Megjelent: 13 éve

A munkavállalás alapjait sem ismerik a fiatalok

Ha a szakszervezet nem tudná kellő erővel megtámogatni a munkavállalók bérigényét, akkor csak a tulajdonosok belátására számíthatna, és sokkal kevesebb eredményt érne el - nyilatkozta a Népszabadságnak Golhovics Gábor. A Pick Szeged Rt. szakszervezeti egyeztető tanácsának elnöke úgy véli, több fiatal is részt vehetne a szakszervezeti mozgalomban.

A versenyszférában ma már húsz százalék alatt van a szakszervezeti szervezettség. A húsiparban ennél jobb a helyzet, a szegedi üzemben ma is 40 százalékos, a volt Délhús üzemeiben 55-60 százalékos a tagok aránya. A háromévenként sorra kerülő üzemi tanácsi választásokon rendre az derül ki, hogy a szakszervezet jelöltjei 80 százalék körüli támogatást kapnak. Ez jelenti a szakszervezet hátországát, de minden esetben fel kell mérni a dolgozók - nemcsak a szakszervezeti tagok - álláspontját, hajlandók-e sztrájkolni - fejtette ki Golhovics Gábor, annak kapcsán, miként tudják a magas szervezettséget és erőteljes dolgozói támogatást fenntartani.

A szakszervezeti vezető szerint a piaci szféra érdekvédelmi mozgalmaiban is egyre több a "potyautas". Az érdekvédelemnek ugyanis költségei vannak, amit a tagdíjat fizető szakszervezeti tagok fizetnek, ám ha van eredmény, azt az is élvezi, aki nem vállal részt a szervezet fenntartásának költségeiből. Így sok helyen elfogynak azok, akik áldozni is hajlandók az eredményekért.

Golhovics Gábor szerint a szakszervezeti mozgalomban kevés a fiatal. A munkavállalók jelentős része is csak rövid távon képes gondolkodni: sokan csak azt nézik, mit lehet ma zsebre tenni, de hogy lesz-e táppénz, ha megbetegszenek, lesz-e nyugdíj, ha megöregszenek, az egyelőre nem érdekli őket. Ezért van az, hogy annyi embert lehet feketén foglalkoztatni, hiszen a munkáltatók kihasználják ezt a helyzetet - véli Golhovics.

A szakszervezeti mozgalom régóta igyekszik elérni, hogy az iskolákban oktassanak munkavállalói alapismereteket. A fiatalok úgy kerülnek ki az iskolából, hogy fogalmuk sincs a munka világáról: nem tudják, mi az, hogy munkaszerződés, kollektív szerződés, szakszervezet - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

A Pick Szeged Rt.-nél múlt hét csütörtökön volt az utolsó tárgyalási forduló a bérekről a menedzsmenttel. Megegyezés nem született, de tovább közeledtek egymáshoz az álláspontok. A sztrájkfenyegetést azonban továbbra is fenntartják.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter