Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

A buszvezetők nem nyugodnak bele a korkedvezményes nyugdíj eltörlésébe

Az autóbusz-gépkocsivezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatos kérdések napirendre tűzését kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ).

A hatályos rendelkezés szerint a korkedvezményre 2014. december 31-éig lehetett jogosultságot szerezni. Ezért a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartását már szeptemberben kezdeményezték.

A kormányzati véleménnyel - amely szerint a korkedvezményes nyugdíj "jogtalan előny a többi munkavállaló csoporttal szemben" - nem ért egyet a szövetség.

Az érdekképviselet jelezte: a Volán-cégcsoportban közel 11 ezer autóbusz-gépkocsivezető dolgozik, átlagéletkoruk folyamatosan közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Az eddig elvégzett valamennyi szakértői vizsgálat, felmérés egyértelműen igazolta a korkedvezmény létjogosultságát, felhívva a figyelmet az egészségkárosodás kockázati tényezőire. A buszvezetők könnyített munkakörben foglalkoztatására nincs lehetőség, és valószínűsíthető, hogy a piaci verseny miatt a 2017. évi piacnyitás után sem lesz - fűzték hozzá.

A KMSZ szerint átmeneti megoldást jelenthet, ha a kormány ismét módosítja a vonatkozó törvény rendelkezéseit, és meghosszabbítja a jogosultságszerzés idejét.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter