kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Tájékoztató a nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások 2005. januári emeléséről, és a 2005. évben megállapításra kerülő nyugellátások minimumösszegeiről

Az alábbiakban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság hivatalos tájékoztatója olvasható a 2005. évi nyugellátások összegeiről.

1/a) 2005. január 1-jétől a 2005. január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjak (ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, a szolgálati nyugdíjat és az előnyugdíjat), rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjak összege 6,3 százalékkal emelkedik.
Az öregségi és rokkantsági teljes nyugdíj, valamint a baleseti rokkantsági nyugdíj esetében az emelés összege nem lehet kevesebb 1800 forintnál.

A hozzátartozói nyugellátásokat, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátásokat is 6,3 százalékkal kell emelni, amennyiben ezen ellátások megállapítása is 2005. január 1-je előtt történt, vagy a jogszerző nyugellátását 2005. január 1-je előtt állapították meg. A mezőgazdasági szövetkezeti járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti növelt összegű járadékban, valamint a baleseti járadékban részesülők ellátásai szintén 6,3 százalékos mértékben emelkednek.

b) A 2005. január 1-je előtti időponttól megállapított nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei 2005. január 1-jétől - a nyugdíjemelés mértékével megegyezően - ugyancsak emelkednek.
6,3 százalékkal kell emelni az átmeneti járadék, illetve a havi 74.100 forintot el nem érő egészségkárosodási járadék összegét azzal, hogy az egészségkárosodási járadék összege az emelést követően sem haladhatja meg a havi 74.100 forintot.
A rokkantsági járadék havi összege 1.610 forinttal emelkedik, (így januárban 27.180 forint kerül folyósításra, ez az összeg az irányadó a 2004. december 31-e után megállapított rokkantsági járadékra is). A házastársi pótlék havi összege 16.480 forint, a házastárs utáni jövedelempótlék havi összege 11.370 forint.
A rendszeres szociális járadék emelése az életkortól függően történik, nevezetesen a 2005. december 31-ig 62. életévüket betöltő személyek esetében 1.520 forinttal, egyéb esetekben 1.300 forinttal növekszik a járadék havi összege.
A 2005. évben megállapításra kerülő rendszeres szociális járadék összege 21.890 forint.

c) 2005. január 1-jétől szintén 6,3 százalékkal kell emelni a nyugellátásokkal együtt folyósított - a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódó - egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kiegészítések, illetve az 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíjkiegészítés helyébe lépett pótlékok összegét. A nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összeghatára havi 110.000 forintra emelkedik, a hozzátartozói jogon folyósított pótlék havi összege az 55.000 forintot nem haladhatja meg.


2./ Az érintettek a 2005. január havi ellátásukat a szokásos nyugdíjfizetési napon már emelt összegben kapják kézhez. A pénzintézeti számlával rendelkezők esetében az emelt összegű ellátások átutalásának (banki jóváírásának) időpontja január 12.

Az ellátások emelése hivatalból történik, tehát az érintett nyugdíjasnak/járadékosnak külön kérelmet benyújtania nem kell.


3./ A 2005. évben megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj és az árvaellátás legkisebb összege 2005. január 1-jétől szintén a nyugdíjemeléshez igazodó mértékben emelkedik.

Ennek megfelelően a 2005. évi kezdő időponttal megállapításra kerülő
  • öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 24.700 forint,

  • III. rokkantsági csoport szerinti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege havi 24.700 forint,

  • II. rokkantsági csoport szerinti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege havi 25.850 forint,

  • I. rokkantsági csoport szerinti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege havi 26.800 forint,

  • III. rokkantsági csoport szerinti baleseti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege havi 24.800 forint,

  • II. rokkantsági csoport szerinti baleseti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege havi 26.050 forint,

  • I. rokkantsági csoport szerinti baleseti rokkantsági nyugdíj legkisebb összege havi 26.950 forint,

  • árvaellátás legkisebb összege havi 21.000 forint.

    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

    A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

    Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

    Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

    Temetési segély

    Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

    Kapcsolódó hírek