Erjedés- és üdítőital-ipari technikus
Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és echnikus szintű szakképzettséget adó képzése. Ezzel az összetett ismereteknek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital-gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet, az élesztő és a szeszes italok gyártása is. Az erjedés- és üdítőital-ipari technikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, biztonságos élelmiszer előállítására.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekelnek az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása, érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkoholtartalmú italok készítése iránt.
Általános információk
| Kategória | Élelmiszeripar |
| Szakmajegyzék szám | 507210506 |
| Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Kiváló szín- és ízérzékelés, megbízhatóság, pontosság, állóképesség, csapatszellem.
Végzettség
- vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
- ismeri és alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
- alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
- szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet, szeszesitalt gyárt;
- keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
- sütőélesztőt, ecetet gyárt;
- malátát és sört készít;
- gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
- műszaki, élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el.
Egy CEO naplója - a világ egyik legnépszerűbb podcastja