Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak civil szervezetek a pedagógusok világnapján

A köznevelési törvény ellen tiltakoztak civil szervezetek szombaton Budapesten és az ország több településén a pedagógusok világnapján. Az Őszi nagytakarítás az oktatásban! elnevezésű demonstráció fővárosi rendezvényén több mint ezren vettek részt.

A megmozdulást a Hívatlanul Facebook-csoport szervezte. Az akcióhoz mások mellett mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat, a Középiskolások Hálózata, a Szülői Hálózat, az Európai Szülők Egyesülete, a Hálózat a Tanszabadságért, az Oktatói Hálózat, a Magyartanárok Egyesülete, a Történelemtanárok Egylete és a Humán Platform csatlakozott.

A szervezők beszámolója szerint a budapesti rendezvénnyel egyidejűleg Sopronban, Pécsett, Szegeden, Egerben és Esztergomban is hasonló demonstrációt tartottak.

A részvevők tiltakoztak az iskolák központosítása, az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítése, mindenfajta kirekesztés és szegregáció, a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv, a tudós oktatók korai kényszernyugdíjazása és a felsőoktatás elsorvasztása, a szülői és diákjogok korlátozása, valamint a hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott valamennyi átalakítás ellen.

A demonstrálók egyben követelték a diákok rendőri felügyeletének azonnali megszüntetését, a három éves kortól kötelező óvodáztatás felszámolását, a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását, a pedagógusok munkaterheinek értelmes szabályozását, a kierőszakolt és antidemokratikus pedagóguskar azonnali felszámolását, valamint az iskolai autonómia és a tanszabadság haladéktalan visszaállítását.

Budapesten a Szent István Bazilika elől indult a menet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) épülete elé. A tiltakozók egyebek mellett "Szabad ország, szabad iskola", "Semmit rólunk, nélkülünk", "Közoktatást, ne agymosást!", "A gyerekek nem bűnözők, az iskola nem börtön" rigmusokat skandáltak, ehhez hasonló tartalmú táblákat tartottak a magasba.

A demonstrálók útközben megálltak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Nádor utcai épületénél, ahol elhelyeztek egy seprűt, amelyre egy szemeteszsákot kötöttek, rajta felirat: köznevelési törvény, majd leporolták a KLIK tábláját.

Az Emmi épületénél a rendezvényt szervező Hívatlanul Hálózat egyik alapítója, a pedagóguspályát elhagyó Lázár Júlia úgy fogalmazott, "ha az oktatásban nem jelenik meg a szolidaritás, a kultúra és a tudomány minden szelete, az empátia, ha erre nincs pénz és akarat", akkor "a mindenkori kormányzat értésére" kell adni: nem erre kaptak felhatalmazást. Lázár Júlia beszámolt arról a kezdeményezésről is, amellyel megpróbálnak összehozni egy civil oktatási kerekasztalt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László saját példáját említve elmondta, hogy óradíja mintegy 60 forinttal csökkent tavaszhoz képest, nettó 50 százalékos munkaterhelés-növelés mellett. Bírálta Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkárt, aki "letagadja a munkateher-növekedést, mert nem ért hozzá, hiszen soha nem volt tantermi pedagógus".

Az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) volt elnöke, Loránd Ferenc beszédében olyan közoktatási rendszert sürgetett, "ahol senkinek se kell befognia a száját, azoknak sem, akikkel nem értenek egyet". A demokratáknak példát kell mutatniuk abban is, hogy miként lehet gyűlölködés nélkül, a vitakultúra keretein belül megmaradni a nézeteik mellett – fogalmazott.

A szülők nevében Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének és a 150 millió szülőt képviselő Európai Szülők Egyesületének elnöke beszélt. Véleménye szerint a szülők dolga, hogy "segítsék a gigantikus béremelésről szóló hamis hírek miatt felcsapott pedagógusellenes hangulat lecsillapítását". Egy esetleges új kormány, illetve parlament első intézkedése kell legyen a közoktatás helyreállítása. Bírálta az ellenzéki pártokat is, amiért nem kötelezték el magukat "bizonyos azonnali változtatások mellett".

Mint elmondta: támogatják a szerveződő pedagógussztrájkot, a szülőknek és diákoknak fel kell készülniük az iskola teljes bojkottjára is.

A tanárok nevében Koller Erik középiskolai testneveléstanár szólalt fel. Álláspontja szerint csak lelkesedéssel nem lehet ismereteket átadni, hiányoznak a megfelelő oktatási eszközök, tornatermek, felszerelések. A régi állami fenntartás sem volt ideális, de ami most van, az szégyenteljes, hiszen elvették az iskolák normális működéséhez szükséges pénzt.

A diákok nevében felszólaló Kiss Ábrahám Soma egyetemi hallgató, a Hallgatói Hálózat aktivistája mindenkinek azonos esélyeket követelt a felsőoktatásba jutáshoz, függetlenül attól, milyen anyagi háttérrel rendelkezik.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter