Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

A pénz elégedetté tesz, de nem boldoggá

A pénz boldogít, de csak egy bizonyos összeghatárig - derítették ki Daniel Kahneman Nobel-díjas tudós vezetésével kutatók egy amerikai felmérés eredményeit értékelve.

A szakemberek szerint a határ 75 ezer dolláros (16,57 millió forintos) éves jövedelemnél húzható meg. Aki ennél többet keresett, az elégedettebb volt, de nem feltétlenül boldogabb - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). A szegénység ellenben elégedetlenné és boldogtalanná tesz.

Kahneman és Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdásza vezérletével a kutatók több mint 450 ezer olyan kérdőívet értékeltek ki, amelyeket a résztvevők 2008 és 2009 folyamán válaszoltak meg. Ennek során saját életüket egy tízes skálán kellett értékelniük, a tíz pont jelentette a legjobb értékelést. A kutatók emellett a válaszadók "érzelmi elégedettségére" is kíváncsiak voltak, ezalatt az öröm, a stressz, a szomorúság, a düh és más érzelmek hőfokát firtatták.

Az értékelésből kiderült: pozitívabban értékelték életüket, ha magasabbak voltak bevételeik. Az elégedettség kéz a kézben járt a magasabb fizetéssel, a boldogság azonban 75 ezer dollár felett nem fokozódott. "Arra következtetünk, hogy a pénzért elégedettséget kap az ember, de boldogságot nem" - írták a szakemberek.

Tanulmányukban ugyanakkor nem állítják, hogy a tehetősek nem örülnének annak, ha fizetésük 100 ezerről 150 ezer dollárra emelkedne. Csak arra utal, hogy egy bizonyos összeghatár felett a boldogságot más tényezők befolyásolják. A vizsgálat kimutatta: a szegények a váláshoz, a betegségekhez és a magányhoz hasonló kellemetlen élményeket rosszabban élik meg a tehetősebbeknél.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter