kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Rendkívüli felmondás a munkáltató miatt

Jogi esetek sorozatunk következő története jelenleg is bírósági per tárgya, mivel a munkáltató olyan magatartást tanúsított munkavállalójával szemben, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tette, továbbá megszegte a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

Dr. Mayer M. Balázs
Munkavállaló egy kiskereskedelmi üzletlánc alkalmazottja volt határozatlan idejű munkaviszony keretében. E munkaviszony fennállása alatt hosszú évekig nem merült fel probléma, a munkavégzés mind a munkavállaló, mind munkáltató számára zökkenőmentes volt.

2008. novemberétől azonban változott a helyzet, amely abban nyilvánult meg, hogy folyamatos létszámcsökkentések kezdődtek a munkáltatónál. Ennek keretében a munkáltató elsőként arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy amennyiben valakinek a munkaviszonya megszűnik (megszüntetik), úgy helyette új embert nem vesznek fel, hanem átcsoportosítások révén oldják meg a helyzetet. Ezen időszak alatt az eddig említést nem érdemlő hibákért is rendszeres szóbeli figyelmeztetésekkel fegyelmezték a munkavállalókat, és minden ilyen esetről azonnal jegyzőkönyvet vettek fel.


Dr. Mayer Balázs (32) ügyvéd. Elsősorban a munkajog, környezetvédelem, közbeszerzési jog, adó és vámjog, valamint klasszikus polgári jog területén tevékenykedik. Emellett részt vett több jelentős, önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság jogi átvilágításában, valamint jogi előkészítő munkát végzett egy uniós forrásból támogatandó nagyobb projektben is. Mielőtt megnyitotta saját ügyvédi irodáját (Mayer M. Balázs Ügyvédi Iroda) öt évig a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jogi és Igazgatási Főosztályán dolgozott. A Perképviseleti Osztály jogtanácsosaként elsősorban a Vám- és Pénzügyőrség perbeli képviseletének ellátása tartozott feladatai közé. E munkája során jellemzően "klasszikus" polgári perekben (kártérítés, szerződésen alapuló követelések), munkaügyi, és közigazgatási perekben járt el. Diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán szerezte, "cum laude" minősítéssel.



Ilyen előzmények után a munkáltatói jogkör gyakorlója munkavállalót egy személyes elbeszélgetésre hívta, melynek során közölte, hogy nem kíván vele tovább dolgozni. Munkavállaló ennek alapján közölte, hogy amennyiben ez a helyzet, akkor ő el tudja fogadni a munkáltatói rendes felmondást, mint a munkaviszony megszüntetésének módját, és amennyiben törvényes járandóságát megkapja, úgy nem fogja azt bíróságon megtámadni. A munkáltató azonban a rendes felmondás lehetőségével nem élt, ehelyett olyan - addig nem a munkavállaló munkakörébe tartozó - feladatok elvégzését írta elő, amelyektől érdemi eredmény nem volt várható, de jelentős munkaterhet jelentett. (Pl. a munkáltatói jogkör gyakorlója fél órás bontású, a napi feladatokat rögzítő munkanapló vezetését írta elő - kizárólag felperes részére, más munkavállalókat ez nem érintett.) Ezt követően a munkavállalónak minden nap, a munkáltató által "meghallgatásként" megjelölt eljárásban kellett részt vennie, melynek során az is előfordult, hogy munkavállaló csak jóval a munkaidő lejártát követően hagyhatta el a munkahelyét.

Ezt követően a munkavállaló a törvényes határidőn belül rendkívüli felmondással élt az alábbi indokok alapján:

A munkáltató által tartott meghallgatások eljárási rendjét, jogalapját, okait felperessel nem közölték. A munkáltató többszöri kérés ellenére nem jelölte meg, hogy a meghallgatás milyen eljárás keretében zajlik, az milyen jogszabályon vagy belső szabályzaton alapul. A meghallgatásról készült jegyzőkönyvben a "fegyelmi meghallgatás" kitétel szerepelt anélkül, hogy az eljárás elrendelésének körülményeiről, a munkavállalót érintő jogokról és kötelezettségekről, a jogi képviselet lehetőségéről és az alkalmazható szankciókról tájékoztatták volna. A munkáltatói jogkör gyakorlója továbbá többször írásbeli figyelmeztetésben részesítette felperest olyan állítólagos szabályszegésekért, amelyek súlya és jelentősége csekély, és a mindennapi munkavégzés szükséges velejárói. E cselekmények ráadásul több hónappal az írásbeli figyelmeztetést megelőzően történtek. Mindezek alapján munkáltató olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tette, továbbá megszegte a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét. A rendkívüli felmondást a munkáltató elfogadta (bár az elfogadáshoz nincs kötve), ám annak jogkövetkezményeit már nem vállalta, így az eljárás a bíróságon folytatódik.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek