Megjelent: 2 éve

Pénzt kapnak a vasutasok karácsonyra

A napokban nagyjából 37 ezer dolgozó kap 20-40 ezer forintos plusz pénzt a MÁV-tól. Az év eleje óta 13 százalékos béremelést is kaptak, de a munkaerőhiány így sem csökkent. A 2018-as bértárgyalások januárban kezdődnek a szakszervezet szerint - írja a napi.hu.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) közleménye szerint 2015-ös követeléseikből már több dolgot is megtudtak valósítani: nőtt a jövedelem, javultak a munkakörülmények - írja a lap.

Megkezdődött a bérfelzárkóztatási program, amelynek következtében 13 százaléknak megfelelő bértömeg bekerült az alapbérbe, s a szakszervezet nyomására 2,5 százalékról 3 százalékra növelte a munkáltató az önkéntes nyugdíjpénztári támogatást - sorolja az eredményeket az elnök.

Bevezették a törzsgárda rendszert, ami miatt a dolgozók egyharmada kapott, a következő két évben pedig a többi munkavállaló is kap a munkaviszonyban töltött éveinek megfelelő mértékű anyagi elismerést. A cafeteria dolgozónként 271 ezer forint, plusz 92 ezer forint értékű SZÉP-kártya csomag - írják.

Beépült az életpályamodellbe a tarifatáblázat, ami 10 ezer dolgozó alapbérét emelte. 2017 szeptemberében visszamenőleg rendezték a kiemelt dolgozók bérét.

"Szakszervezeti eredmény az év végi "pulykapénz" is, amely a MÁV-HÉV-nél és a Záhony-Portnál dolgozóknak egyszeri 20 ezer, a csoport többi vállalatánál pedig 40 ezer forintot jelent" - mondja le az elnök.

A létszámhiány azonban még így is jelentős, pedig 35 ezer forintos toborzási díjat kap, aki új munkaerőt hoz a céghez. Így is több száz üres pozíció van a MÁV-csoportnál.

2018 januárjában kezdődik a bértárgyalás a szakszervezetek a cégvezetés között. Azt remélik sikerül olyan bért kialkudni, ami a mostani dolgozóknak biztonságot ad, és új munkaerőt csábít a céghez.

Fotó: Pixabay
napi.hu
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

A koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól készített felmérést 400 szakember megkérdezésével a Mapei Kft. Teljes cikk

Így segítené a Adótanácsadók Egyesülete a KKV-k adózását a vészhelyzet miatt

Az Adótanácsadók Egyesülete a részletes javaslatait már elküldte a pénzügyminiszternek is. Teljes cikk

A jövő top zöld állásai: zöld mérnök, zöld autószerelő, zöldfal kertész?

A gazdaság és társadalmunk új korszakba érkezett, amelyben a fenntarthatóságnak mindennél fontosabb szerep jut, ami a foglalkoztatás szintjén is... Teljes cikk