Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

"1,8 millió ember munkaképes, mégis szociális segélyekből él"

Romániában 1,8 millió ember munkaképes, mégis szociális segélyekből élnek - jelentette ki kedden Sebastian Lazaroiu román munkaügyi miniszter, aki közölte, hogy szeptemberben a kormány olyan törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, amely a szociális segélyektől való függőség csökkentését célozza.

images

A tárcavezető szerint az új törvénytervezet szerint a segélyeket szociális jellegű szolgáltatásokkal akarják felcserélni azért, hogy a rászorulók közül minél kevesebben kapjanak pénzt, ehelyett étkeztetésben és különböző ellátásban részesüljenek. A miniszter szerint ugyanis jelenleg túl sokan függnek a pénzbeli szociális juttatásoktól.

Elmondta, Romániában összesen 8,3 millió ember kap szociális segélyt, akik 15 és 65 év közöttiek, közülük 1,8 millió nem alkalmazott, nem jár iskolába, nem vesz részt továbbképzési programokban, és nem is fogyatékos. A miniszter szerint munkaképes emberekről van szó, akik azonban a szociális segélyekből élnek.

Hozzátette: a statisztikai hivatal adatai szerint 300 ezer háztartásban a jövedelmek felét szociális segélyek teszik ki, ami 1,7 millió embert jelent. A tárcavezető szerint a szociális segélyeket halmozni is lehet, így egyesek jövedelme szociális segélyekből elérheti akár a havi 2000 ezer lejt (130 ezer forint). Romániában mintegy 1400 lej (91 ezer forint) a nettó átlagbér.

Lazaroiu szerint a visszaéléseket a polgármesteri hivatalok követik el, amelyek a szavazatok "megvásárlása" céljából ítélik meg törvénytelenül a szociális segélyeket. A miniszter szerint főként az ország déli, legszegényebb megyéiben tapasztalható visszaélés a szociális juttatásokkal.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter