Megjelent: 9 éve

"A kormány gyakorlatilag bevezeti az indoklás nélküli felmondást"

A LIGA Szakszervezetek határozottan elutasítja a konvergenciaprogramban szereplő terveket, amelyek a munkaerőpiac szabályozásának változásairól szólnak. A LIGA által leginkább kifogásolt pont a hat hónapos próbaidő bevezetése - írja az Országos Sajtószolgálat.

A változtatások jelentős része ugyanis arról szól, hogy az állam és a munkáltató miként tudja még hatásosabban befolyásolni a munkavállalók életét, valamint szabályozni a munkaidőt gazdasági igényeinek megfelelően.

A munkaidő hosszabb távú átcsoportosításának lehetősége, a szabadság kiadásának munkáltató érdekei szerinti könnyítése, a túlóra megváltásának variálhatósága és más hasonló intézkedési tervekkel a kormány egyrészt már megint a tőkének kedvez a munkavállalók helyett, másrészt munkahelyeket szüntet meg, hiszen azáltal, hogy rugalmasítja a munkavégzés idejét és korlátait, csökkenti az egyes munkakörök ellátásához hosszú távon szükséges munkavállalók létszámát.

Leginkább azonban azt tartja elfogadhatatlannak a LIGA Szakszervezetek, hogy az Alkotmánybíróság ismételt állásfoglalásai ellenére a kormány meglépi azt, amitől a kezdetektől tartottak a munkavállalók. A hat hónapos próbaidővel ugyanis a kormány gyakorlatilag bevezeti az indoklás nélküli felmondás intézményét a versenyszférában is. Ilyen hosszú próbaidő ugyanis szakmailag teljesen indokolhatatlan, ugyanakkor elég hosszú idő egy idénymunka, vagy akár egy betanított munka elvégzésére is. Ez után azonban minden következmény és indoklás nélkül utcára tehető a munkavállaló.

A LIGA Szakszervezetek szerint a Nemzeti Együttműködés Kormányán külön számon kérhető, hogy a munkavállalók millióit érintő intézkedésekről miért csak egy angol nyelvű internetes dokumentumból tájékozódhatnak az állampolgárok, és miért maradt el ismét minden érdemi párbeszéd vagy konzultáció.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk