Megjelent: 6 éve

Tangó és coaching avagy a vezetés és követés egyensúlya

images

images

Leary-Joyce amellett, hogy gyakorló, tapasztalt coach, coachokat oktat, saját coachiskoláját vezeti. A maga által kifejlesztett módszer szerint a coach munkájában a hangsúly a vezetés és követés egyensúlyán van. Ha meggondoljuk ez valóban minden egyes coaching ülés esszenciája kellene hogy legyen.

"Let's change the world!"

Leary-Joyce egész napos workshopját ezzel a szerény mondattal indította. Magyarul annyit jelent, hogy "Változtassuk meg a világot!". Azt mondta minek is kezdenénk kisebb célkitűzésekkel? Hiszen a coaching erről szól! Nos igen, minden coaching változtat valamit a világon.

Így a lelkesedést magunkba szívva áttérhettünk a tartalmi részre, amit John a Gestalt pszichológia - illetve inkább a Gestalt coaching - elméleti alapjaival indított. A Gestalt egy erőteljes pszichológiai irányzat, nevét a német szóról kapta melynek jelentése alak, alakzat, John szabad fordításában teljes, komplett, hiánytalant jelent. Kerek egész. A Gestalt megközelítésben minden esetben benne van a teljességre való törekvés. Ez az ember természete. Az általunk látottakat, tapasztaltakat kiegészítjük valamiféle kerek egésszé, akkor is ha egyébként hiányosak. Cél, hogy az életünk kisebb-nagyobb részei, cégünk, munkánk, hobbijaink önmagukban és összességükben is kerek egészet alkossanak, sőt! A nagyobb egységek mint a társadalmunk, Földünk, világunk kiteljesítését is szolgálják mint egy jól megformált puzzle-darab.

Itt és most

A Gestalt coaching az 'itt és most'-ra fókuszál. Alapelve, hogy lássuk mi nem teljes most és itt és változtassuk meg. Itt és most. Mai világunk nem véletlenül népszerű irányzatai ugyanezt támogatják. A zen, a tudatos jelenlét, a meditációs technikák mind az 'itt és most'-ra teszik a hangsúlyt. Éppúgy mint a belső játszmánk.

Belső játszma

Tim Gallwey teniszezőként majd edzőként (coachként) vetette papírra a belső játszma koncepcióját, amely a belső működésünket modellezi. Ilyen modelleket találunk a pszichológiában sokat, John Leary-Joyce mégis Gallwey modelljét találta saját elképzeléseibe illőnek. Ugyanis valóban egyszerű és logikus, mégis hatékony abban, hogy megtanuljunk az itt és mostban koncentrálni arra, amire szeretnénk. Gallwey edzői pályafutása során felfedezte, hogy a tudatos, racionális megoldási kísérletek, tanulási próbálkozások az "akard nagyon" és a "próbáld erősen" egyszerre 100 instrukcióval megtűzdelve mennyire károsak tudnak lenni abban, hogy meg tudjuk valósítani céljainkat. Szerinte két én lakozik - és játszik egymás ellen - mindannyiunkban. Ezek a következők: az 1. Én amelyik gondolkodik, tervez, parancsol - racionális alapon. És aztán ott van a 2. Én aki végrehajtja a parancsokat, rutinból, öntudatlanul "automatikusan" teszi a dolgát. Amikor ez a két Én nincs összhangban önmagunkat akadályozzuk. A teniszen keresztül kiválóan modellezhető, hogy mennyire gátoljuk önmagunkat, ha a parancsoló agyunkkal elő szeretnénk írni a tesünknek és a tudatalattinknak minden mozdulatot. Míg, ha nem ezzel foglalkozunk, ha megbízunk 2. Énünkben és a gondolatainkat elfoglaljuk azzal, amire való: figyelje a körülményeket, az ellenfelet, gyártson terveket, koncepciót, akkor sokkal hamarabb
"eltaláljuk a labdát".

A vezetés és a követés művészete

John vezérfonalából egyértelműen kiderül: a tangó során, a saját két Énünk esetén és a coaching ülésen ugyanazzal a kihívással szembesülünk: mennyi teret engedünk melyik szereplőnek? Ki vezessen és ki kövessen? Hol van az egyensúly, hogy végül a legjobb eredményre jussunk?

A coach dolga bizonyos értelemben "vezetni" az üléseket. Ő a felelős kérdésein keresztül az útirányért annak ellenére, hogy a legelső coach órán mindenki megtanulja: "Az ügyfél agendáját kövesd!" Most akkor vezess vagy kövess? Mindkettőt! Tudni kell érezni a partnert, érezni a coachee rezdüléseit kihallani a szavak mögül azt a ki nem mondottat és kiérezni a metakommunikációból a tényleges szándékot, majd mindezt összegyúrni az ügyfél agendájává és mindezt követve vezetni őt az úton, hogy a saját célját elérje.

...és a tangó

Nem is olyan könnyű ez, ezt láttuk olyan egyszerű, tangó-rávezető gyakorlatokból, amelyeket John végeztetett velünk. Először csak magunk sétáltunk az itt és mostban ügyelve a többiekre, hogy ne ütközzünk, majd ketten - vállvetve és szét nem vállva igyekeztünk eldönteni, hogy ki vezessen, és ki kövessen. Majd mindezt 4-5 fős láncban, aztán újra ketten becsukott szemmel, vezetve-tolva különböző erősségi fokozatokban párunk által, és bízva benne, hogy a társunk, ha 10-es skálán 9-es erősségű "merényletet" követ is el a biztonságérzetünk ellen, mégis minden jó lesz, mert megbízhatunk benne. Majd közösen egy párként vigyázva lépdeltünk, hogy megtartsuk a köztünk lévő "feszültséget" - vagyis, hogy ne essen ki a lufi, menet közben, amit mellünkkel összetartva középen szorítottunk.

John személyes tangó tanára, aki Isztambulból érkezett erre a workshopra, kis ízelítőt mutatott abból, hogy mi a különbség aközött, hogy tudjuk az egyszerűnek tűnő lépéseket, és, hogy tudunk táncolni. Mint a coach, aki kezébe kapott egy tesztet arról, hogy ki az ügyfél azzal ellentétben, aki már teszt nélkül is tudja az eredményt, felismeri a karaktert pár mondat után. Érdekes tapasztalás volt, ráhangolódni a másikra és csupán testjeleiből megérezni, hogy a szemben állónak mi tetszik, mit akar. Gyakoroltuk az összhangot, ami a coachingban is elengedhetetlen.

Végül az összefüggés

A tangó - mondta John Leary-Joyce olyan mint egy folyamat. Mint Csíkszentmihályi Flow-ja, mint az életünk ritmusa, ha jól csináljuk, ha mindent a maga idejében teszünk és hagyjuk tudatalatti énünket is tenni a dolgát. A pszichénk betegségei nem mások, mint ezen folyamatban való elakadások. A depressziós, a mániás, a "control freak" megragadt egy helyzetben és nem tud továbblendülni. A változás kétféle lehet: ha úrrá leszünk a helyzeten, tevőlegesen megváltoztatva azt vagy, ha elfogadjuk azt és eggyé leszünk vele, majd onnan megyünk tovább. Vezetünk, vagy követünk. A harmadik eset, hogy egyiket sem tesszük, akkor ragadunk rezignáltan bele és lehetünk betegek is akár tőle.

Centralizált mivoltunk

John szerint a tangó hasonlóan például a tai-chihez vagy egyes távol-keleti küzdősportokhoz akkor éri el - coaching értelemben és saját életünkben egyaránt - a célját, ha általa megismerjük saját egyensúlyunkra való törekvésünk természetét, segít megtanulni saját magunkról, hogy pontosan annyit vezessünk és kövessünk, hogy közben meg tudjuk tartani saját középpontunkat. Rájöhetünk általa, hogy hogyan legyünk coachként is egyensúlyban, ott és akkor, amikor szükség van rá, hogy megtartsuk a középpontunkat, a fókuszunkat, amikor dolgozunk a coacheeval, akármi történik is egyébként körülöttünk.

Változtassuk meg a világot! Ugyanakkor fogadjuk el. Vezessünk és kövessünk a megfelelő arányban, de a coaching során mindig tartsuk meg azt a feszültségszintet, amelyen mindketten a leginkább tudunk dolgozni, ami inspirál mindkettőnket vagy akár csapatunkat. Mert egyszerre szólt mindez az életminőségünkről, ami akkor lesz a legjobb, ha a saját centrumunkat megtartva változunk a világgal, alakítjuk és követjük a folyamatát. A vezetésről, amely akkor inspiráló, ha a követők önként akarnak belépni a vezető által teremtette térbe és önként teszik magukévá a vezető vízióját, vele tudnak úszni az árban, a FLOW-ban.

Leary-Joyce rendhagyó Tangó és Coaching workshopja biztosan megváltoztatja a világot, hiszen másként jöttünk ki, mint ahogy bementünk: táncosabban és tudatosabban.

Somogyi Krisztina
business coach
ÜCE elnök

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A coachok is veszélyben? - szombattól hatályos a kuruzslás új büntetése

Február 15-én lép hatályba a köznyelvben kuruzslásellenes törvényként emlegetett Büntetőtörvénykönyv-szigorítás, mely börtönnel bünteti az... Teljes cikk

Mit ad az élsport a karrierépítésben?

Hogyan lehet egy olimpiai bajnok családba beleszületve az elvárásokkal megküzdeni? Milyen hibákat ne kövessünk el szülőként, ha a gyerek... Teljes cikk

Coach képzés

Számos coach képzés közül lehet választani, ha valaki szeretné megtanulni ezt a szakmát. Egyetemi képzés keretein belül vagy különböző... Teljes cikk