Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Fejlődnie kell a trénerképzésnek

images

imagesA cégek és munkavállalók sokkal tudatosabbak. A tréning nem szólhat általános üzenetekről. A bullshit, a felszínes tudás nagyon gyorsan lelepleződik. A szervezeti dinamikákban egyszerre van jelen az ellenállás, az innováció, a sémakeresés és az egyéni működés. Az individuum és teamdinamika összjátékának finom hangolása zajlik. A konzerv tréningek és a képzetlen, sekélyes tudással bíró trénerek ideje lejárt.

Tréningekben összetett tartalmat és mélységet várnak a szervezetek. A cégek szervezetfejlesztési folyamataik támogatását várják a programoktól. Már folyamatokban és rendszerekben gondolkodnak. A tréningekben a tökéletes testre szabást, valós tapasztalatot, több fajta szemléletet és működő módszertant keresik és fizetik meg.

Ezért már a trénerképzésben sem elég, ha csupán tréneri feladatgyűjteményt kapnak a hallgatók. Egy piacképes tréner legfontosabb eszköze saját személyisége. Erre épül szakmai tapasztalata, módszertani ismerete, melyet rugalmasan kell, hogy tudjon alkalmazni. Ehhez szükséges a helyzetfelismerő képessége, belső motivációja, az ügyfél valódi igényének megértése empátiája és reflexív működése. És csak ezután jön az, hogy milyen széles tréneri játék és feladat készlettel bír.

Ma számtalan olyan trénerképző van, ami kevesebb, mint 10 nap alatt ígéri, hogy felkészült trénereket képez. S ha valaki alapképzésen végzett is, hiányoznak a tréneri továbbképzések. Emellett egy trénernek nem kötelező szupervízióba járni, és jellemzően nem is járnak. Miközben komoly napidíjakért bíznak rá tucatnyi embert, hogy dolgozza meg őket. Adjon tudást, új paradigmát, motivációt, fejlődést. A tréneri munka magányos. A tréner zárt ajtók mögött egyedül van a csapattal. De mi történik ott valójában? Hogy mérünk meg egy trénert, és a tréner, hogy méri saját teljesítményét?

Idén újabb jelentős forrás érkezik a felnőttképzésbe. A jó trénerek továbbra is keresett szakemberek lesznek. A cégek részéről az elvárás egyre nagyobb. A tréneriskolák feladata, hogy felkészült, szakmailag stabil szakembereket képezzenek, megfelelő óraszámban, felkészült senior vagy mester trénerek bevonásával, piacképes módszertannal, érett tréneri kompetenciákkal. Ez a jövő!

Fotó: JA Communicate Kft.


Bártfai-Jablonszky Andrea
vezető tréner
JA Communicate Kft.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Tréneriskolák - avagy mit vár ma a piac egy trénertől?
2. oldal - Fejlődnie kell a trénerképzésnek
Follow hrportal_hu on Twitter