efelett jövedelemnek számít.A törvényben meghatározott keret szerint 100 000 forint a munkaviszonyban töltött napokkal arányos részét adhatjuk ki kedvező adózással.

Ezt a juttatást a munkavállalón kívül megkaphatja a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is.

Az arányosítás miatt különösen fontos figyelni az időzítésre. Ha előre sokat adunk, akkor bizony az évközi munkaviszony megszüntetéskor az arányos rész feletti összeget a kilépés hónapjának kötelezettségeként kell jövedelemként adóztatnunk - figyelmeztet Fata László cafeteria szakértő.

Ezért célszerű a juttatást utólag a megszerzett jogosultság alapján kiadni (de a törvény nem zárja ki az előre utalást sem, csak a jogviszony megszűnésével adódhatnak problémák). A kiadás nem szükséges, hogy havonta történjen. Negyedévente, félévente is működhet.

Mivel a törvényi környezet (az arányos keretösszegen kívül) nem vár el semmiféle extra figyelmet a munkáltatótól, ezért nem lesz szükség kiegészítő nyilatkozatra ehhez a juttatáshoz, nem kell figyelni, hogy más juttatótól kapott-e ilyen pénzösszeget a munkatársunk.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy több munkáltató akár párhuzamosan többszörösét is kiadhatja ennek az éves keretösszegnek.

A kedvező adózású pénzösszeget a munkáltató utalással és készpénz kifizetéssel is kiadhatja a munkavállalójának. Az utalás akár a munkabér utalás mellett azzal egy időben is megtörténhet.

Fontos azonban, hogy külön nyilvántartásban jelenjen meg ez a pénzösszeg juttatás. Majd ezt követően aztán a munkabértől eltérően az adott hónapban kiadott kedvező adózású pénzösszeg közterheit a következő hónap elején valljuk be és fizetjük meg, mint más béren kívüli juttatások esetén. Az összeget pedig egyéb személyi jellegű ráfordításként könyvelhetjük - írta Fata László.

Cafeteriatrend
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek