Szerző: Krista Zita
Megjelent: 12 éve

Vigyázat, karácsonyi diszkrimináció-veszély!

A legtöbb vállalati kultúrában megvannak a karácsonyhoz kötődő tradíciók. A munkahelyeket feldíszítik, karácsonyfát állítanak, az ünnep felé kacsintva kicsit lazább, ünnepibb lesz a hangulat. Karácsonyi üdvözlőlapok, - vagy ami ma már sokkal jellemzőbb- karácsonyi e-mailek keringnek szervezeten belül és azon kívül is. És ott vannak a karácsonyi partik, üzletpartnerek felköszöntése, munkahelyi ajándékozás. Mind a keresztény karácsonyt hirdeti. A globalizáció hozadéka azonban, hogy bizony előfordulhat, a kollega vagy üzletpartner életében nem bír jelentéssel a karácsony. Mert muszlim vagy zsidó vagy buddhista. Alapvetően keresztény szemlélettel fel sem merül talán, hogy a karácsonytól harsogó decemberi időszakban viselkedésünk - szándékunk ellenére - diszkriminatív lehet.

Mivel a vallási élet nem tartozik a munka világába, ezek a különbözőségek általában olyan kínos szituációkban derülnek ki, amikor senki nem érti, hogy miért nem jutott ez senkinek előbb eszébe? Például, hogy a fenségesen megterített karácsonyi asztalnál miért marad érintetlen a malacsült a muszlim kollega előtt.

Hogyan lehet korrekten kezelni az egyének közötti különbözőséget - ráadásul vallási alapon létrejött különbözőséget -, ami ugye alapvetően nem is tartozik a munkáltatóra? Mert bármennyire is tompult a karácsony vallási mondanivalója manapság és tolódott el az ajándék-vásárlási láz irányába, alapvetően arról szól, hogy hirdesse és ünnepelje Jézus születését. Ezen az sem változtat, hogy milyen mértékben hisznek a szervezetben dolgozók az ünnep mögött meghúzódó vallási tartalomban, hiszen olyannyira természetes itt Magyarországon, a keresztény kultúrkör közepén, hogy a karácsonyi láz mindehol jelen van, a munkahelyeken is. Épp ezért kell nagyon körültekintőnek lenni ebben a kérdésben. Hiszen nem vezethetünk be olyan szabályokat, amelyek akár a keresztényeket akár a nem keresztényeket sértik. És azt is tudjuk, hogy a vállalati tradícióknak milyen fontos szerepük van a szervezetben. Nem mondhatunk hát le egy olyan fontos állomásáról az évnek, ahol ünnep van a levegőben és ráadásul összekapcsolódik az év zárásával is.

Hogyan kivitelezhető, hogy ne legyünk diszkriminatívak a szeretet ünnepén?

- Először is ne vegyük kézenfekvőnek, hogy mások is ugyanúgy ünneplik a kersztény karácsonyt. Még ha a többség ünnepi lázban ég is, vegyük észre, hogy nem mindenki van ezzel így. Vannak, akiknek ez az ünnep nem ugyanazt a jelentést hordozza, egyszerűen csak más meggyőződésük révén a december 25-26-a éppen olyan nap, mint a többi, azzal a különbséggel, hogy munkaszüneti nap.

- Nem kell azonban emiatt kitiltani a karácsonyt a munkahelyről, vagy kínosan nem tudomást venni erről a különbözőségről. Járjunk utána, hogy a más vallási meggyőződésű emberek mit ünnepelnek és az év melyik időszakában. A fontosabb multi-kulturális ünnepeket fel is tüntethetjük a céges naptárban, hogy minden munkavállalónk hozzáférjen az információhoz. Nyitottságunk, érdeklődésünk feloldja a különbözőség élét, közelebb hozza a munkatársakat.

- Az sem merész ötlet, hogy mi magunk is számon tartsuk mások ünnepeit és küldjünk ezeken a napokon üdvözlőkártyát. Mi sem természetesebb ennél, akárcsak nekünk karácsonykor. Sőt nyugodtan beszélgessünk mások ünnepeiről történeteken keresztül, legyünk nyitottak az ő szokásaikra, tradicionális ételeikre stb.

- Az ünnepről való kommunikációban helyezzük át a hangsúlyt a karácsonyról az évzárásra, és arra, hogy ez az időszak az, amiben a keményen végigdolgozott év után helyet kap a jól megérdemelt pihenés a család és a barátok körében.

- Fordítsunk figyelmet arra, hogy a vállalati vacsora kellékei és menüsora ne legyen vallási jellegű, inkább kínáljunk alternatívákat ételben és innivalóban is. A legegyszerűbb, ha összeállítunk egy jelentkezésilap-félét az év végi zárópartira, amelyen mindenki visszajelezhet, hogy részt kíván-e venni, és ha igen, akkor milyen menüt kér, illetve választhat az italok jellegében. Ne feledkezzünk meg a különbözőség egyéb formáiról sem, például legyünk tekintettel a vegetáriánusokra, antialkoholistákra, nem dohányzókra.

- Legyünk rugalmasak az egyes munkavállalók vallási vagy egyéb ünnepei tekintetében. Van, aki szeretné december helyett inkább saját pirosbetűs napjai köré szervezni az éves szabadságát, hogy az ünnepet a családjával tölthesse.

Kis odafigyelés szükséges tehát, és sokat nyerhetünk vele. Ha befogadó a vállalati kultúra a különbözőség toleráns kezelése magától értetődővé válik, és mindenki felszabadultan ünnepelhet anélkül, hogy ezzel kizárna másokat.

Krista Zita, HR Portal
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
HR vezetők rendkívüli helyzetben - Erdei Kata, Richter Gedeon Nyrt.

Tabuk dőltek meg, folyamatok egyszerűsödtek és gyorsultak fel a járványhelyzet alatt a gyógyszeripari vállalatnál, ami szemléletváltást kívánt... Teljes cikk

Válságkezelés: a belső kommunikáción múlhat a siker

A járvány okozta pánik nemcsak a kék-, hanem a fehérgalléros szektort is megrázza, drámaian felerősítve mások mellett a vállalatok belső... Teljes cikk

Digitális Összefogás: 30 milliárd forintnyi eszközt ajánlottak fel eddig

Már több mint 350 felajánlás érkezett a Digitális Összefogás akcióban, az eszközök összértéke elérheti a 30 milliárd forintot - közölte az... Teljes cikk