Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 napja

Évente 146 millió nap betegállomány az EU-ban - érdemes befektetni az alkalmazottak egészségébe

A reformtáplálkozás bevezetése napjainkban egyre gyakoribb téma az emberek körében. Nagyon sokszor hallhatjuk a csökkentett szénhidrát, a glutén- és laktózmentes, a teljes kiőrlésű ételekre-italokra használt jelzőket. Ezek azonban tudatos beosztás nélkül nem fognak teljes sikert eredményezni. Munkahelyi szinten - tekintve a foglalkozás típusát, a munka folyamatát, időbeli és helyszín szerinti beosztását - fontos a táplálkozási formák rendszerezése. A rendszeres, teljes értékű táplálkozás nemcsak a kívánt alakot, hanem a teljesítőképességet, a hangulatot, az általános közérzetünket is nagymértékben befolyásolja.

Jó gazdasági lépés-e az alkalmazottak egészségébe való befektetés?

Határozottan igen. Azon cégek, amelyek egészségnevelő, egészségfejlesztő programokat vezettek be munkavállalóik életébe, nemcsak a betegszabadságok számát csökkentették, hanem az általános elköteleződést és a teljesítőképességet is növelni tudták. Évente 146 millió munkanap csak betegszabadságra megy el az Európai Union belül.

Szintén fontos kérdés, hogy az egészségfejlesztő programok milyen gazdasági vonatkozással járnak. Egy átlagos, ezer körüli munkavállalóval rendelkező vállalatnak - megfelelő partner esetén - az átlag munkabérek 0,08%-ával kell számolnia egy általános egészségfejlesztő program éves költségeként. Ez azonban elenyésző összegként hathat költségvetésünkre, így érdemes megvizsgálni, hogy a helyettesítésekből, túlórákból, betegszabadságokból összeszámolt pluszkiadások milyen arányban állnak az egészségfejlesztéssel szemben.

Mennyire fontosak a kisétkezések a munkahelyen?

A már-már közhelyként emlegetett „sokszor keveset” táplálkozási módszer egyik segítő eleme lehet a kisétkezések bevezetése. Mit is jelent ez?

Általános táplálkozási programok esetén 3 fő étkezésről - reggeli, ebéd, vacsora -, illetve 2 kisétkezésről beszélünk. A kisétkezések fontossága a kiegyensúlyozott energiabevitel, miközben a tápanyaglebontást is segíti. Ezeket otthon akár 2-3 perc alatt elkészíthetjük, vagy munkahelyként gondoskodhatunk apró megoldásokról, amelyek remek kezdetet jelenthetnek az egészséges táplálkozás kivitelezésében.

Tipp

Cseréljük le a tárgyalások és meetingek során csipegethető sós mogyorót mandulára, kesudióra, szárított gyümölcsökre (pl. vörösáfonya) vagy sótlan mogyoróra, illetve társítsuk könnyen fogyasztható gyümölcsökkel, esetleg zöldségekkel idény szerint.

egészség

Hidratáltság és figyelem

Bizonyára olvasóim közül többen tapasztaltak folyadékhiány miatti fejfájást, koncentrációs nehézségeket. A hidratáltság az egyik legfontosabb szempont, amely a napi munkamenet során pótolandó, azonban fontos, hogy mindezt egységesen elosztva tegyük. A folyadékhiány különböző testi tüneteket, „elvonási tüneteket” produkálhat, többek között fejfájást.

Cégként nagyon fontos felhívnunk a figyelmet és lehetőséget teremtenünk a folyadékpótlásra. Érdemes a munkaterületen egységesen létrehozni ballonos vízadagoló állomásokat, illetve palackos vizet kínálni a tárgyalások során. A legjobb hidratálást a buborékmentes ásványvíz adja. Sokszor megfigyelhető, hogy a „sima vizet” nehezebben fogyasztják nagy mennyiségben a munkavállalók.

Tipp

Tegyünk vizünkbe citromot, gyömbért, uborkát vagy akár ezek kombinációját, hiszen nemcsak hasznosak, hanem remek ízesítők révén, kellemessé teszik a hidratáltságunk növelését! A citromos víz lúgosít, így a gyomorsavtúltengéstől szenvedők se aggódjanak ennek kipróbálásától.

egészség

Cégként mi a leghasznosabb lépés?

Teremtsünk lehetőséget, hogy munkavállalóink egészségükért megtegyék a szükséges intézkedéseket! A helyes táplálkozási programok kialakításában hivatalos kompetenciák mellett, dietetikusok tudnak teljes értékű választ adni. Érdemes olyan szolgáltatóval szerződni, amelyik teljeskörű - táplálkozást, mozgást, masszázst és mentálhigiénét magában foglaló, azaz holisztikus - szemléletben tudja a leginkább személyre szabott ajánlatot elkészíteni, hiszen cégként is a személyre szabottság nyújtja a legnagyobb hatékonyságot.

A fent említett tippek lehetőségét érdemes kialakítani, valamint - akár csak gondolatébresztőnek - nagy hatékonyságot mutatnak az egy-egy napos egészségfejlesztő rendezvények is.


Kerekes Kristóf
health manager / KK Moves Egészségközpont


képek: Shutterstock



Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem akarnak szabad munkaerő-áramlást, így Nagy-Britannia kilép az egységes európai piacról

Nagy-Britannia átfogó és bátor szabadkereskedelmi egyezményre törekszik, de nincs szándékában az egységes piac részének maradni, mondta el Theresa... Teljes cikk

A munkavállalói készségek miatt aggódnak a vezérigazgatók

A vállalatok vezérigazgatói számos aggodalomra okot adó fejleményt látnak idén, a gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban azonban... Teljes cikk

Havi 560 eurót kapnak munkanélküliek a finn alapjövedelem-kísérletben

Elindult Finnországban az a kísérlet, amelyben 2000 munkanélküli, akit véletlenszerűen választanak ki, két évig havi 560 euró feltétel nélküli... Teljes cikk

Túl a bútorokon - mit tehetünk még a munkavállalók egészségéért?

Előző cikkünkben bemutattuk, mely irodabútorok segíthetnek az egészség megőrzésében, most jöjjenek azok az egyéb, kiegészítő lehetőségek,... Teljes cikk

Túl a bútorokon - mit tehetünk még a munkavállalók egészségéért?

Előző cikkünkben bemutattuk, mely irodabútorok segíthetnek az egészség megőrzésében, most jöjjenek azok az egyéb, kiegészítő lehetőségek,... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Európai összefogás az egészségesebb munkahelyekért

Második alkalommal hirdeti meg a Kezdeményezés az Egészséges Munkahelyért kampányát az Európai Munkavédelmi Ügynökség és az Európai...