kapubanner for mobile

Élelmiszer-ellenőrzési technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. Az élelmiszer-ellenőrzési technikus a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel rendelkezik. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok, félkész termékek, csomagolóanyagok eltérő tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi) vizsgálatait végzi. Tisztában van a különböző élelmiszeripari műveletek hatásaival, az azokat befolyásoló tényezőkkel. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Jól végzett munkájával hozzájárul a biztonságos élelmiszerek előállításához.

Ajánljuk a laboratóriumi vizsgálatok iránt érdeklődő fiataloknak, akik  végeznének higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet is az élelmiszerek minősítése mellett.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám507210503
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kiváló színlátás és ízérzékelés, önbizalom, türelem, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, csapatszellem.

Végzettség

  • munkaterületet előkészíti;
  • mintát vesz, azokat előkészíti;
  • a munkafolyamatot előkészíti;
  • laboratóriumi mérésekhez laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;
  • minták összetételének minőségi és mennyiségi meghatározását végzi;
  • adminisztrációs feldatokat lát el;
  • a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíti;
  • technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betartja és betartatja;
  • élelmiszerhigiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltatótevékenységet lát el.