Erjedés- és üdítőital-ipari technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és  echnikus szintű szakképzettséget adó képzése. Ezzel az összetett ismereteknek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital-gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet, az élesztő és a szeszes italok gyártása is. Az erjedés- és üdítőital-ipari technikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, biztonságos élelmiszer előállítására.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekelnek az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása, érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkoholtartalmú italok készítése iránt.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám507210506
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kiváló szín- és ízérzékelés, megbízhatóság, pontosság, állóképesség, csapatszellem.

Végzettség

  • vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
  • ismeri és alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
  • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
  • szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet, szeszesitalt gyárt;
  • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
  • sütőélesztőt, ecetet gyárt;
  • malátát és sört készít;
  • gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
  • műszaki, élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el.