Megjelent: 15 éve

A kettős állampolgárság hatása a magyar munkapiacra - A határon túl élő magyarok foglalkoztatásának és képzésének támogatása

A hazai munkapiac helyzete A magyar munkapiacon egyszerre van jelen a hiány és a túlkínálat. Ennek oka, hogy területenként és szakmánként lényegesen eltér a kereslet és a kínálat. Havonta 80-100 ezer betöltetlen álláshelyre 360-380 ezer regisztrált munkanélküli jut. Ezek 90 százaléka fizikai munka, illetve szak-, betanított- vagy segédmunka.

A külhoni munkavállalók megjelenésének várható hatásai

Százezres nagyságrendű álláskereső megjelenése viszont már súlyos feszültségek kialakulásához vezethet. Kiszorító hatás indulna el; az új munkaerő megjelenése az állásban lévő, vagy munkát kereső hazai emberek elől venné el a kereseti lehetőséget. A munkanélküliség két okból is emelkedne:

  • külhoni álláskeresők, akik nem találnak munkát,
  • a munkapiacról "kiszorított" hazai munkaerő.


Ráfordítás és munkapiaci hatások

A fent vázolt helyzet évente 35-40 milliárd Ft többletigényt jelentene, amelyre a Munkaerő-piaci Alapnak nincs fedezete. A hiányzó forrást a munkanélküliség kezelésének fedezetét biztosító járulékok emelésével vagy költségvetési támogatással lehetne biztosítani.
Az országos munkanélküliségi ráta a 2003. évi átlagos 5,9%-os értékről 7,5%-ra emelkedhet a 25 ezer fős foglalkoztatás-bővülés ellenére, míg a 15-64 évesek foglalkoztatási aránya 57%-ról 56,5%-ra csökkenne.

Legfontosabb jogosultságok

A magyar állampolgárok munkavállalási engedély nélkül jogosultak munkavállalásra hazánkban.
Kizárólag magyar állampolgárok jogosultak fontos és bizalmas ügykezelői munkakörök, valamint vezetői megbízásban közszolgálati jogviszony betöltése. A magyar munkajog egyebekben nem tesz megkülönböztetést állampolgársági alapon.
A magyar állampolgárokat megillető legfontosabb jogosultságok:

  • a munkaerő-piaci szervezet minden szolgáltatásának és támogatásának alanyai (pl. munkaerő-piaci képzésük támogatása),
  • munkanélküliként nyilvántartásba vehetők, jogosulttá válhatnak a munkanélküli ellátásokra (pl. munkanélküli járadék, álláskeresést ösztönző juttatás, nyugdíj előtti munkanélküli segély, költségtérítés),
  • jogosultság a munkaadó részére adható támogatásokra (pl. foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatások),
  • jogosultság felnőttképzési normatív támogatásra (kizárólag magyar állampolgároknak adható).

Megoldás: a határon túl élő magyarok támogatása a szülőföldön

A foglalkoztatáspolitika szerves részét alkotó felnőttképzés terén a határon túli magyarok helyzetén, lehetőségein két irányban szándékozunk javítani; közalapítványok támogatásával, valamint jogalkotási tevékenységgel.
A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényünk eddig nem tette lehetővé, hogy a nem magyar állampolgárságú felnőttek munkaerő-piaci képzését támogassuk. A törvény módosításával az említett képzési programok elérhetők lesznek a határon túli magyarság számára is.
A hazai törvények lehetővé teszik a határon túli magyarok szakképzésének és felsőoktatásának támogatását. Ennek keretében az elmúlt években jelentős összeget biztosítottunk a határon túl folyó szakképzés fejlesztésére. Lehetőség van a határon túl működő magyar vállalatok, szervezetek munkaerőigényének kielégítéséhez szükséges munkavállalók szakképzésének támogatására. Ennek keretében a képzés egy része Magyarországon is megvalósulhat munkatapasztalat szerzés céljából.
Magyarország vizsgálja egy, az EU előcsatlakozási alaphoz kapcsolódó pályázati tevékenységet segítő tanácsadói hálózat kialakítását. A fejlesztéssel foglalkozó rendszer segítséget nyújtana a pályázatokon való eredményes részvételben a magyarországi tapasztalatok átadásával.
Készülünk egy határon átnyúló foglalkoztatási együttműködés kialakítására. Ez az együttműködés segítene feltérképezni és kihasználni a különböző uniós támogatási lehetőségeket azon országok számára, amelyek még nem tagjai az EU-nak. Ennek kialakításában nagy szerepet játszanak a társadalmi és gazdasági kapcsolatok élénkítését célzó, határokon átnyúló nemzetközi jellegű foglalkoztatási paktumok is.
Az Új Kézfogás Közalapítvány számára rendelkezésre álló pénzeszközök növelésével emelni lehet a helyi vállalkozások részére nyújtható támogatásokat, főként a foglalkoztatás bővítéséhez nyújtható támogatásokat.

Az intézkedések várható eredménye

Ezek az intézkedések, támogatások hozzájárulhatnak a határon túli magyar közösségek megerősödéséhez, biztosítva ezzel a szülőföldön maradást, továbbá elősegítve az EU csatlakozáshoz való felkészülés hatékonyságának növelését.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkavégzéshez köthető stresszforrások - Munkahelyi stresszkalauz 3. rész

Cikksorozatunk 3. részében a munkavégzéshez köthető stresszforrásokkal foglalkozik részletesen Garai Csaba, HR senior szakértő. Teljes cikk

A tanulmányi szerződésre vonatkozó munkajogi szabályok értelmezése

A Kúria jelentése a versenytilalmi megállapodásra és a tanulmányi szerződésre vonatkozó munkajogi szabályok értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlatról. Teljes cikk

Újszerű megközelítések a HR hazai vizsgálatában

A tanulmány a fenntartható versenyelőny néhány emberi (vagy embertelen?) aspektusával foglalkozik. A Budapesti Corvinus Egyetem... Teljes cikk