Élelmiszeripari gépész technikus

Élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében. Élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozik. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és karbantart.
Azoknak a műszaki érdeklődésű fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek gépekkel foglalkozni és kíváncsiak az élelmiszerek előállítására is.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 507150504 |
Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Megbízhatóság, kezdeményezőkészség, jó kézügyesség, pontosság, csapatszellem.
Végzettség
- felismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és a folyamatokhoz tartozó gépeket,
- üzembe helyezi élelmiszeripari üzemek gépsorait, üzemelteti, karbantartja, javítja azokat;
- ellenőrzi a gépek működését;
- felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat;
- szét- és összeszereli, javítja a gépet, berendezést;
- felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;
- képes egyszerű alkatrész elkészítésére kézi és gépi alapeljárásokkal, hegesztéssel;
- használja a gépészeti szabványokat;
- részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
- pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és szakszerűen, üzembiztosan működtet.