Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Változások a béren kívüli juttatásokban

Január elsejével megváltozott több természetbeni juttatás adómentes értékhatára: a munkáltató által biztosított étkeztetés adómentes határa hideg étkeztetés esetén 6 ezer forintra, meleg étkeztetés esetében 12 ezer forintra nőtt, iskolakezdési támogatást pedig a minimálbér 30 százalékáig (20 700 forint) lehet adómentesen adni.

Változott a béren kívüli juttatások szabályozása az idei évtől, a módosításokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevele szedte csokorba.

Kibővült a művelődési intézményi szolgáltatások adómentes köre, minden előadóművészi tevékenység beletartozik. Ennek köszönhetően az úgynevezett kultúra utalvány egyebek között felhasználható színház, koncert és mozijegy vásárlására, továbbá könyvtári, múzeumi és állatkerti belépők és közművelődési intézmény által nyújtott oktatás kiegyenlítésére is.

A munkáltatói hozzájárulások esetében a nyugdíjpénztári befizetések adómentes határa továbbra is a minimálbér (2008. január elsejétől 69 ezer forint) 50 százaléka, az önkéntes kölcsönös egészségpénztárak esetében azonban az adómentes határ 20 százalékról a minimálbér 30 százalékára emelkedett.

Módosult a munkáltatói befizetések rendje is: lehetőséget biztosítanak a cégeknek arra, hogy egy összegben, visszamenőleg is - maximum 3 hónapra, például a próbaidő lejárta után - befizethessék a juttatást a munkavállaló számára, ha az illető átadta a pénztártagi jogviszonyát igazoló okiratot.

Az adómentesen adható béren kívüli juttatások összege nem változott, adóalapnak csak a 400 ezer forintot meghaladó rész számít, figyelemmel a munkáltatónál eltöltött napokra.
A munkáltatók adminisztrációs terheit csökkenti, hogy az adóköteles béren kívüli juttatások adóját a korábbi évek rendelkezéseivel szemben nem havonta, hanem az adóévet követő év májusában kell teljesíteniük, bevallaniuk és megfizetniük.

A sportolást - a minimálbér erejéig - tavaly kormányrendelettel visszahelyezték az adómentesen igénybe vehető kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások körébe.

Ezzel összefüggésben a PwC megjegyzi: ha az önkéntes egészségpénztári tag magánszemély olyan szolgáltatást vesz igénybe, amely nem tartozik az adómentes körbe, akkor elsejétől az igénybe vett termék, szolgáltatás értéke után nemcsak a személyi jövedelemadót, hanem a 11 százalékos egészségbiztosítási járulékot is neki kell megfizetnie.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
2020 is a SZÉP-kártya éve lehet

A BDO Magyarország elemzése szerint a Széchenyi Pihenőkártya jövőre is nagyon népszerű lesz. Teljes cikk

Adható-e adómentesen állatkerti belépő? - cafeteria trendek 2020-ra

Csak úgy kapkodta az ember a fejét az utóbbi években egy év végi cafeteria-konferencián. Megszokhattuk, hogy a feje tetejére áll a rendszer, elemek... Teljes cikk

Cafeteria 2020 - munkáltatói tervek

Bár 2019. november elején a 2020-as adótörvények végleges állapota még nem volt ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen ... Teljes cikk