Megjelent: 1 éve

3 hobbi, ami jól mutat az önéletrajzban

Milyen szabadidős tevékenységre kapja fel egy személyzeti döntéshozó a fejét? Erről jelent meg a közelmúltban egy érdekes írás az amerikai Business Insider című internetes oldalon.

images

Milyen szabadidős tevékenységre kapja fel egy személyzeti döntéshozó a fejét? Erről jelent meg a közelmúltban egy érdekes írás az amerikai Business Insider című internetes oldalon.

A hobbi rovat látszólag a kevésbé fontos részek közé tartozik egy CV-ben. Nem is kötelező feltüntetni. Ha azonban megtesszük, akkor szinte biztosan elolvassa a HR-es. A munkán kívüli időtöltés ugyanis árulkodik a jelölt személyiségéről, ami legalább olyan fontos egy kiválasztás során mint az iskolai végzettség, a nyelvtudás vagy a szakmai tapasztalat. Emellett ez az információ a személyes interjún apropót jelenthet egy lazább beszélgetés elindításához.

Nézzük, mi is mutat jól a CV-ben az amerikai oldal írása szerint.

Blogolás
Egy jól megszerkesztett, rendszeresen vezetett netes blog mindenképpen előny bármilyen – azért szalonképes – témában is írja az ember. Egyrészt a személyzeti szakemberek előszeretettel keresnek utána a Google-ban a pályázónak, így jó eséllyel bukkannak rá, másrészt rengeteg a munkához kapcsolódó készségről árulkodik. Aki blogot ír, többnyire tud lelkesedni egy ügy iránt, tevékeny, jó íráskészséggel bír, nem fél megmutatni magát a nyilvánosság előtt. Tanácsos mindezt úgy tenni, hogy személyünkről is csepegtessünk infót például fotókkal vagy annak bemutatásával, mi vitt bennünket a blog elindítására.

Utazás

Aki sokat utazik, esetleg huzamosabb időt tölt vagy töltött külföldön, ő is jó színben tűnhet fel, ha ezt kicsit bővebben jelzi önéletrajzában. Mivel is jár a legtöbb esetben ez a hobbi? Kíváncsisággal, bátorsággal, az új iránti nyitottsággal, megfelelő nyelvtudással, költségtervezéssel, a szállás és a programok megszervezésével, jó problémamegoldó készséggel. Mind-mind olyan tulajdonság, amelyeket a munkahelyen is szeretnek a vezetők.

Csapatsportok
A munkahelyi környezetben fontos szerepe van a csapatmunkának: a közös célért küzdésnek, egy teamben a saját hely megtalálásának, egymás kiegészítésének, a kudarcokból való felállásnak. A futball, a kosárlabda, a röplabda és a többi csapatsport is erről szól. Aki benne van huzamosabb ideig, az többnyire kitartó, alkalmazkodóképes, kudarctűrő és harcos típus. Kifejezetten vonzó tulajdonságok egy munkahelyen.

Mi ebből a tanulság?
- A hobbi nem elhanyagolható része a CV-nek. A szabadidős tevékenységek leírása befolyásolja a rólad kialakuló képet a személyzeti szakemberek körében.

- A fent felsorolt hobbikat nem szabad mesterségesen beleerőltetni a CV-be. Ha ugyanis ezek távol állnak tőled. akkor azzal ártasz magadnak: a legfontosabb tőkédet, a hitelességedet kockáztatod állásinterjún (főleg, ha a megadott hobbi az interjúztató szíve csücske és belekérdez). Ha viszont ezekből valamelyik szereted csinálni, ne hallgasd el, hanem emeld ki.

- Ne hagyd ki ezt a rovatot, mert minden hobbiban lehet pozitívum. Azt írd be, amit valóban szeretsz csinálni. Bármi előnyös lehet, amiről szenvedéllyel tudsz beszélni, ami a személyiséged része.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter