kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Sem mennyiség, sem minőség. Hol vannak a jó munkatársak?

Hová tűntek a dolgozó kezek és agyak? Újabb külföldre menési hullám zajlott le a bolt- és szálláshely-bezárások miatt? Miért nincs a munkaerő-piacon szabad, használható munkaerő? Miért akar külföldre menni tanulmányai befejeztével a diákok 37 %-a? Hogyan lehet ebben a kaotikus munkaerő-helyzetben működni a cégeknek, termelőknek, szolgáltatóknak? Hogyan tartsák meg – ami most a legfontosabb – a jó munkaerőt? Ezekre a kérdésekre adják meg a válaszokat a PP– BKIK „Munkaerő kerestetik – 2023.” című konferencia előadói (március 30.), segítve a munkáltatókat a sokszor már a működésüket veszélyeztető munkaerő-problémák megoldásában.

Sem mennyiség, sem minőség. Hol vannak a jó munkatársak?-
images

images

A nehéz helyzetbe került termelő cégek többsége – aki tehette –elbocsátás helyett az egekbe emelte a béreket, csak ne menjen el tőlük a jó munkaerő. A „muszáj” béremelések fedezetét csak az inflációt még jobban gerjesztő áremelésekkel teremthették elő. Másik választásuk a gyárbezárás maradt volna. ­A munkaerő-probléma az egyik legnagyobb inflációgerjesztővé vált hazánkban.

A cégek 97 %-a bért emel 2023-ban is. Nem keveset. A dolgozók fizetése 26-44 %-kal nőtt egy év alatt. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy e mögött a drasztikus mértékű béremelés mögött ekkora hatékonyságnövekedés következett volna be a munkavégzésben.

A termelő cégek, közöttük a feldolgozóipar van a legnagyobb bajban. Futnak a rövid távú megoldások után. Nagy mennyiségben rendelnek harmadik országbeli munkásokat. A meglévő magyar munkásállomány egyre fogy, sokat betegeskednek, hiányoznak a munkából, fáradtak, mert nem tudnak szabadságra menni, mert helyettesíteni kell a hiányzókat is. Itt a pénz – a magasabb bér, juttatások – már nem old meg semmit!

Pörög a harmadik országból toborzás. Hozzák őket Ázsiából, a Fülöp-szigetekről, jönnek kirgizek, mongolok, kazahok. Nélkülük már padlót fogott volna a feldolgozóipar.

A biztos munkahely viszont felértékelődött. Már nem olyan könnyen váltanak munkahelyet az emberek. Óvatosak.  Kivéve a fiatal Z-generációt, akik rendkívül hiányoznak a munkaerőpiacról. Elhúzzák a munkába állást tanulással. S igen válogatósak. Jönnek és mennek. Elvárásaik jóval meghaladják azt a bért, amelyet teljesítményük alapján kaphatnának.

Hogyan lehet ebben a kaotikus munkaerő-helyzetben működni a cégeknek, termelőknek, szolgáltatóknak? Hogyan tartsák meg – ami most a legfontosabb – a jó munkaerőt?

Ezekről lesz szó a BKIK – PP „Munkaerő kerestetik – 2023” című hibrid konferenciáján.

A budapesti helyszínre jelentkezőknek grátisz networking programon is részt vehetnek, a videón távolról résztvevőknek 7 napig megtekintési lehetőség áll a rendelkezésükre.

Részletes program és regisztráció:

https://ppkonferencia.hu/konferenciakozpont/munkaero-kerestetik-2023/

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk

Dubai: az adóparadicsom, ahol luxus, üzlet és befektetés összeér

Szinte már a csapból is folyik, de mégsem lehet eleget beszélni Dubairól. A helyről, ahova nemcsak pihenésképpen, hanem üzleti, befektetési,... Teljes cikk