Megjelent: 15 éve

A GKM értékelte az elmúlt három hónapot

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a tegnapi napon közzétette Magyar Gazdaság című, szokásos negyedéves kiadványát, amely a 2005. szeptember 12-ig megjelent makrogazdasági adatok alapján mutatja be és értékeli a magyar gazdaság aktuális folyamatait. A GKM elemzésének fő következtetése, hogy a magyar gazdaságot a második negyedévben gyorsuló ütemű, elsősorban a beruházások és az export által vezérelt növekedés jellemezte. Az ország gazdaságának fejlődési üteme az EU-átlaghoz viszonyítva növekedett.

A kiadvány legfontosabb megállapításai:

A magyar gazdaság a második negyedévben 4,1%-kal növekedett, ami jelentős gyorsulást jelent az első negyedévhez képest, és 2,5 százalékponttal haladja meg az EU átlagát.

A gyorsuló növekedés motorja elsősorban a 9,4%-kal bővülő beruházások és a továbbra is két számjegyű ütemben növekvő kivitel. Miközben a fogyasztás dinamikája is kissé gyorsult a második negyedévben.

Az év eleji lendületvesztés után az ipari termelés újra 10% közeli ütemben bővült a második negyedévben, és bár a növekedést továbbra is elsősorban az export vezérli, a belföldi értékesítések is növekedésnek indultak.
Az építőipar változatlanul két számjegyű ütemben bővül, és ezzel a nemzetgazdaság legdinamikusabb ágazatának bizonyul.

A munkanélküliségi ráta 7% fölött maradt. A munkanélküliek számának egy év alatt bekövetkezett több mint 50 ezer fős emelkedése a korábban gazdaságilag inaktívak munkaerőpiacon való megjelenésének köszönhető, hiszen a foglalkoztatottak száma gyakorlatilag nem változott.

Az áruexport dinamikája a második negyedévben is két számjegyű volt, és a külkereskedelmi termékforgalom hiánya - nem kis részben bázishatásnak köszönhetően - jelentősen csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az infláció az év eleji meredek csökkenés után 4% alatt stabilizálódott, és a dezinfláció tartósságát jelzi, hogy a maginfláció 2% alá mérséklődött.

A kiadvány teljes terjedelmében letölthető a GKM honlapjáról (www.gkm.gov.hu).

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek