Megjelent: 6 éve

2403 millió dollárt küldtek haza külföldön dolgozó magyarok

A Világbank kimutatása szerint a magyar GDP mintegy 1,8 százalékát a külföldről hazautalt jövedelmek teszik ki – írta meg a Népszava Online.

Mintegy ötszázezer magyar dolgozik jelenleg a világban, közülük háromszázezren Nagy-Britanniában, körülbelül százezren Németországban, valamint 50-50 ezren Ausztriában és az EU vagy a világ többi országában. Az Európai Unióban ugyan már 2004 óta szabadon vállalhatunk munkát, az igazi dömping mégis 2010 után indult meg. Ez azon is látszik, hogy jelentősen növekedett az itthon maradt családtagoknak hazautalt jövedelmek mennyisége.

A Világbank adatai szerint mintegy 462 ezer magyar vándorolt ki, ami a lakosságának 4,6 százaléka. A legkedveltebb célpontok a nemzetközi szervezet adatai szerint Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztria, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Izrael és Svédország. A Világbank adatai szerint a kivándorlók aránya az egyetemi végzettséggel rendelkezők között már 13,2 százalékos – írja a Népszava.

Azt már a kormány is elismeri, sőt üdvözli, hogy a kivándorlók által hazautalt jövedelmek is segítik a magyar gazdaságot. A Világbank adatai szerint tavaly októberig 2403 millió dollár érkezett tőlük Magyarországra, ez a GDP 1,8 százaléka. Lengyelországban ez az arány 1,4 százalék, Szlovéniában 1,2, Romániában és Szlovákiában 2,1, míg Csehországban csak egy százalék.

Kelet-Közép Európában a hazautalás a külfölditőke-befektetést követően a második legnagyobb külső pénzügyi forrást jelenti az országok gazdasága számára – írja a lap.

Népszava Online
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több millió forintos fizetésekkel csábítják külföldre a magyar orvosokat

Az álláshirdetések szerint Svájcban havi 4,7 millió forintot is megkereshet egy orvos. Teljes cikk

100 ezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe a krónikus betegek

Havi 8050 forintos adókedvezmény jár a krónikus betegségben szenvedőknek - mondta Bajusz Dániel ügyvéd. Teljes cikk

A közszolgáltató cégek ultimátumot adtak a kormánynak, sztrájk is jöhet

A közszolgáltató cégek szakszervezetei sztrájkra is készek, ha nem kezdődnek el a bértárgyalások - írja a Népszava. Teljes cikk