Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Régiós szakképzési stratégia a Dél-Alföldön

A mestervizsgás szakmákban regionális vizsgabizottságokat állítanak föl a dél-alföldi kereskedelmi és iparkamarák, egységesítik a vizsgára felkészítő tanfolyamaikat, valamint közös szakképzési stratégiát dolgoznak ki - közölte Szügyi György, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási bizottságának elnöke.

images

A Szociális és Munkaügyi Minisztériummal kötött megállapodás alapján tizenhat szakmaterületen a kamarák gondozzák a gyakorlati képzést, felügyelik a szintvizsgákat és delegálnak vizsgaelnököket - mondta el a szakember a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei kamarák között létrejött együttműködési megállapodás kapcsán.

A kamarák gondozta szakmák között van az asztalos, épületburkoló, kőműves, szobafestő-mázoló és tapétázó, villanyszerelő, cukrász, pincér, szakács, fodrász és kozmetikus - tudatta a bizottsági elnök.

Korábban a szakmai képzések színvonala és a vizsgakövetelmények megyénként és iskolánként eltértek, így jelentős volt a különbség a végzett diákok tudásában, ismeretében. A három dél-alföldi kamara közös szakmai vizsgabizottságokat hoz létre, hogy egységesítsék az elvárásokat - közölte a szakember.

Szügyi György elmondta, a hivatalos statisztikák alapján nehéz valós képet kapni a munkaerő-piaci igényekről. Ezért a megyei kamara felmérést indított, amely során megvizsgálják, hogy a térségben működő vállalkozásoknak milyen ismeretekkel rendelkező, milyen képzettségű dolgozókra van szüksége. Hozzátette: a felmérés és a kamarák tapasztalatai alapján a három megyei szervezet közösen készíti el a régiós szakképzési stratégiát.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter