Megjelent: 6 éve

A folyamatosan megújuló tréneri hivatás szolgálatában

A hazai piac egyik legelismertebb trénerképzőjeként a Sämling Solution Consulting olyan hatékony fejlődési lehetőséget kínál a felnőttoktatói tevékenységet végzők számára, valamint a szakma iránt újonnan érdeklődőknek, melyben a módszertani tudás bővítését tűzi ki célul egy inspiráló közegben szervezett, saját élményen alapuló tanulási folyamatban, már 2004 óta. Azóta mi változott, hová fejlődött és mitől hatékony a tréner képzés? Hogyan igazodik egy képzés a piaci és szakmai igényekhez?

Mára a trénerség szakmává, hivatássá vált. Szinte minden tréner találkozott már azzal a helyzettel, hogy a program végén egy résztvevő érdeklődött, hogyan lehetne trénerré válni, mert úgy érzi, ezt ő is tudná csinálni! Ilyenkor az ember eltűnődik, hogy milyen egyszerűnek is látszik ez a résztvevői oldalról, és felidézi első tréningjeit, hogy heteket készült egy-egy pár órás blokkra, modellezve az események lehetséges kimeneteleit, oldalakat írva tele forgatókönyvvel, hogy aztán a végén teljesen más történjen, mint amit eltervezett…

Mégis, valahol igaza van a résztvevőnek. Ha valaki felkészült és rutinos, alaposan a résztvevők világához igazítja programját, elegánsan használja a csoportdinamikát, tudja, mivel lehet a legnagyobb tanulási hatásfokot elérni, akkor minden könnyednek, gördülékenynek tűnik, és az emberek örömmel fejlődnek, tanulnak.

Ekkor maga a tréner is munkája élvezetével van jelen, ami teljesen átjön a csoport felé. Ezért csodálatos ez a szakma, ami ugyanakkor tele van buktatókkal és nehézségekkel, mind a programok kivitelezése, mind a trénerséggel járó életvitel szempontjából.

A Sämling Solution Consulting azt tűzte ki célul, hogy ezt a folyamtatot a lehető legjobban gyorsítsa meg azok számára, akik szeretnének kiváló külső vagy belső trénerekké válni.

Az igényre szabást, tervezést, felkészülést, a csoportdinamika kezelését, a kompetencia fejlesztést segítő módszertanok hatalmas tárházának használatát, a fenntarthatóságot segítő eszközöket náluk mind elsajátíthatják a résztvevők. A rutin az, amit maguknak kell megszerezniük.

Járja is az a mondás, hogy valakinek magától 4-5 év kell, hogy jó tréner legyen, és még 3, hogy kiváló. A tapasztalat szerint a képzési program évekkel is felgyorsíthatja a tréneri fejlődés folyamatát, de néha arra is van példa, hogy annak felismerése gyorsul fel, hogy valaki mégsem ezt akarja csinálni!

Célok a kezdetektől – Tréneri program szervezetfejlesztői szemlélettel

A kezdetekkor a program nem csak a tréneri szerepre készítette fel résztvevőit, hanem szervezetfejlesztői és oktatásszervezői feladatok elvégzésére is kiterjedt. Pár év után kirajzolódott, hogy önmagában egy szervezetfejlesztőt, illetve képzés szervezőt képezni legalább ugyanolyan mély folyamat, mint egy trénert. Éppen ezért hamarosan elindult az erre a feladatokra specializálódott Szervezetfejlesztési tanácsadó képzés is. Természetesen a szervezetfejlesztői szemlélet maradéktalanul megmaradt a programban, azonban ma már a fél éves tanulási folyamat sokkal inkább a tréneri feladatokra összpontosít. A képzés 11 éves múltja során 14 trénerképző csoport indult el, összesen több, mint 200 elégedett hallgatóval büszkélkedhet a cég. A végzett trénerek közül sokan ma is a Sämling Solution Consultinggal együttműködve dolgoznak.

A képzési program kialakítása során mindig is fontos volt, hogy a résztvevők megismerjék azt az elméleti és módszertani alaptudást, amivel a gyakorlatban is képesek lesznek egy képzési folyamat/tréning kialakítására. Ide tartozik a fejlesztési célok meghatározása, a megfelelő elméletek, modellek és gyakorlatok kiválasztása, a tréning ívének felépítése, de a tréningek értékesítése és testre szabása is. Az erős elméleti, módszertani háttér jó biztosíték egy kezdő tréner számára, akinek még nem olyan erős a kiállása vagy a rutinja.

A képzés különböző témaköreit feldolgozva (pl. kommunikáció, együttműködés, vezetés…) a résztvevők megtanulják a legfontosabb modelleket és az alapvető gyakorlatokat, melyeket a saját tréningjeikben egyből fel tudnak majd használni. Ez az igazán értékes tudás, hiszen könyvekből, sajátélmény hiányában szinte lehetetlen jó tréninget építeni.

Módszertani pártatlanság és saját élmény alapú tanulás

A trénerek fontos jellemzője a módszertani pártatlanság és megalapozottság, ezt saját szervezetén belül is fontosnak találja a Sämling Solution, hiszen ők is a fejlesztési célok minél színvonalasabb megvalósításáért dolgoznak. Éppen ezért nem elfogultak egy módszer vagy iskola felé sem. Miért olyan fontos ez a pártatlanság? Hiszen ez teszi lehetővé, hogy a trénerképzésük résztvevői a lehető legszínesebb módszertani palettát ismerjék meg. Abban viszont szigorúak, hogy az általuk alkalmazott módszerek tudományosan megalapozottak legyenek. Tehát a leendő trénerek a képzés során valid és megbízható módszereket sajátítsanak el.

Az elméleti tudásanyag önálló, intenzív feldolgozása után a hallgatók egy inspiráló közegben együtt élik át a tanulási folyamatot. A képzési csoport hallgatói más-más tanulási motivációval érkeznek, amely egy sokszínű tanulási folyamatot eredményez, továbbá a tudásmegosztás során a résztvevők önismeretének fejlesztését segíti elő. A képzés tehát nem steril, elméletileg működő trénerségre készít fel, célja, hogy segítse a résztvevőket a saját tréneri stílusuk megtalálásában, fejlesztésében.

Milyen az ideális tréner?

A Sämling Solution szerint nincs csupán egy ideális stílus. Egy tréner akkor jó, ha a saját erősségeire építve hiteles, és ezáltal magabiztos szakemberként lép fel. A trénerképzés során ezt akár önismereti fejlődésnek is nevezhetnénk, de a leginkább az a fontos, hogy az önismereti tudás a tréneri stílus tudatos alakításába csatornázódjon. Jó-e ha hangos vagyok? Jó-e ha halk vagyok? Milyen első benyomást keltek? Milyen a kiállásom? Hogyan magyarázok? Milyen helyzeteket/embereket kezelek nehezen? Milyen témák állnak hozzám közel? A képzés során a résztvevők egyre összetettebb feladathelyzetekben mutatják meg magukat (a bemutatkozástól fogva a gyakorlatvezetésen, prezentáláson át a tréningblokk vezetésig) és sok-sok visszajelzést kapnak. A hatékony trénerképzés tehát nemcsak azért hosszú, mert sok tudást kell átadni, hanem azért is, mert a tréneri stílust csak egy ilyen mély folyamatban lehet ténylegesen fejleszteni.

A hospitálás és a vizsgatréning fontosságáról

A képzési folyamat kiteljesedése és egyben záróakkordja egy valós élethelyzetben megtartott tréning, amely során a résztvevők egy élő, még ismeretlen csoporttal a csoportdinamika irányítását éles szituációban tapasztalhatják meg. A vizsgatréning levezetése maga a tanulási folyamat koronája, melyben a hallgatók tesztelhetik saját fejlődésüket, készségeiket és a tréning során megszerzett tudásukat.

A Sämling Solution az egyik legnagyobb múltú hazai szervezetfejlesztő cég. A fennállásuk óta eltelt 25 évben, minden iparág szereplőivel dolgoztak már együtt, a gyártástól kezdve az informatikán át a szolgáltatásig. Trénerképzésük fontos része, hogy a résztvevők trénereik mellett az üzleti partnereiknél hospitálnak. A hospitálás tehát - némely más trénerképzéssel szemben - náluk valóban megvalósul. A frissen végzett trénerek pedig maguk választhatják meg, milyen iparágra kíváncsiak. Előnyös lehet, ha valaki olyan üzleti szférában hospitál, mint amiben maga is dolgozik, vagy dolgozni fog, de arra is lehetőség van, hogy valaki bepillantson egy, a saját közegétől eltérő iparágba.

A tréner képzés a legszebb képzések egyike. A Sämling évtizedes múlttal rendelkező kiváló trénerei által a hallgatók egy saját élményen alapuló tanulási folyamatban, egymástól tanulva, a saját tréneri stílusuk megtalálásához, a felnőttoktatói szerep kiteljesedéséhez kapnak iránymutatást.

A Sämling Solution Consulting Tréner képzés következő, immáron jubileumi, 15. csoportja június 5-én veszi kezdetét, amelyre várnak minden kedves tanulni, kiteljesedni vágyó érdeklődőt. Bővebb információt és jelentkezési lehetőség az alábbi linken érhető el!
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ÚJ ÉV, ÚJ KÖNYVELÉSI SZOFTVER?

A cégvezetők, gazdasági szakemberek sokszor az év végi üzleti záráskor szembesülnek azzal, hogy az egész éven át használt könyvelési szoftverük... Teljes cikk

Hogyan (ne) toborozz egy virtuális állásbörzén?

A tavalyi év nem kedvezett a toborzási rendezvényeknek, így az álláskeresés is szinte teljesen az online platformokra korlátozódott. Teljes cikk

Útnak indult Rakonczay Gábor, aki a világon elsőként SUP-on szeli át az Atlanti-óceánt!

Rakonczay Gábor megkezdte hetedik transzatlanti expedícióját a Kanári-szigeteki Gran Canariáról, ennek keretében a világon elsőként egy saját maga... Teljes cikk