Megjelent: 2 hónapja

Vállalati covid szűrés - hogyan válasszunk tesztet?

Ahogy a koronavírusról egyre többet tudunk és tapasztalatot szerzünk az újabb mutánsokról, úgy fejlődik a tesztelés is. A piacon ma már számos megoldás közül választhatunk a fertőzöttség kimutatására. Míg Ázsiában már azzal kísérleteznek, hogy egy izzadt pólóból is kiderüljön, koronavírusosak vagyunk-e, a hazai piacon egyelőre az antigén gyorstesztek széles választéka okoz kihívást, amikor tesztelni szeretnénk.

images

Míg korábban a PCR tesztek beszerzésért folyt a küzdelem, ma már inkább túlkínálat mutatkozik a tesztpiacon és sokszor nehéz kiigazodni hogyan is válasszuk ki a megfelelőt. Abban viszont egyetértünk, hogy a drasztikusan növekvő esetszámok miatt a vállalatoknak tesztelési stratégiát kell felállítaniuk követve a nyugat európai példákat. Németországban például azon munkáltatóknál, ahol a home office nem biztosított heti kétszer van gyorsteszt, de Ausztriában is gyakori a rendszeres tesztelés és a betegség után gyorsteszttel való visszatérés a munkába. Hazánkban is az a tapasztalat, hogy ahol a korábban jól betárazott drága PCR már nincs raktáron, ott szívesen próbálkoznak más, kevésbé drasztikus, mégis megbízható teszt alkalmazásával. De vajon mitől megbízható egy gyorsteszt és hogyan válasszuk ki a megfelelőt? 

A megbízhatóságot két érték jelzi: a szenzitivitás mellett fontos a specificitást is nézni, hiszen így lesz teljes a kép. A szenzitivitás a pozitív teszt valószínűsége egy olyan páciensnél, ahol fennáll a fertőzöttség. Ezzel szemben a specificitás azt az értéket jelzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan tudja azonosítani azokat a pácienseket, akikben a vizsgált paraméter nem kóros; vagyis annak a valószínűsége, hogy a teszt értéke negatív lesz egy olyan páciensen, akinél nem áll fenn a betegség. Mindkét értéket százalékban adják meg, melyet a PCR-hoz képest kell értelmezni. 

A hazai piacon a vállatoknak több professzionális termék közül van lehetőségük válogatni.  Akad köztük orr- ill. garatmintás, köptetős, illetve egyre nagyobb a kereslet nemcsak a gyerekek körében, hanem a felnőtteknél is a nyalókás gyorstesztre. Ez utóbbi használata gyors, egyszerű és ma már akár olyan tesztet is választhatunk, ami egyetlen egy eszközből áll, és percek alatt eredményt produkál. Azonban nem ritka az sem, hogy 2-3 különböző típust kombinálva használ egy vállalat és azokat felváltva alkalmazzák, ezzel is biztosítva azt, hogy a lehető legmegbízhatóbb eredmény szülessen. 

Egészségügyi dolgozóként az elsők között kaptam meg az oltást, igaz a harmadikat még nem vettem fel; azt gondoltam, hogy a viszonylag magas antitest számom miatt még kicsit ráérek vele. Tévedtem. Így is pozitív covidos lettem, bár a tüneteim nem rendkívül erősek, mégis, az egész betegség nagyon elhúzódik, nehezen gyógyulok és jóval intenzívebb mint egy megfázás, pedig rendszeresen sportolok is." – mesélte Dóra, aki gyógyszerészként dolgozik. Szakmai ártalomból nagyon érdeklik a különböző tesztek, így hát kíváncsiságból számos fajtát kipróbált: volt köztük orrbedugós, köptetős és több nyalókás is. "A nyalókás antigén teszttel szkeptikus voltam, pedig Ausztriában is a lollipop test-el szűrik az óvodásokat. Mégis megbízhatónak bizonyult." - mondta Dóra, aki a képen látható 7 különböző gyorstesztet próbálta. Az eredmény ugyanaz – bár az egyik teszt érvénytelen lett, így újra kellett csinálnia -, mindegyik pozitív eredményt mutatott, hol halványabban rajzolódott ki, hol erősebben.

koronavírus tesztek

Pozitív tesztek. (képi illusztráció)

Tévhitek a gyorstesztekről

Ha nagyon halványan jelenik meg a csík, akkor nem vagyok fertőzött.

Ez ebben a formában nem igaz, mint ahogy egy terhességi teszt esetében sincs olyan, hogy ha halvány a második csík, akkor csak kicsit vagyok terhes. A halvány csík ugyanúgy fertőzést jelent, mint az egyértelműen erős csík.

Az orrbedugós tesztek hatékonyabbak, mint a nyáltesztek.

Nem feltétlenül. Ezt semmilyen tanulmány nem bizonyítja. Fontos kérdés, hogy a gyakorlatban ki végzi a tesztet. Magunknak, vagy szülőként nem biztos, hogy szakszerűen és kellő rutinnal dugunk fel az orrunkba - esetleg a gyerekünk orrába – 2-3 cm mélyen, majd forgatunk meg néhány alkalommal egy pálcát. Érdemes olyan tesztet választani, amiben biztosak vagyunk, hogy az előírásnak megfelelően, az előírásokat betartva pontosan el tudjuk végezni. 

Minél újabb egy teszt a piacon annál hatékonyabb.

Az idő előrehaladtával egyre innovatívabb tesztek léteznek, mint például a csupán egy eszközös nyálteszt, ahol nagyon egyszerűen, rövid időn belül, mindenféle egyéb eszköz vagy folyadék használata nélkül azonnali eredményt kapunk. Ez nem egyenlő a teszt hatékonyságával. A tesztek megbízhatóságánál két értéket érdemes figyelembe venni: a specificitást és az érzékenységet. Az viszont általánosságban elmondható, hogy minél újabb egy teszt a piacon, annál valószínűbb, hogy a legújabb mutánsok kimutatására is alkalmas. Erről azonban érdemes vásárlás előtt meggyőződni és beszerezni a forgalmazótól a gyártó által kiállított mutációs igazolást. 

Nem feltétlen az ár határozza meg a teszt minőségét. Sőt! Egy teszt lehet olcsó is ha régóta van a piacon, ha a szavatossága hamarosan lejár vagy például, ha több eszköz tartozik hozzá, ezáltal kicsit bonyolultabb a teszt használata. De akkor is, ha a forgalmazó több terméket hoz be az országba, és nagyon nagy tételbe vásárolta fel a teszteket hazai eladásra. Érdemes ilyen esetben utánajárni, hogy az adott termék rendelkezik e mutációk kimutatásával.

www.lollipoptest.hu

Nyitókép: Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

 

 

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek

Minden ötödik dolgozó a fővárosban és Pest megyében szenvedett munkahelyi balesetet - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium adataiból. Teljes cikk

Gyomorforgató körülmények a vágóhídon: még kézmosási lehetőség sem volt

Azonnali hatállyal felfüggesztették egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhíd működését, amelynél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal... Teljes cikk

Suzuki Vitarákon érkeznek a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök

A munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven darab Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - jelentette be Bodó... Teljes cikk