Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Tudnivalók külföldi munkavállalók alkalmazásakor

Mivel a jogszabályok néha egyik napról a másikra változnak, könnyen fordul elő szabálytalanság külföldi munkavállalók alkalmazása esetén. Az Expat-Center összeszedett pár fontos tudnivalót.

images

Uniós állampolgárok alkalmazása

Az EU-s állampolgárok alkalmazása könnyebb, mivel nekik nem kell engedély a munkavállaláshoz. Ugyanakkor, noha a munkaerőáramlás szabad az Unión belül, azért adminisztrációra még az ő esetükben is szükség van, mint ahogy egy magyar ember felvételekor is.

Az uniós munkavállalók esetében tehát szintén szükséges a regisztráció, valamint hosszabb idejű munkavállalás esetén tartózkodásra jogosító engedélyt is kell kérelmezni nekik, még akkor is, ha nem Magyarországról kapják a fizetésüket. Amennyiben pedig helyi szerződéssel veszik fel őket, a szokásos TB és adókártya megszerzése is kötelező.

Unión kívüliek alkalmazása

EU-n kívüli munkavállalók esetében kicsit időigényesebb az ügyintézés. Náluk minden esetben (akár egyetlen nap munkavégzés esetében is) kötelező a munkavállalási engedély és az ahhoz kapcsolódó Schengen tartózkodási engedély.

A munkavállalási engedély kötelezettsége alá nem tartozik az, akinek magyar házastársa van, vagy letelepedési engedéllyel rendelkezik, azonban ez az engedély mentesség csak addig áll fenn, amíg az erre jogosító státusz fennáll. Az adóazonosító jel és a TB szám természetesen náluk is kötelező a beléptetéshez.

Fontos tudni, hogy Schengeni tartózkodási engedéllyel lehet utazgatni a schengeni övezetben, de munkát nem lehet vállalni, csak az adott ország saját szabályai szerint. Azaz egy nem EU-s állampolgárnak ilyen esetben is kötelező a munkavállalási engedély, máskülönben kemény munkaügyi bírságra lehet számítani.
Follow hrportal_hu on Twitter