Megjelent: 3 hónapja

10 milliárd forintból csaknem 10 ezer ember lépett a "munka útjára"

Lezárult az Út a munkaerőpiacra elnevezésű 8 éves projekt. A programnak köszönhetően 9385 ember munkaerőpiaci foglalkoztatásához kaptak segítséget, így csaknem 10 ezer budapesti és családja élete valamilyen formában "jobbá vált" - hangsúlyozta Csete László projektmenedzser.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának főispánja szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte: a projektet Budapesten és Pest vármegyében a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) valósították meg. Kiemelte,csaknem 10 milliárd forint támogatást kapott a főváros a programban, amelybe ennek köszönhetően több mint 9000 embert vontak be. A munkaerőpiacon sikeresen elhelyezkedett több mint 85 százalékuk, akiknek csaknem 70 százaléka jelenleg is aktívan dolgozik. Hozzátette, hogy a programban 2611-en képzési támogatásban részesültek, 2030 embernek pedig a vállalkozóvá válását segítették.

Ezen felül a programban résztvevő foglalkoztatók, főként mikro-, kis- és középvállalkozások részére bérjellegű támogatást nyújtottak 5190 ember esetében - olvasható a Budapest Főváros Kormányhivatalának helyszínen kiadott közleményében.

Sára Botond emlékeztett, 2010-ben a kormány eldöntötte, hogy a gazdaságpolitikát a foglalkoztatásra építi, hogy az emberek ne segélyből, hanem munkabérből éljenek. A főispán úgy vélte a kormány meg tudta valósítani céljait, ugyanis, míg 2010-ben a 20-64 éves korosztályban a foglalkoztatottak aránya 62 százalék volt, ez az arány 2021 végére már elérte a 79 százalékot.

Magyarországon mindenki dolgozik, aki képes és szeretne dolgozni, ebből következően a munkaerőpiacon azok nincsenek jelen, akik vagy nem képesek, vagy nem akarnak dolgozni - fogalmazott Sára Botond. Egyúttal azonban jelezte, ameddig egy ember is van, akit ki lehet vezetni a munkaerőpiacra, addig érdemes időt, energiát és munkát fektetni abba, hogy megvizsgálják, hogyan lehet ezt megtenni. Erre jött létre és ezt a célkitűzést segítette ez a VEKOP-os program is az elmúlt 8 évben - mondta a főispán.

Sára Botond sikeresnek értékelte a programot és jelezte, hogy az tovább folytatódik. Ugyanis elsődleges, hogy a Magyarországon született és az itt élő magyar állampolgároknak legyen munkája - fűzte hozzá a főispán.

Csete László projektmenedzser elmondta, hogy a 2015. december 1-jén indult és 2023. december 31-ig tartó projekt az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés társfinanszírozásával valósul meg.

A program 19,4 milliárd forintos költségvetéséből, a főváros csaknem 10 milliárd forintot fordított arra, hogy a budapesti álláskeresőket vissza tudja vezetni a munkaerőpiacra. A projektbe minden 25 év feletti, nyugdíjkorhatárt be nem töltött, nyilvántartott álláskeresőt bevonhattak. Ezen belül azonban az alacsony iskolai végzettségűek, az 50 év felettiek, a legalább 6 hónapja nyilvántartott álláskeresők, illetve a GYES-ről, GYED-ről visszatérők adták a célcsoportot. Mindezek miatt komplex és személyre szabott segítséget biztosítottak a résztvevőknek.

A programnak köszönhetően 9385 ember munkaerőpiaci foglalkoztatásához kaptak segítséget, így csaknem 10 ezer budapesti és családja élete valamilyen formában "jobbá vált" - mondta Csete László. Arra is kitért, hogy a projektet a közép-magyarországi régióban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), a Pest Vármegyei Kormányhivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala konzorciumban valósítja meg.

MTI

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyre inkább nőhet az érdeklődés a mentális egészségügyi támogatások iránt

A felmérésben megkérdezett munkaadók több mint fele azt mondta, hogy a következő évben valószínűleg növelni fogja a munkavállalók mentális... Teljes cikk

Emelkedik az állami víziközmű társaságoknál dolgozók bére

A munkavállalók alapbérét két lépcsőben fejleszti a társaság. Teljes cikk

Mi Hazánk: megbecsülést a biztonsági őröknek

A párt szorgalmazza, hogy a biztonsági őrök is kaphassanak béren kívüli juttatást és munkába járási támogatást. Teljes cikk