Megjelent: 2 éve

Tarol a SZÉP-kártya

Támadások érték a Szép-kártyát amiatt, hogy jövőre a kafetéria-rendszer átalakításával egyedül a pihenőkártya marad a kedvezményes adózási körben. A 2011 óta működő program a belföldi turizmus motorjaként több ezer, főként kis és közepes magyar vállalkozás versenyképességét támogatja, munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő hatása van.

images

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint az előnyök megtartása aligha szűk érdekköröknek kedvez a néhány éve még egészen más tulajdonosi viszonyokkal rendelkező hazai szállodaiparban. Könnyid László felidézte, a 2010 előtti kormányok idején alkalmazott üdülési csekkek jókora sarcot róttak a beváltóhelyekre - írja a kormány közeli Magyar Idők.

Meghatározó szerepet játszik a belföldi turizmusban a hetedik éve létező Széchenyi-pihenőkártya (Szép-kártya), amit béren kívüli juttatásként mintegy 1,6 millió magyar munkavállaló kap rekreációs célokra a foglalkoztatójától, a közszférában évente 200 ezer, a versenypiacon 450 ezer forint értékben. A múlt héten parlament elé került 2019-es adócsomag szerint jövőre megszűnik több kafetériaelem adómentessége, kedvezménye, egyedül a Szép-kártya közterhe marad előnyös.
A lépés várhatóan pluszbevételeket hoz a vendéglátásra, szállás- és szabadidős szolgáltatásokra szakosodott cégeknek, tovább ösztönözve a rohamléptekben erősödő turizmuságazat versenyképességét. Becslések szerint a következő évtől akár 30 százalékkal lehet magasabb a Szép-kártyás költés a kereskedelmi szálláshelyeken.
- Tavaly a vendégek több mint 17 milliárd forint értékben fizettek a munkahelyükön kapott támogatásból a hotelekben, ami a vidéki, családi tulajdonban lévő, kkv-k által működtetett panziók, gyógy- és wellness-szállók magyaroktól származó bevételeinek közel ötödét jelentette. Vannak olyan szállodák is, ahol egyes kiemelt időszakokban a forgalom 40-50 százalékát adta a pihenőkártya.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kiemelte: indokolatlanul támadják a Szép-kártyát, amiért jövőre egyedüli kedvezményes kafetériaelemként szerepel a friss törvényjavaslatban, mivel azon túl, hogy a rekreációs támogatás több tízezer család minőségi kikapcsolódását szolgálja évről évre, munkahelyteremtő hatása is van. Évek óta 350-400 ezer idegenforgalmi munkavállaló és családtagjaik megélhetését érinti az adókedvezménnyel támogatott Szép-kártya használata, ráadásul a teljes mértékben nyomon követhető, bankkártyás terminálhoz kapcsolódó fizetési mód kezelési költsége sem terheli túl a beváltóhelyeket. A Szép-kártya folyamatosan növekvő felhasználása idén tovább bővült. Míg tavaly csaknem 9 százalékkal nőtt a pihenőkártyás költés az előző évhez képest, addig idén január és április között már 5,6 százalékkal magasabb összeget fizettek kafetériával a magyarok 2017 hasonló időszakához képest. A szállodaszövetség számításai szerint ahogy az előző években, úgy az idén ismét rekordokat dönt a kártya beváltása a kereskedelmi szálláshelyeken.

Magyar Idők
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter