kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Több tízezer állástalan szerezhet piacképes szakképzettséget

Divatba kell hozni az életen át tartó tanulást: az kiutat jelenthet a szegénységből, mivel piacképes tudással a tartósan munkanélküliek is álláshoz juthatnak. Ezt tűzte ki célul a "Lépj egyet előre!" program is, amely keretében évente tízezer álláskereső ingyenesen tehet szert a munkaerőpiacon is eladható szakképzettségre. Így az ország végre nem az olcsó munkaerejével, hanem a jól képzett munkavállalóival válna vonzóvá a befektetők számára. Mfor.hu háttér.

Az élethosszig tartó tanulás az álláshoz jutás esélyének javítása mellett, fontos eszköz lehet a szegénység elleni küzdelemben is, mivel kitörési pontot jelent a munkanélküliség csapdájából a hátrányos helyzetűek számára - mondta Kiss Péter, szociális és munkaügyi miniszter kedden az egész életen át tartó tanulás témájában rendezett konferencián.

A gyermekkortól az időskorig tartó tanulás elsősorban gondolkodásmódról szól. Az élet megváltozott és véget ért az az idő, amikor az iskolapadból kilépve befejeződött a tanulás. A XXI. század a tudásalapú társadalom kora, ahol a naprakész és használható tudás jelenti a legnagyobb értéket a nemzetközi versenyképesség szempontjából, fejtette ki Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára.

Élethosszig tartó tanulás program

Az Európai Tanács 2000-ben a lisszaboni stratégia részeként fogalmazta meg az egész életen át tartó tanulás (angolul life long learning - LLL) programját. Magyarországon az élethosszig tartó tanulás stratégiáját 2005-ben fogadta el a kormány. Az unió 2007 és 2013 között 7 milliárd eurót (mintegy 1750 milliárd forintot) biztosít a 31 résztvevő országnak a koncepció megvalósítására. Magyarországon kiemelt figyelmet szentelnek egy pályakövetési rendszer kiépítésének, hogy visszajelzést kaphassanak a képzések eredményességéről.

A munkaügyi miniszter szerint a befektetők mintegy tíz százaléka nem talál a magyarországi munkaerő-piacon az igényeiknek megfelelő szakképzett munkaerőt. "Ha találna, akkor a hazai foglalkoztatás hét százalékponttal bővülhetne. Magyarország aktivitási mutatója éppen ennyivel marad el a nyugat-európai szinttől" - jegyezte meg a miniszter.

Kiss Péter szerint a folyamatos továbbképzés és átképzés meghatározó lehet az elhelyezkedési esélyeket illetően. Egy felmérés szerint a diplomások munkaerő-piaci aktivitási esélye 80 százalékos, míg a szakképzetteké 70 százalékos, a szakképzetleneknél pedig mindössze 24-27 százalék az esélye annak, hogy munkát találjanak.

A miniszter szerint Magyarországon mintegy kétmillió olyan ember van, aki semmiféle szakképesítéssel nem rendelkezik, így ők minimális eséllyel indulnak álláskereséskor. Ebbe a csoportba főleg a romák és a rokkantak, illetve a szociális ellátásra szorulók tartoznak.

A statisztikák szerint a cigány származású férfiak kevesebb, mint 30 százaléka jut munkához, míg a cigány nők esetében ez az adat a felét sem éri el. A megváltozott munkaképességűek hivatalos (azaz a bejelentett dolgozók) aktivitási mutatója tíz százalék körüli, miközben Nyugat-Európában ez elérheti a 30-50 százalékot is.

A nagyi rákkatint

A Kattints rá, Nagyi! elnevezésű program 2002-ben indult a Budapesti Művelődési Központban. A program si- kerét mutatja, hogy tavaly már az ezredik "netnagyi" is elvégezte a 25 órás tanfo- lyamot, ahol az internetezés és a levelezés fortélyait sajátíthatták el. A hatalmas érdeklődés miatt időközben országossá szélesedett a program, így jelenleg 11 település közösségi internetes elérési pontjain gyakorol- hatják internetes ismereteiket a lelkesen e-mailező és vide- otelefonáló idősek.
Az élethosszig tartó tanulási programokkal ezek a csoportok közvetlenül elérhetőek, mivel a munkaerő-piaci inaktivitásuk elsősorban szakképzettségi okokra vezethető vissza. A felnőttkori tanulás ráadásul a szülők mellett a gyermekek számára is kiutat jelenthet a szegénységi csapdából, mivel a hátrányos helyzetűeknél (főleg a romák esetében) meghatározó a szülői minta.

Vizi E. Szilveszter, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) elnöke az mfor. hu kérdésére elmondta: a felnőttkori tanulásban a magyarok leginkább az idegennyelv és az internet használat terén vannak elmaradva az európai átlagtól.

A szakember egyébként épp hétfőn írt alá együttműködési megállapodást a munkaügyi miniszterrel. Ennek célja, hogy az országos hálózattal rendelkező civil szervezet segítségével az egész életen át tartó önképzést mindenki számára elérhetővé, sőt divattá tegyék.

El szeretnék érni, hogy a befektetőkért vívott küzdelemben a magyarok ne az olcsóságukkal, hanem a jól képzett munkaerejükkel tűnjenek ki.

Az egész életen át tartó tanulás stratégiájába illeszkedik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium "Lépj egyet előre!" programja is, amelyet az idén további forrásokkal kiegészítve lehet igénybe venni. A több milliárdos keret lehetőséget biztosít arra, hogy a programban résztvevők a meglévőnél egy fokkal magasabb végzettséget, illetve piacképes szakképzettséget szerezzenek. Az újabb pályázati kiírások alapján 2008-ig évente tízezren kapnak majd lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az ingyenes képzésben.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek