kapubanner for mobile

Élelmiszeripari gépész technikus

Élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében.  Élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozik. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és karbantart.

Azoknak a műszaki érdeklődésű fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek gépekkel foglalkozni és kíváncsiak az élelmiszerek előállítására is.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám507150504
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Megbízhatóság, kezdeményezőkészség, jó kézügyesség, pontosság, csapatszellem.

Végzettség

  • felismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és a folyamatokhoz tartozó gépeket,
  • üzembe helyezi élelmiszeripari üzemek gépsorait, üzemelteti, karbantartja, javítja azokat;
  • ellenőrzi a gépek működését;
  • felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat;
  • szét- és összeszereli, javítja a gépet, berendezést;
  • felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;
  • képes egyszerű alkatrész elkészítésére kézi és gépi alapeljárásokkal, hegesztéssel;
  • használja a gépészeti szabványokat;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
  • pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és szakszerűen, üzembiztosan működtet.