Szerző: Paraszt Imre Megjelent: 9 éve

Válasz az elbocsátásra: munkanélküliségi biztosítás

Bizonytalan gazdasági helyzet, ingatag állások, kétségbeesett dolgozók - akár bevalljuk, akár nem, ez hazánk munkaerőpiaca, így nem csoda, hogy az emberek minden alkalmat megragadnak megélhetésük biztosítására. Nem véletlen a szóhasználat, a Biztosítás.hu ugyanis előállt egy munkanélküliség esetére köthető biztosítással.

images

images

Májusban röppent fel a hír, hogy egy internetes biztosítási alkusz cég olyan konstrukciót dolgozott ki, amely állásvesztés esetén is biztosítja a megélhetést a szerencsétlenül járt embernek. Az új termék havi 40-120 ezer forintot térít 9 hónapon keresztül, havi 2-3 ezer forintos átlagdíjért, ami több mint csábító bármely munkaadótól függő alkalmazottnak. Gyenge gazdasági eredményeink folytán szinte azonnal ráugrott a média, az egyszeri ember pedig örülni kezdett, hogy kellő tartalékkal a háta mögött végre beolvashat a főnökének.

Csakhogy a - hivatalos nevén - jövedelemkiesés-biztosítás nem egy mindenre megoldást nyújtó Joker-kártya, amelytől bátran megindulhatnak a tömeges felmondások. A jövedelemkiesés-biztosítás ugyanis kizárólag akkor fizet, ha az illető önhibáján kívül válik munkanélkülivé. Így például az, aki rendes felmondással lép le a cégétől, nem számíthat ellentételezésre a biztosítótól, hiszen része volt az elbocsátásában; ha viszont a munkáltató kezdeményezi azt akár létszámleépítés, akár egyszerű elbocsátás útján, akkor jár neki a biztosítási összeg - magyarázta a HR Portálnak Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője.

Ugyanígy a rendkívüli felmondással sem lehet kijátszani a rendszert, elvégre ha a munkáltató távolítja el ily módon a munkavállalót, azt feltételezhetően egy olyan esemény váltotta ki, amelyért a munkavállaló joggal okolható. Például szisztematikusan nem jelent meg időben a munkahelyén, alkoholos befolyásoltság alatt állt stb. "Ezek korántsem szélsőséges esetek, vannak olyan szakmák, ahol az elbocsátások indoklásában a felsorolt esetek igen gyakran szerepelnek." - hívta fel a figyelmet az ügyvezető. Meg kell említeni, hogy a jövedelemkiesés-biztosítás feltételei nem kötik életfogytig röghöz a munkavállalókat, ugyanis ha a munkáltató nem teljesítette kötelezettségeit, a dolgozó élhet az azonnali felmondás lehetőségével, és még kártérítést is kap. "A biztosító a konstrukciót úgy dolgozta ki, hogy az embereknek legyen mire támaszkodniuk vészhelyzet esetén, de azért ragaszkodjanak az állásukhoz, amíg lehet." - mondta Rácz István.

A kivételek erősítik a rendszert

Nem mindenkinek adatik meg azonban, hogy bebiztosítsa magát munkanélküli időszakaira, aki például valamely hozzátartozója alkalmazásában áll, nem veheti igénybe a szolgáltatást. Erre azért van szükség, nehogy valaki mondjuk kirúgassa magát a férjével a biztosítási összeg kedvéért, hogy aztán a családi vállalkozásban fű alatt tovább dolgozzon. (Ausztriában nyilván nem kellene ilyen megkötéseket alkalmazni - a szerk.) Ehhez hasonlóan a nyugdíj vagy a gyes mellett dolgozóknak is le kell mondaniuk a jövedelemkiesés-biztosításról, hiszen ha elvesztik a munkájukat, az állami ellátásból továbbra is eléldegélhetnek, még ha nem is oly fényesen, mint korábban. Így esetükben - igazi kockázat hiányában - nem lenne méltányos díjat szedni - magyarázta Rácz István, hozzátéve, hogy a résztvevők körének szűkítését a biztosítás alapelvei is indokolják. Elvégre bármilyen biztosítást is kötünk (CASCO, lakásbiztosítás stb.), a biztosítási díj révén egy olyan veszélyközösség tagjává válunk, amely semmiképpen sem herdálhatja el a közösen összegyűjtött vagyont. A veszélyközösségnek azokat kell támogatnia, akik valóban rászorulnak, így ha nem életszerű, a kockázatokkal bírókat szerencsésebb kizárni a biztosítotti körben - fogalmazott Rácz István. Éppen ezért is szól úgy a hivatalos kiírás, hogy a jövedelemkiesés-biztosítást csak és kizárólag 22 és 55 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező, a Magyar Munka törvénykönyve alá tartozó, jelenlegi munkáltatójánál legalább egy éve folyamatos, legalább 30 heti órás alkalmazásban álló, határozatlan munkaviszonnyal rendelkező kötheti meg.

