Szerző: Krista Zita
Megjelent: 15 éve

Vigyázat, karácsonyi diszkrimináció-veszély!

A legtöbb vállalati kultúrában megvannak a karácsonyhoz kötődő tradíciók. A munkahelyeket feldíszítik, karácsonyfát állítanak, az ünnep felé kacsintva kicsit lazább, ünnepibb lesz a hangulat. Előfordulhat azonban, hogy a karácsony nem bír jelentéssel egyes kollegák életében, met például muszlim, zsidó vagy buddhista vallásúak. Tanácsok, hogyan lehet korrekten kezelni az egyének közötti különbözőséget a szeretet ünnepén.

A legtöbb vállalati kultúrában megvannak a karácsonyhoz kötődő tradíciók. A munkahelyeket feldíszítik, karácsonyfát állítanak, az ünnep felé kacsintva kicsit lazább, ünnepibb lesz a hangulat. Karácsonyi üdvözlőlapok, - vagy ami ma már sokkal jellemzőbb- karácsonyi e-mailek keringnek szervezeten belül és azon kívül is. És ott vannak a karácsonyi partik, üzletpartnerek felköszöntése, munkahelyi ajándékozás. Mind a keresztény karácsonyt hirdeti. A globalizáció hozadéka azonban, hogy bizony előfordulhat, a kollega vagy üzletpartner életében nem bír jelentéssel a karácsony. Mert muszlim vagy zsidó vagy buddhista. Alapvetően keresztény szemlélettel fel sem merül talán, hogy a karácsonytól harsogó decemberi időszakban viselkedésünk - szándékunk ellenére - diszkriminatív lehet.

Mivel a vallási élet nem tartozik a munka világába, ezek a különbözőségek általában olyan kínos szituációkban derülnek ki, amikor senki nem érti, hogy miért nem jutott ez senkinek előbb eszébe? Például, hogy a fenségesen megterített karácsonyi asztalnál miért marad érintetlen a malacsült a muszlim kollega előtt.

Hogyan lehet korrekten kezelni az egyének közötti különbözőséget - ráadásul vallási alapon létrejött különbözőséget -, ami ugye alapvetően nem is tartozik a munkáltatóra? Mert bármennyire is tompult a karácsony vallási mondanivalója manapság és tolódott el az ajándék-vásárlási láz irányába, alapvetően arról szól, hogy hirdesse és ünnepelje Jézus születését. Ezen az sem változtat, hogy milyen mértékben hisznek a szervezetben dolgozók az ünnep mögött meghúzódó vallási tartalomban, hiszen olyannyira természetes itt Magyarországon, a keresztény kultúrkör közepén, hogy a karácsonyi láz mindehol jelen van, a munkahelyeken is. Épp ezért kell nagyon körültekintőnek lenni ebben a kérdésben. Hiszen nem vezethetünk be olyan szabályokat, amelyek akár a keresztényeket akár a nem keresztényeket sértik. És azt is tudjuk, hogy a vállalati tradícióknak milyen fontos szerepük van a szervezetben. Nem mondhatunk hát le egy olyan fontos állomásáról az évnek, ahol ünnep van a levegőben és ráadásul összekapcsolódik az év zárásával is.


Hogyan kivitelezhető, hogy ne legyünk diszkriminatívak a szeretet ünnepén?



- Először is ne vegyük kézenfekvőnek, hogy mások is ugyanúgy ünneplik a kersztény karácsonyt. Még ha a többség ünnepi lázban ég is, vegyük észre, hogy nem mindenki van ezzel így. Vannak, akiknek ez az ünnep nem ugyanazt a jelentést hordozza, egyszerűen csak más meggyőződésük révén a december 25-26-a éppen olyan nap, mint a többi, azzal a különbséggel, hogy munkaszüneti nap.

- Nem kell azonban emiatt kitiltani a karácsonyt a munkahelyről, vagy kínosan nem tudomást venni erről a különbözőségről. Járjunk utána, hogy a más vallási meggyőződésű emberek mit ünnepelnek és az év melyik időszakában. A fontosabb multi-kulturális ünnepeket fel is tüntethetjük a céges naptárban, hogy minden munkavállalónk hozzáférjen az információhoz. Nyitottságunk, érdeklődésünk feloldja a különbözőség élét, közelebb hozza a munkatársakat.

- Az sem merész ötlet, hogy mi magunk is számon tartsuk mások ünnepeit és küldjünk ezeken a napokon üdvözlőkártyát. Mi sem természetesebb ennél, akárcsak nekünk karácsonykor. Sőt nyugodtan beszélgessünk mások ünnepeiről történeteken keresztül, legyünk nyitottak az ő szokásaikra, tradicionális ételeikre stb.

- Az ünnepről való kommunikációban helyezzük át a hangsúlyt a karácsonyról az évzárásra, és arra, hogy ez az időszak az, amiben a keményen végigdolgozott év után helyet kap a jól megérdemelt pihenés a család és a barátok körében.

- Fordítsunk figyelmet arra, hogy a vállalati vacsora kellékei és menüsora ne legyen vallási jellegű, inkább kínáljunk alternatívákat ételben és innivalóban is. A legegyszerűbb, ha összeállítunk egy jelentkezésilap-félét az év végi zárópartira, amelyen mindenki visszajelezhet, hogy részt kíván-e venni, és ha igen, akkor milyen menüt kér, illetve választhat az italok jellegében. Ne feledkezzünk meg a különbözőség egyéb formáiról sem, például legyünk tekintettel a vegetáriánusokra, antialkoholistákra, nem dohányzókra.

- Legyünk rugalmasak az egyes munkavállalók vallási vagy egyéb ünnepei tekintetében. Van, aki szeretné december helyett inkább saját pirosbetűs napjai köré szervezni az éves szabadságát, hogy az ünnepet a családjával tölthesse.

Kis odafigyelés szükséges tehát, és sokat nyerhetünk vele. Ha befogadó a vállalati kultúra a különbözőség toleráns kezelése magától értetődővé válik, és mindenki felszabadultan ünnepelhet anélkül, hogy ezzel kizárna másokat.

Krista Zita, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk

Így tudják megszólítani a Z generációs munkavállalókat a vállalatok

Az interaktív kommunikáció és a nyitottság is elengedhetetlen, ha egy el szeretne érni egy Z generációs fiatalt. Teljes cikk

Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma... Teljes cikk