Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Testileg és lelkileg is összetör az autóval való ingázás

A Divany.hu összegyűjtött friss és régebbi kutatásokat, amelyek alapján kijelenthető: az ingázás, főként, ha autóval közlekedünk, káros a testi, lelki egészségünkre és a társasági életünkre. A tanulmányok szerint a biciklizés a legjobb választás.

A montreali McGill Egyetem négyezer ember megkérdezésén alapuló kutatása szerint, az ingázás a gyalogosok számára volt a legkevésbé frusztrálóbb, a második helyen a tömegközlekedők végeztek. Tehát az autósok voltak a legstresszesebbek.

A cikk szerint más objektív vizsgálatoknak jobban lehet hinni. Az 1990-es évek végén két floridai kutató Steven M. White és James Rotto, megállapította, hogy az autóval való ingázóknak magasabb volt pulzusszáma, és a vérnyomása, mint a buszozóknak. Továbbá a frusztrációt sem bírták olyan jól.

2012-ben jelent meg az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban egy tanulmány, amihez a kutatók 4200 texasi taxist figyeltek meg éveken keresztül. Megállapították, minél többet vezetett az illető, annál rosszabbak volt az értékei (glükóz- és koleszterinszint vérnyomás, súly, testtömeg-index stb.), még akkor is, ha a kutatók számításba vették azt, hogy adott sofőr mennyire él aktív életet - áll a Divany.hu cikkében.

Készült olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy minden egyes óra, amit az autóban ülve töltünk, hat százalékkal növeli meg a túlsúly kockázatát, míg egy órányi gyaloglás 5 százalékkal csökkenti azt.

A cikk szerint tehát, fizikailag és lelkileg is megterhelő az autóval történő ingázás, és miatta egyre kevésbé bízunk meg másokban és nem veszünk részt olyan szervesen a közösségi életben. Míg azoknál, akik gyalogolnak és bicikliznek, ez pont fordítva van. Ezt egy olyan svéd kutatás bizonyítja, amibe 21 ezer embert vontak be és ami idén jelent meg az Environment and Behaviour című folyóiratban.

A tanulmány szerzői szerint ha egészséges társadalmat szeretnénk, jobban oda kell figyelni a várostervezésnél- és fejlesztésnél, mert nemcsak az egyéneknek, az egész közösségnek sem jó, ha mindenki órákat tölt az autójában - olvasható a cikkben.

A Kelet-angliai Egyetem gyakran idézett tanulmánya szerint azok, akik autóról biciklire vagy gyaloglásra váltanak, sokkal jobban érzik magukat és jobban tudnak koncentrálni, és azoknak is valamivel javult az életminősége, akik a tömegközlekedést választották.

A Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports című folyóiratban megjelent összegzés szerint ha nemcsak a lelkünk, hanem a testünk egészsége is fontos, akkor egyébként a biciklizés a legjobb választás.

Divany.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren lesz sztrájk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben,... Teljes cikk

Valószínűbb a Brexit elmaradása, mint a megállapodás nélküli kilépés

Theresa May brit miniszterelnök szerint katasztrofális mértékben károsítaná a politikába vetett bizalmat, ha nem teljesülne a brit EU-tagság... Teljes cikk

Stratégiai együttműködést kötött a BME és a MOL

Stratégiai megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a MOL. A megállapodás célja egyrészt közös,... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár