Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

A Munkástanácsok a cafetéria felülvizsgálatát kérik Matolcsytól

A béren kívüli juttatások felülvizsgálatát kéri az új kormány leendő nemzetgazdasági miniszterétől a Volán-társaságoknál a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ); levelüket hétfőn jutatták el a Matolcsy Györgyhöz - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.

images

A munkástanács a meleg- és hidegkonyhai étkezési utalványok összevonását és adóterhének megszüntetését javasolja, továbbá kéri, hogy töröljék el a háromszori kisösszegű ajándékutalvány több mint 90 százalékos, valamint az üdülési csekk 25 százalékos adótartalmát.

Horváth László, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke rámutatott: a szuperbruttósítás és a hozzá kapcsolódó OÉT bérmegállapodás miatt csökkent a bérből és fizetésből élők jövedelme. A negatív hatásokat részben kompenzálná a béren kívüli természetbeni juttatások (cafetéria elemek) rendszerének módosítása, ezért azt kérik a leendő gazdasági minisztertől, hogy ennek megtárgyalását az Országgyűlés mielőbb tűzze napirendre.

Horváth László az MTI-nek elmondta; a szakszervezeti szövetség kezdeményezi a Volán-társaságcsoportban a 2009-ben megkötött kétéves bérmegállapodás idei évre szóló fejezetének újratárgyalását is.

A szövetség a szaktárca közreműködésével folytatná a tárgyalásokat a tulajdonossal (MNV Zrt.) és a munkaadói szövetséggel. Jövedelemigényük a korábbi álláspontjukhoz hasonlóan - az inflációt - amelyet közleményükben 3,9 százalékra tesznek - meghaladó 1 százalékos bérfejlesztés.

A KMSZ idén februárban szakította meg a bértárgyalásokat, miután a munkaadó és a szakszervezetek álláspontja a több hónapon át húzódó tárgyalássorozat alatt sem közeledett egymáshoz. Ekkor közleményükben azt jelezték, hogy a parlamenti választások után kívánják folytatni a bértárgyalásokat.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter