Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Több mint kétezren csatlakoztak már a Közmunkások Szakszervezetéhez

Már több mint kétezren csatlakoztak a Közmunkások Szakszervezetéhez, amelynek négy plusz egy kérése van a kormányhoz - jelentette be Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, a szervezet társelnöke pénteken Miskolcon.

A politikus a nyáron alakult szakszervezetről a sajtótájékoztatón elmondta, a februári "éhségmenet" elnevezésű akciójuk után nagyon sokan keresték meg őket, innen jött az elhatározás, hogy intézményesíteni kell a kisemberek képviseletét. Hozzátette: csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már nyolcszázan, a szabolcsi, nógrádi, hevesi és baranyai csatlakozókkal együtt pedig már több mint kétezren vannak a Közmunkások Szakszervezetében.

A szakszervezet a Borsod megyei Ricsén alakult meg, elnöke Vécsi István, a település szocialista polgármestere. Nyakó István hozzátette: a szervezet a dolgozni akaró kisemberek érdekeit képviseli, hiszen közmunkás mindenki lehet.

Úgy fogalmazott, négy plusz egy kérésük van a kormányhoz, ami december 31-éig kérés, azután a szakszervezeti eszközöket - például demonstráció -– használva már követelés lesz.

Kordás László, a Közmunkások Szakszervezetének főtitkára a részleteket sorolva elmondta, ezek közül az első, hogy 47 ezer forintból nem lehet megélni, épp ezért kérik azt a plusz 13 ezer 200 forintot, amelyet kivett a kormány a közmunkások zsebéből. Korábban ugyanis 60 ezer 200 forint volt a bérük -– hangsúlyozta.

Második pontként említette a heti bérezés által okozott problémát, mert ebből az összegből nem lehet sárga csekket befizetni, épp csak egy hétvégi bevásárlásra elegendő. A közüzemi díjakat sem lehet részletekben fizetni -– fejtette ki.

Harmadikként említette azokat a térségeket, ahol egyáltalán nincs munkalehetőség, és sorállás van a közmunkáért is; ott még ahhoz a 47 ezer forinthoz sem jutnak hozzá. Ebben az esetben azt kérik, hogy legalább egy kenyérkereső lehessen minden családban.

Negyedik pontként a szabadságolás időtartamát nevezte meg, amely szerinte hátrányosan különbözteti meg a közmunkában 8 órában dolgozókat.

A pluszkérés pedig a pályakezdőkhöz kapcsolódik, akiket csak egy év után lehet közmunkásként foglalkoztatni a mai szabályozás szerint; az Európa Unióban ez az idő négy hónap.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szerveződés gyújtópontja Északkelet-Magyarország, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a legtöbben csatlakoztak eddig a szakszervezethez, amelyben 5 forint a havi tagdíj.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter