Szerző: Krista Zita
Megjelent: 11 éve

Vigyázat, karácsonyi diszkrimináció-veszély!

A legtöbb vállalati kultúrában megvannak a karácsonyhoz kötődő tradíciók. A munkahelyeket feldíszítik, karácsonyfát állítanak, az ünnep felé kacsintva kicsit lazább, ünnepibb lesz a hangulat. Karácsonyi üdvözlőlapok, - vagy ami ma már sokkal jellemzőbb- karácsonyi e-mailek keringnek szervezeten belül és azon kívül is. És ott vannak a karácsonyi partik, üzletpartnerek felköszöntése, munkahelyi ajándékozás. Mind a keresztény karácsonyt hirdeti. A globalizáció hozadéka azonban, hogy bizony előfordulhat, a kollega vagy üzletpartner életében nem bír jelentéssel a karácsony. Mert muszlim vagy zsidó vagy buddhista. Alapvetően keresztény szemlélettel fel sem merül talán, hogy a karácsonytól harsogó decemberi időszakban viselkedésünk - szándékunk ellenére - diszkriminatív lehet.

Mivel a vallási élet nem tartozik a munka világába, ezek a különbözőségek általában olyan kínos szituációkban derülnek ki, amikor senki nem érti, hogy miért nem jutott ez senkinek előbb eszébe? Például, hogy a fenségesen megterített karácsonyi asztalnál miért marad érintetlen a malacsült a muszlim kollega előtt.

Hogyan lehet korrekten kezelni az egyének közötti különbözőséget - ráadásul vallási alapon létrejött különbözőséget -, ami ugye alapvetően nem is tartozik a munkáltatóra? Mert bármennyire is tompult a karácsony vallási mondanivalója manapság és tolódott el az ajándék-vásárlási láz irányába, alapvetően arról szól, hogy hirdesse és ünnepelje Jézus születését. Ezen az sem változtat, hogy milyen mértékben hisznek a szervezetben dolgozók az ünnep mögött meghúzódó vallási tartalomban, hiszen olyannyira természetes itt Magyarországon, a keresztény kultúrkör közepén, hogy a karácsonyi láz mindehol jelen van, a munkahelyeken is. Épp ezért kell nagyon körültekintőnek lenni ebben a kérdésben. Hiszen nem vezethetünk be olyan szabályokat, amelyek akár a keresztényeket akár a nem keresztényeket sértik. És azt is tudjuk, hogy a vállalati tradícióknak milyen fontos szerepük van a szervezetben. Nem mondhatunk hát le egy olyan fontos állomásáról az évnek, ahol ünnep van a levegőben és ráadásul összekapcsolódik az év zárásával is.

Hogyan kivitelezhető, hogy ne legyünk diszkriminatívak a szeretet ünnepén?

- Először is ne vegyük kézenfekvőnek, hogy mások is ugyanúgy ünneplik a kersztény karácsonyt. Még ha a többség ünnepi lázban ég is, vegyük észre, hogy nem mindenki van ezzel így. Vannak, akiknek ez az ünnep nem ugyanazt a jelentést hordozza, egyszerűen csak más meggyőződésük révén a december 25-26-a éppen olyan nap, mint a többi, azzal a különbséggel, hogy munkaszüneti nap.

- Nem kell azonban emiatt kitiltani a karácsonyt a munkahelyről, vagy kínosan nem tudomást venni erről a különbözőségről. Járjunk utána, hogy a más vallási meggyőződésű emberek mit ünnepelnek és az év melyik időszakában. A fontosabb multi-kulturális ünnepeket fel is tüntethetjük a céges naptárban, hogy minden munkavállalónk hozzáférjen az információhoz. Nyitottságunk, érdeklődésünk feloldja a különbözőség élét, közelebb hozza a munkatársakat.

- Az sem merész ötlet, hogy mi magunk is számon tartsuk mások ünnepeit és küldjünk ezeken a napokon üdvözlőkártyát. Mi sem természetesebb ennél, akárcsak nekünk karácsonykor. Sőt nyugodtan beszélgessünk mások ünnepeiről történeteken keresztül, legyünk nyitottak az ő szokásaikra, tradicionális ételeikre stb.

- Az ünnepről való kommunikációban helyezzük át a hangsúlyt a karácsonyról az évzárásra, és arra, hogy ez az időszak az, amiben a keményen végigdolgozott év után helyet kap a jól megérdemelt pihenés a család és a barátok körében.

- Fordítsunk figyelmet arra, hogy a vállalati vacsora kellékei és menüsora ne legyen vallási jellegű, inkább kínáljunk alternatívákat ételben és innivalóban is. A legegyszerűbb, ha összeállítunk egy jelentkezésilap-félét az év végi zárópartira, amelyen mindenki visszajelezhet, hogy részt kíván-e venni, és ha igen, akkor milyen menüt kér, illetve választhat az italok jellegében. Ne feledkezzünk meg a különbözőség egyéb formáiról sem, például legyünk tekintettel a vegetáriánusokra, antialkoholistákra, nem dohányzókra.

- Legyünk rugalmasak az egyes munkavállalók vallási vagy egyéb ünnepei tekintetében. Van, aki szeretné december helyett inkább saját pirosbetűs napjai köré szervezni az éves szabadságát, hogy az ünnepet a családjával tölthesse.

Kis odafigyelés szükséges tehát, és sokat nyerhetünk vele. Ha befogadó a vállalati kultúra a különbözőség toleráns kezelése magától értetődővé válik, és mindenki felszabadultan ünnepelhet anélkül, hogy ezzel kizárna másokat.

Krista Zita, HR Portal
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
“Segítség, problémás munkavállaló! Mit tegyek?”

A problémás munkavállalókról szóló beszélgetéssel folytatódott az OPL Ügyvédi Iroda HR reggelik rendezvénysorozata. Hogyan szűrhető ki a... Teljes cikk

Az emberekre jut a legkevesebb figyelem a munkahelyi visszajelzésekkor

A magyar cégek harmadánál nincs semmiféle visszajelzési rendszer, pedig hatalmas igény lenne rá, derült ki a Hive Creative munkáltatói... Teljes cikk

Gyászkommunikáció a szervezetekben

Mindenszentekkor aktulitása van minden elmúlással, veszteséggel és gyásszal foglalkozó témának, mellyel sokféle szerepben találkozhatunk az élet... Teljes cikk