Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Több mint 417 ezren kerestek munkát augusztusban

Idén augusztusban közel 60 ezer álláshely várta a munkát keresőket, ebből azonban 30 ezer betöltetlen maradt - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból. A múlt hónap végén 417 ezer regisztrált álláskeresőt számláltak, ez 5 ezerrel több, mint júliusban és 40 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor.

Mintegy 60 ezer álláshelyet kínáltak augusztusban a munkáltatók, akik elsősorban segédmunkásokat, gyártósori összeszerelőket, szabókat, varrónőket, tehergépkocsi vezetőket és lakatosokat kerestek. A legmagasabb kereseti lehetőséget a tehergép kocsi vezetőknek a kínálták, átlagosan 140 ezer forintot. Az ÁFSZ adatai azt mutatják, hogy a kereseti és kínálati oldalon közel azonosak az igények, vagyis jobbára lakatosokat, kőműveseket, vagyonőröket, szakácsokat, villanyszerelőket, varrónőket keresnek, és a legtöbben ezekben a szakmákban szeretnének elhelyezkedni. A földrajzi eltérések és a nem megfelelő kompetencia az elsődleges oka, hogy a két oldal mégsem talál egymásra - hangzott el a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal sajtótájékoztatóján.

Jóllehet a KSH adatai alapján az első félévben 15 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest, nőtt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein nyilvántartott álláskeresők száma is, augusztus végén mintegy 417 ezren kerestek munkát. Az egyes megyék között továbbra is jelentősek az eltérések. A regisztrált álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest Budapesten 3,1 százalék, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 20,9 százalék volt augusztusban, az országos átlag 9,5 százalék.

A regisztrált álláskeresők számának növekedése a pályakezdők beáramlásának is köszönhető, ám megfigyelhető, hogy szinte minden hónapban csökkent számuk a nyilvántartásban. Augusztusban 44 649 pályakezdő keresett állást, közülük a felsőfokú végzettségűek száma 4679 volt, ami 20 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. Az általános iskolai végzettség nélkül állást keresők száma viszont 20 százalékkal, az általános iskolai végzettséggel munkát keresők száma pedig 6 százalékkal emelkedett.

Az álláskeresők között egyébként a múlt hónapban 4000 általános iskolai tanár, 1300 óvónő, 1200 közgazdász, 1100 középiskolai tanár és közel 1000 mezőgazdasági mérnök szerepelt.

Csoportos létszámleépítést 20 ezer főre vonatkozóan jelentettek be az első félévben, amely másfélszer több a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, az elbocsátások száma a közép-magyarországi régióban ötszörösen nőtt, a leépítések leginkább a közszférát érintették.

Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatójának ismertetése szerint júniusban 9 százalékkal többen, közel 62 ezren vettek részt foglalkoztatást segítő támogatásban, mint az előző hónapban. A legtöbben bér- és járulék jellegű támogatás valamint közhasznú foglalkoztatás révén jutottak munkához, munkaerő-piaci képzésben pedig 14 ezren vettek részt. Az első félévben közel 50 ezren kapcsolódtak be a különböző foglalkoztatási programokba.

Kelendő a magyar munkaerő külföldön

Az elmúlt időszakban megháromszorozódott a külföldi munkáltatók érdeklődése a magyar munkaerő iránt. Leginkább vendéglátó-ipari, építőipari, egészségügyi és szállítmányozási területeken számítanak a magyar munkavállalókra főként a ciprusi, a német, az osztrák, és a nagy-britanniai munkáltatók. Tavaly több mint 400 magyarnak sikerült elhelyezkednie külföldön. Ám ennél többen dolgozhatnak más országokban, sokan ugyanis magán munkaerő-közvetítőn keresztül jutnak ki külföldre.

Jelenleg egymillió üres álláshelyre várják a munkaerőt az Európai Unióban, ennek ellenére sokan vannak állás nélkül, tavaly év végén mintegy 18 millió munkanélkülit tartottak nyilván. Azokban az országokban, ahol sok az üres álláshely, kevés a munkaerő, ott, ahol sokan keresnek munkát, alig van munkalehetőség. Az Európai Unió tavaly ezen az ellentmondáson próbált változtatni az úgynevezett mobilitási programjával, amely nagyon sikeresnek bizonyult, ezért idén Európai Mobilitási Napok címmel indított rendezvénysorozatot. Ennek keretében a magyarországi EURES-hálózat szeptember 28-én Esztergomban, szeptember 29-én pedig Budapesten szervez nemzetközi állásbörzét. A budapesti helyszínre többek között az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Svédországból, Dániából, Franciaországból és Írországból érkeznek munkaadók. Biztos állásajánlatokra a szállodai menedzserek, fogorvosok és fogorvosi asszisztensek számíthatnak, de a vendéglátás területére is keresnek magyar szakembereket.

Szilágyi Katalin
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az év eleji emelések látszódtak az áprilisi béradatokban, de jön a visszaesés

A koronavírus-járvány gazdasági hatása kétségtelenül lassítja a keresetek növekedési ütemét, a megmaradt növekedés még az év eleji... Teljes cikk

Munkaerőpiac: csak átmeneti megingást okozott a koronavírus?

A májusi foglalkoztatási adatok a gazdaság újraindulására utalnak, lehetséges, hogy a munkaerőpiac tavaszi megingása átmenetinek bizonyul. A... Teljes cikk

A munkanélküliségi ráta 4 százalék fölé emelkedett

A március-májusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékos volt. A... Teljes cikk