Megjelent: 3 éve

Veszélybe kerülhet a mentősöknek járó összes béren kívüli juttatás

A mentődolgozóknak járó különféle pótlékok, jutalmak, valamint az összes béren kívüli juttatás veszélybe kerül, miután a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kollektív szerződését - írja a kormányközeli Magyar Idők.

images

A MOMSZ május elején tartott demonstrációt az OMSZ székháza előtt, és Kusper Zsolt a szervezet elnöke akkor jelezte: egészen addig folytatják a tiltakozó akciókat, amíg nem sikerül elérni, hogy a 253 mentőállomáson dolgozó 7800 mentődolgozó legalább a jelenlegi bruttó bérét megkapja nettóban.

Jelenleg nem akarnak demonstrációt tartani, de pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon lesz az első tárgyalás abban a perben, amelyet a MOMSZ indított az OMSZ ellen. A keresetet még januárban nyújtották be, mert hiába minősülnek reprezentatív szakszervezetnek, a mentőszolgálat vezetése nem vonta be őket a kollektív szerződésről zajló egyeztetésbe, azon csak a Mentődolgozók Önálló Szakszervezet (MÖSZ) vett részt - nyilatkozta a lapnak Kusper.

Amennyiben a bíróság már most hatályon kívül helyezi, illetve megsemmisíti a 2016 decemberében elfogadott kollektív szerződést, a mentődolgozók eleshetnek mindazoktól a juttatásoktól, amelyet azok alapján biztosít számukra az OMSZ. Nemcsak az Erzsébet-utalványt felváltó havi hatezer forintos rendszeres pénzbeli juttatástól, de a balesetmentességi és a hűségjutalomtól, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulástól vagy az iskolakezdési támogatástól is.

Kusper Zsolt szerint ezek a juttatások akkor is adhatók, ha a megegyezést hatályon kívül helyezik. Hangsúlyozta, hogy ők nem a kollektív szerződés ellen vannak, de a jelenlegit nem tartják elég jónak.

Toma Lajos, a dolgozók részéről a szerződést szignáló MÖSZ elnöke hangsúlyozta a Magyar Időknek, hogy kollektív szerződést sehol nem kötelező kötni, meggyőződése, hogy az adott helyzetben a lehető legjobb feltételeket sikerült kiharcolniuk. Szerinte olyan juttatásokat tudtak bevenni a kollektív szerződésbe, amelyek a közszférában nem jellemzők. Emellett elérték az 50 százalékos éjszakai műszakpótlékot és a mentésirányításban dolgozóknak a munkahelyi pótlékot. A MÖSZ jelenleg is tárgyalásokat folytat az OMSZ vezetésével további módosításokról.

Magyar Idők
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ügyeljen a 2018-ban feltöltött SZÉP kártya keretre!

Ha valaki 2020. május 31-ig nem használja fel a 2018-ban feltöltött SZÉp kártya egyenlegét, az összeg ezután is rendelkezésére áll majd, de maximum... Teljes cikk

Hogyan csökkentsük a munkába járás kockázatát?

A jelenlegi veszélyhelyzetben több munkáltató keresi a megoldást arra, hogy miként tudja a munkavállalóinál a fertőzés kockázatát csökkenteni. Az... Teljes cikk

Cafeteria adózása

A leggyakoribb cafeteria-elemek és adóterheik 2020-ban. Teljes cikk