Nyolcvan százalékos bérpótlék

Aki viszont ebbe a körbe esik, mindenképpen érdemes élnie a lehetőséggel, hiszen munkanélkülivé válásakor akár nettó bérének 80 százalékára is számíthat (de maximum 120 ezer forintra), méghozzá 9 hónapon keresztül. "Ehhez persze a legnagyobb csomagot, illetve biztosítási díjat kell választania, de lehetőség van kisebb konstrukciók választására is." - tájékoztatott az ügyvezető. A havi díj nagysága (ami 1000 és 4000 forint között mozog) egyébiránt nemcsak az egyéni igényektől, hanem a személy végzettségétől is függ: főiskolai, egyetemi tudással olcsóbban érhető el a szolgáltatás, mint középfokú vagy az alatti képesítéssel. Ezt Rácz István azzal magyarázta, hogy magasabb kvalitásokkal általában könnyebben el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon, így ezen személyeknek kevésbé kockázatos a biztosításuk. Igaz, egyes szakmákban manapság éppen a kétkezi munkásoknak áll a világ, ezért a biztosító nemcsak a végzettségtől, hanem a lakóhelytől is függővé teszi a biztosítási díjat, mondván, ha Hajdú-Bihar megyében nagyon keresettek a hegesztők, akkor számukra is biztosítani lehet a díjkedvezményeket. "Nem minden szakmunkásnak drágább tehát a havi díj, a KSH munkaerő-piaci irányszámai is jelentősen módosíthatják a fizetendő összeget" - foglalta össze az ügyvezető. Ahogy az is számít, volt-e regisztrált munkanélküli az illető. A KSH adatai azt mutatják, hogy aki már volt munkanélküli, nagyobb eséllyel kerül újra az utcára. Természetesen nem mindenkire igaz ez, de a biztosító statisztikából dolgozik, s nagyobb sokaságra vonatkoztatva egyértelműen megállapítható ezen párhuzam - tette hozzá Rácz István.

A regisztrált munkanélküliség amúgy is fontos pontja a jövedelemkiesés-biztosításnak, mivel ahhoz, hogy a biztosító folyósítsa az összeget, jelezni kell az állásnélküliséget a helyi munkaügyi központnak. Ráadásul még ekkor sem érkezik rögtön a segítség, a biztosító ugyanis csak a harmadik hónaptól kezdve támogatja a munka nélkül maradtakat. "Erre az önrészre a biztosítás díjának kedvező szinten tartása érdekében van szükség. Az első két hónap egyébként is olyan időszak, amelyre általában mindenki rendelkezik tartalékokkal (vagy épp a végkielégítéséből tudja fedezni költségeit), ezt követően azonban már valószínűleg kölcsön kell kérnie, vagy le kell mondania bizonyos dolgokról, ami már meglehetősen kellemetlen, így pont jókor érkezik a biztosítási összeg" - mondta Rácz István.

