Élelmiszer-ellenőrzési technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. Az élelmiszer-ellenőrzési technikus a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel rendelkezik. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok, félkész termékek, csomagolóanyagok eltérő tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi) vizsgálatait végzi. Tisztában van a különböző élelmiszeripari műveletek hatásaival, az azokat befolyásoló tényezőkkel. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Jól végzett munkájával hozzájárul a biztonságos élelmiszerek előállításához.
Ajánljuk a laboratóriumi vizsgálatok iránt érdeklődő fiataloknak, akik végeznének higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet is az élelmiszerek minősítése mellett.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 507210503 |
Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Kiváló színlátás és ízérzékelés, önbizalom, türelem, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, csapatszellem.
Végzettség
- munkaterületet előkészíti;
- mintát vesz, azokat előkészíti;
- a munkafolyamatot előkészíti;
- laboratóriumi mérésekhez laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;
- minták összetételének minőségi és mennyiségi meghatározását végzi;
- adminisztrációs feldatokat lát el;
- a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíti;
- technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betartja és betartatja;
- élelmiszerhigiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltatótevékenységet lát el.