kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Tájékoztató a munkavállalók részére az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról

A tájékoztató segítségével információt szerezhet az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavállalás előnyeiről, az AM könyv kiváltásának szabályairól, feltételeiről.

Ki foglalkoztatható alkalmi munkavállalói könyvvel?

Munkaviszonyba munkavállalóként az a személy léphet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte, illetőleg munkaviszonyt létesíthet a 15. életévét betöltött diák is, tanítási szünet időtartama alatt.
Magyarországon működő szakiskolával, középiskolával, alapfokú művészetoktatási intézménnyel, felsőoktatási intézménnyel nappali tagozatos tanulói, illetve hallgatói jogviszonyban álló külföldi.

Hol váltható ki az alkalmi munkavállalói könyv?

Az alkalmi munkavállalói könyv ingyen igényelhető a munkavállaló lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti illetékes munkaügyi kirendeltségeken, valamint egyes települési önkormányzatoknál, melyek erre megállapodást kötöttek a munkaügyi kirendeltséggel. Aki munkanélküli-járadékban részesül, az alkalmi munkavállalói könyvet annál a kirendeltségnél kérelmezze, ahol részére a munkanélküli-ellátást megállapították.


Mennyi ideig dolgozhat Ön alkalmi munkavállalói könyvvel?

Ugyanannál a munkaadónál folyamatosan legfeljebb öt egymást követő naptári napig. A több (legfeljebb öt) napra létesített munkaviszony esetén a közteherjegy(ek)et az utolsó napon kell beragasztani.
Egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig, több munkáltatónál egy naptári évben összesen százhúsz naptári napig, amennyiben a könyv fehér „A” oldalait töltik ki, azaz, ha a munkáltató nem magánszemély, vagy kiemelten közhasznú szervezet („B” oldal), vagy nem mezőgazdasági idénymunkásként („C” oldal) foglalkoztatja.
Egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig, amennyiben a könyv kék színű „B” oldalait töltik ki, azaz, ha magánszemély (nem a vállalkozási tevékenységével összefüggésben), vagy kiemelten közhasznú szervezet foglalkoztatja.
Természetesen a minden ötödik napot követő pihenőidő kiadása kötelező.

Egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig, több munkáltatónál egy naptári évben összesen százhúsz naptári napig, természetesen a minden ötödik napot követő pihenőidő kiadásával, amennyiben a könyv zöld színű „C” oldalait töltik ki, azaz, ha a munkáltató mezőgazdasági (különösen növénytermesztés, állattenyésztés, halászat) tevékenység, idénymunka keretében foglalkoztatja.
Egy naptári éven belül (a fehér, kék és zöld oldalakon együttesen) nem lehet 200 napnál több alkalmi munkavégzés!


Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavállalás előnyei

Az alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása munkaszerződésnek minősül, amely a jogszerű, munkaviszony keretében történő foglalkoztatás egyik formája.
Az alkalmi foglalkoztatás munkaviszony, így segít a 200 nap összegyűjtésében, amely szükséges a munkanélküli ellátás megszerzéséhez.
Ön mint munkavállaló, a munkáltató által beragasztott közteherjegyek alapján egészségügyi szolgáltatásra, baleseti táppénzre jogosult, továbbá nyugdíjához szolgálati időt gyűjt.
Munkanélküli-járadékosok esetében annyi nappal tolódik ki a járadék folyósítása, ahány napot dolgozik, mivel az alkalmi munkában töltött idő alatt munkanélküli-járadék folyósítása szünetel.
Ha az alkalmi munkavállaló éves jövedelme nem haladja meg a 433 333 forintot és más bevallásköteles jövedelme nincs, az alkalmi munkával szerzett bért nem kötelező bevallani.
Amennyiben Ön valamely munkaügyi kirendeltségen nyilvántartott munkanélküli, tájékoztassa munkaadóját erről a tényről, aki ez alapján kedvezőbb feltételekkel foglalkoztathatja alkalmi munkavégzés keretében.





Az Alkalmi Munkavállalói Könyv oldalanként szigorú számadású, sorszámmal ellátott közokirat, amelybe bejegyzést csak a kiállító és a munkáltató tehet.

Az Alkalmi Munkavállalói Könyvet a munkavállalónak a napi munkába lépést követő munkáltatói bejegyzések után magánál kell tartania!



További tájékoztatásért kérjük forduljon bizalommal a lakóhelye szerint illetékes kirendeltséghez!
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek