Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A fiatalok csupán ötöde öngondoskodó

A fiatal munkavállalóknak csupán 19 százaléka számít komoly öngondoskodónak, ők több pénztárnak is a tagjai, kedvező az anyagi helyzetük, és szívesen tartalékolnak hosszú távra - derül ki a Medián által az OTP Pénztárak felkérésére készített kutatásból, amelyet hétfőn tettek közzé.

A megkérdezett 16-35 év közötti fiatalok közel háromötödének meglenne ugyan a hajlandósága az öngondoskodásra, azonban e csoport kedvezőtlen anyagi helyzete nem teszi ezt lehetővé. A fiatalok mintegy 21 százaléka képes lenne ugyan az öngondoskodásra, de ők a jelenlegi magas anyagi fogyasztás miatt beáldozzák a jövőbeli megélhetést.

A felmérés rávilágít arra is, hogy a fiatalok nagyon tájékozatlanok pénzügyi-gazdasági kérdésekben, és éppen ebből kifolyólag nem is mérik fel az egyes pénzügyi szektorok jelentőségét még akkor sem, ha az életüket közvetlenül befolyásolja. A fiatalok jelentős része nincs tisztában például azzal, hogy miként fogják majd megállapítani a nyugdíját.

A magánnyugdíj- és egészségpénztárak ismertségét vizsgálva kiderült, hogy az ismertség nem azonos az ismerettel. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében jó néhányan összekeverték az egyes pénzügyi csoportok tagjait, vagy rosszul tudták a terméket.
A válaszadóknál a magánnyugdíj- illetve önkéntes nyugdíjpénztáruk kiválasztásánál nem a hozamelvárás az elsődleges szempont. Mind a magánynyugdíj-, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a belépés motivációját többségében valamilyen "külső benyomás" jelentette, így főleg a munkahely vagy egy barát, ismerős, családtag ajánlása.

Pénztárválasztásnál is a hozamok csak sokadik szempontként szerepeltek a döntésben.

Az egészségpénztárak vizsgálatánál a 16-35 év közötti munkavállalók negyede még sosem halott az egészségpénztárakról. Az élőtakarékosságnak ezt a formáját a magasabb jövedelműek választják, ugyanakkor nem ők a legtájékozottabbak, hanem a legalacsonyabb jövedelműek.
A belépési motivációt - hasonlóan a magánnyugdíjpénztárakhoz - itt is főképp a munkahelyi döntés határozza meg.

A főállásban dolgozó fiatalok számára az egészségpénztári tagság akkor vonzó, ha a munkáltató átvállalja a fizetést, vagy amennyiben adókedvezményhez jutnak általa. Vagyis, nem annyira az egészségügyi kiadások finanszírozásának megkönnyítését, hanem elsősorban a járulékmentesen jövedelemhez jutást részesítik előnyben az egészségpénztári tagsággal kapcsolatban.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter