Megjelent: 4 éve

Testileg és lelkileg is összetör az autóval való ingázás

A Divany.hu összegyűjtött friss és régebbi kutatásokat, amelyek alapján kijelenthető: az ingázás, főként, ha autóval közlekedünk, káros a testi, lelki egészségünkre és a társasági életünkre. A tanulmányok szerint a biciklizés a legjobb választás.

images

A montreali McGill Egyetem négyezer ember megkérdezésén alapuló kutatása szerint, az ingázás a gyalogosok számára volt a legkevésbé frusztrálóbb, a második helyen a tömegközlekedők végeztek. Tehát az autósok voltak a legstresszesebbek.

A cikk szerint más objektív vizsgálatoknak jobban lehet hinni. Az 1990-es évek végén két floridai kutató Steven M. White és James Rotto, megállapította, hogy az autóval való ingázóknak magasabb volt pulzusszáma, és a vérnyomása, mint a buszozóknak. Továbbá a frusztrációt sem bírták olyan jól.

2012-ben jelent meg az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban egy tanulmány, amihez a kutatók 4200 texasi taxist figyeltek meg éveken keresztül. Megállapították, minél többet vezetett az illető, annál rosszabbak volt az értékei (glükóz- és koleszterinszint vérnyomás, súly, testtömeg-index stb.), még akkor is, ha a kutatók számításba vették azt, hogy adott sofőr mennyire él aktív életet - áll a Divany.hu cikkében.

Készült olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy minden egyes óra, amit az autóban ülve töltünk, hat százalékkal növeli meg a túlsúly kockázatát, míg egy órányi gyaloglás 5 százalékkal csökkenti azt.

A cikk szerint tehát, fizikailag és lelkileg is megterhelő az autóval történő ingázás, és miatta egyre kevésbé bízunk meg másokban és nem veszünk részt olyan szervesen a közösségi életben. Míg azoknál, akik gyalogolnak és bicikliznek, ez pont fordítva van. Ezt egy olyan svéd kutatás bizonyítja, amibe 21 ezer embert vontak be és ami idén jelent meg az Environment and Behaviour című folyóiratban.

A tanulmány szerzői szerint ha egészséges társadalmat szeretnénk, jobban oda kell figyelni a várostervezésnél- és fejlesztésnél, mert nemcsak az egyéneknek, az egész közösségnek sem jó, ha mindenki órákat tölt az autójában - olvasható a cikkben.

A Kelet-angliai Egyetem gyakran idézett tanulmánya szerint azok, akik autóról biciklire vagy gyaloglásra váltanak, sokkal jobban érzik magukat és jobban tudnak koncentrálni, és azoknak is valamivel javult az életminősége, akik a tömegközlekedést választották.

A Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports című folyóiratban megjelent összegzés szerint ha nemcsak a lelkünk, hanem a testünk egészsége is fontos, akkor egyébként a biciklizés a legjobb választás.

Divany.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter