kapubanner for mobile
Szerző: Krista Zita
Megjelent: 16 éve

Vigyázat, karácsonyi diszkrimináció-veszély!

A legtöbb vállalati kultúrában megvannak a karácsonyhoz kötődő tradíciók. A munkahelyeket feldíszítik, karácsonyfát állítanak, az ünnep felé kacsintva kicsit lazább, ünnepibb lesz a hangulat. Előfordulhat azonban, hogy a karácsony nem bír jelentéssel egyes kollegák életében, met például muszlim, zsidó vagy buddhista vallásúak. Tanácsok, hogyan lehet korrekten kezelni az egyének közötti különbözőséget a szeretet ünnepén.

A legtöbb vállalati kultúrában megvannak a karácsonyhoz kötődő tradíciók. A munkahelyeket feldíszítik, karácsonyfát állítanak, az ünnep felé kacsintva kicsit lazább, ünnepibb lesz a hangulat. Karácsonyi üdvözlőlapok, - vagy ami ma már sokkal jellemzőbb- karácsonyi e-mailek keringnek szervezeten belül és azon kívül is. És ott vannak a karácsonyi partik, üzletpartnerek felköszöntése, munkahelyi ajándékozás. Mind a keresztény karácsonyt hirdeti. A globalizáció hozadéka azonban, hogy bizony előfordulhat, a kollega vagy üzletpartner életében nem bír jelentéssel a karácsony. Mert muszlim vagy zsidó vagy buddhista. Alapvetően keresztény szemlélettel fel sem merül talán, hogy a karácsonytól harsogó decemberi időszakban viselkedésünk - szándékunk ellenére - diszkriminatív lehet.

Mivel a vallási élet nem tartozik a munka világába, ezek a különbözőségek általában olyan kínos szituációkban derülnek ki, amikor senki nem érti, hogy miért nem jutott ez senkinek előbb eszébe? Például, hogy a fenségesen megterített karácsonyi asztalnál miért marad érintetlen a malacsült a muszlim kollega előtt.

Hogyan lehet korrekten kezelni az egyének közötti különbözőséget - ráadásul vallási alapon létrejött különbözőséget -, ami ugye alapvetően nem is tartozik a munkáltatóra? Mert bármennyire is tompult a karácsony vallási mondanivalója manapság és tolódott el az ajándék-vásárlási láz irányába, alapvetően arról szól, hogy hirdesse és ünnepelje Jézus születését. Ezen az sem változtat, hogy milyen mértékben hisznek a szervezetben dolgozók az ünnep mögött meghúzódó vallási tartalomban, hiszen olyannyira természetes itt Magyarországon, a keresztény kultúrkör közepén, hogy a karácsonyi láz mindehol jelen van, a munkahelyeken is. Épp ezért kell nagyon körültekintőnek lenni ebben a kérdésben. Hiszen nem vezethetünk be olyan szabályokat, amelyek akár a keresztényeket akár a nem keresztényeket sértik. És azt is tudjuk, hogy a vállalati tradícióknak milyen fontos szerepük van a szervezetben. Nem mondhatunk hát le egy olyan fontos állomásáról az évnek, ahol ünnep van a levegőben és ráadásul összekapcsolódik az év zárásával is.


Hogyan kivitelezhető, hogy ne legyünk diszkriminatívak a szeretet ünnepén?- Először is ne vegyük kézenfekvőnek, hogy mások is ugyanúgy ünneplik a kersztény karácsonyt. Még ha a többség ünnepi lázban ég is, vegyük észre, hogy nem mindenki van ezzel így. Vannak, akiknek ez az ünnep nem ugyanazt a jelentést hordozza, egyszerűen csak más meggyőződésük révén a december 25-26-a éppen olyan nap, mint a többi, azzal a különbséggel, hogy munkaszüneti nap.

- Nem kell azonban emiatt kitiltani a karácsonyt a munkahelyről, vagy kínosan nem tudomást venni erről a különbözőségről. Járjunk utána, hogy a más vallási meggyőződésű emberek mit ünnepelnek és az év melyik időszakában. A fontosabb multi-kulturális ünnepeket fel is tüntethetjük a céges naptárban, hogy minden munkavállalónk hozzáférjen az információhoz. Nyitottságunk, érdeklődésünk feloldja a különbözőség élét, közelebb hozza a munkatársakat.

- Az sem merész ötlet, hogy mi magunk is számon tartsuk mások ünnepeit és küldjünk ezeken a napokon üdvözlőkártyát. Mi sem természetesebb ennél, akárcsak nekünk karácsonykor. Sőt nyugodtan beszélgessünk mások ünnepeiről történeteken keresztül, legyünk nyitottak az ő szokásaikra, tradicionális ételeikre stb.

- Az ünnepről való kommunikációban helyezzük át a hangsúlyt a karácsonyról az évzárásra, és arra, hogy ez az időszak az, amiben a keményen végigdolgozott év után helyet kap a jól megérdemelt pihenés a család és a barátok körében.

- Fordítsunk figyelmet arra, hogy a vállalati vacsora kellékei és menüsora ne legyen vallási jellegű, inkább kínáljunk alternatívákat ételben és innivalóban is. A legegyszerűbb, ha összeállítunk egy jelentkezésilap-félét az év végi zárópartira, amelyen mindenki visszajelezhet, hogy részt kíván-e venni, és ha igen, akkor milyen menüt kér, illetve választhat az italok jellegében. Ne feledkezzünk meg a különbözőség egyéb formáiról sem, például legyünk tekintettel a vegetáriánusokra, antialkoholistákra, nem dohányzókra.

- Legyünk rugalmasak az egyes munkavállalók vallási vagy egyéb ünnepei tekintetében. Van, aki szeretné december helyett inkább saját pirosbetűs napjai köré szervezni az éves szabadságát, hogy az ünnepet a családjával tölthesse.

Kis odafigyelés szükséges tehát, és sokat nyerhetünk vele. Ha befogadó a vállalati kultúra a különbözőség toleráns kezelése magától értetődővé válik, és mindenki felszabadultan ünnepelhet anélkül, hogy ezzel kizárna másokat.

Krista Zita, HR Portal
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felsővezetők a Linkedinen: hogyan lehet jól csinálni?

OTP, Magyar Telekom, Continental. Három nagyvállalat, ahol a felsővezetők is használják a Linkedint. Nemcsak passzívan, hanem posztolnak is. A múlt... Teljes cikk

A dolgozók kétharmada heti 1-2 meetinget időpocsékolásnak tart

Magyarország első országos reprezentatív produktivitás kutatása egyebek közt arra keresett választ, hogy a hazai fehérgalléros dolgozók napi... Teljes cikk

Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk