Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Változások a béren kívüli juttatásokban

Január elsejével megváltozott több természetbeni juttatás adómentes értékhatára: a munkáltató által biztosított étkeztetés adómentes határa hideg étkeztetés esetén 6 ezer forintra, meleg étkeztetés esetében 12 ezer forintra nőtt, iskolakezdési támogatást pedig a minimálbér 30 százalékáig (20 700 forint) lehet adómentesen adni.

Változott a béren kívüli juttatások szabályozása az idei évtől, a módosításokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevele szedte csokorba.

Kibővült a művelődési intézményi szolgáltatások adómentes köre, minden előadóművészi tevékenység beletartozik. Ennek köszönhetően az úgynevezett kultúra utalvány egyebek között felhasználható színház, koncert és mozijegy vásárlására, továbbá könyvtári, múzeumi és állatkerti belépők és közművelődési intézmény által nyújtott oktatás kiegyenlítésére is.

A munkáltatói hozzájárulások esetében a nyugdíjpénztári befizetések adómentes határa továbbra is a minimálbér (2008. január elsejétől 69 ezer forint) 50 százaléka, az önkéntes kölcsönös egészségpénztárak esetében azonban az adómentes határ 20 százalékról a minimálbér 30 százalékára emelkedett.

Módosult a munkáltatói befizetések rendje is: lehetőséget biztosítanak a cégeknek arra, hogy egy összegben, visszamenőleg is - maximum 3 hónapra, például a próbaidő lejárta után - befizethessék a juttatást a munkavállaló számára, ha az illető átadta a pénztártagi jogviszonyát igazoló okiratot.

Az adómentesen adható béren kívüli juttatások összege nem változott, adóalapnak csak a 400 ezer forintot meghaladó rész számít, figyelemmel a munkáltatónál eltöltött napokra.
A munkáltatók adminisztrációs terheit csökkenti, hogy az adóköteles béren kívüli juttatások adóját a korábbi évek rendelkezéseivel szemben nem havonta, hanem az adóévet követő év májusában kell teljesíteniük, bevallaniuk és megfizetniük.

A sportolást - a minimálbér erejéig - tavaly kormányrendelettel visszahelyezték az adómentesen igénybe vehető kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások körébe.

Ezzel összefüggésben a PwC megjegyzi: ha az önkéntes egészségpénztári tag magánszemély olyan szolgáltatást vesz igénybe, amely nem tartozik az adómentes körbe, akkor elsejétől az igénybe vett termék, szolgáltatás értéke után nemcsak a személyi jövedelemadót, hanem a 11 százalékos egészségbiztosítási járulékot is neki kell megfizetnie.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavállalói részvények kibocsátásával egészíti ki juttatási programját az SAP

Az eddigi részvényszerzési kedvezmények mellé egy harmadik pillérrel egészíti ki munkavállalói részvényprogramját az SAP 2020 júniusától. A... Teljes cikk

December közepéig több utazással kapcsolatos könnyítés is érvényben marad

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését... Teljes cikk

A SZÉP kártyások már készülnek a nyári szezonra

A tavaszi - járványhelyzet okozta - visszaesést követően ismét kezd magára találni a hazai turizmus és vendéglátás, ezt mutatják az OTP SZÉP... Teljes cikk