Betegre fizet a biztosító

A jövedelemkiesés-biztosítás nemcsak munkanélküliség, hanem "egyszerű" keresőképtelenség esetén is segít a bajban. Igaz, csak ha valóban hosszan tartó betegségről van szó: a biztosító ugyanis kizárólag egy hónapos türelmi idő után térít, azt viszont rendületlenül, akár 12 hónapig. Nagy összegekre azonban ne számítsunk (főként ilyen alacsony díj mellett), mivel betegség esetén a munkanélküliségre járó összeg felével kell beérnünk. "Nem véletlenül alacsonyabb a limit, ez ugyanis csak arra szolgál, hogy 100 százalékra kipótolja a táppénz alapján járó jövedelmet, ami a nettó bér 60-70 százaléka szokott lenni. Így hosszabb betegeskedés esetén is fenntarthatjuk megszokott életszínvonalunkat" - ecseteli a szolgáltatás előnyeit Rácz István. Természetesen más a helyzet komolyabb bajok, például 50 százalékot meghaladó baleseti rokkantság vagy halál esetén: itt azonnal fizet a biztosító, választott csomagtól függően 1-5 000 000 forintot.

Népszerű a szolgáltatás

A fentiekből is látszik, hogy a jövedelemkiesés-biztosítás szép példája a kormány által is hangoztatott öngondoskodásnak, ráadásul valóban megfizethető áron érhető el a szolgáltatás. Igaz, ez csak nekünk, magyaroknak újdonság, Nyugat-Európában már régóta működik az állásvesztést kompenzáló konstrukció. Sőt Lengyelországban még csavartak is egyet rajta, ott ugyanis egyenként lehet a közüzemi szolgáltatásokra biztosítást kötni - mondta az ügyvezető. Korábban felröppentek olyan hírek, hogy a Biztosítás.hu is bevezet egy hasonló, az összes közüzemi számlát átfogó biztosítást, ám Rácz István úgy véli, ennek nincs realitása. Szerinte a magyar lakosságnak sokkal többet ér a mostani szabad felhasználású konstrukció, amelyet nemcsak víz- vagy gázszámlákra, hanem tulajdonképpen bármire (telefonszámlára, hiteltörlesztésre stb.) elkölthet az arra "rászoruló". Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az áprilisi debütálás óta több mint 2500-an kötöttek jövedelemkiesés-biztosítást a cégnél, ami év végére várhatóan tízezerre is felfut - véli Rácz István.

A vállalatok azonban még ne tervezzék, hogy extra juttatásként bebiztosítsák dolgozóikat állásvesztés esetére - figyelmeztet az ügyvezető -, erre ugyanis jelenleg nincs lehetőség. Ha ugyanis egy cégnél 40-50 fő egyszerre veszíti el állását, az oly mértékben róna terheket a már előbb említett veszélyközösségre, hogy a rendszer fenntartása nem érné meg a biztosítónak. Idővel azonban, majd ha százezer fölé nő a biztosítotti létszám, már a kisebb cégek is gondoskodhatnak ily módon alkalmazottaikról - vetíti előre a jövőt Rácz István.

Paraszt Imre, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter

Állami felszámolót jelöltek ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez

Új felszámolót jelöltek ki a salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez, mert a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette az adóst - erről szóló végzését a Cégközlöny honlapján tette közzé a Balassagyarmati Törvényszék. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója volt - írja az MTI.tovább..

További cikkek
Csak a versenyképességet növelő külföldi beruházásokat fogja támogatni a cseh kormány

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök hétfőn Prágában, a külügyminisztérium gazdasági tanácsosainak értekezletén kijelentette: csak az... Teljes cikk

Állami felszámolót jelöltek ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez

Új felszámolót jelöltek ki a salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez, mert a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű... Teljes cikk

Csődbe megy a Takata - mi lesz a miskolci gyárral?

A légzsákokat gyártó japán Takata hétfőn csődvédelmet kérhet Japánban és az Egyesült Államokban - értesült az AP hírügynökség.... Teljes cikk

Állj fel munka közben!

Ma már sokan az ülést tartják az új dohányzásnak. A mozgásszegény életmód és a többórás ülés veszélyeire egyre többször hívják fel a... Teljes cikk

A Brexit után is maradhatnak az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok

Theresa May brit kormányfő az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár