kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A pénzügyőrők lesznek a legkiszolgáltatottabb rendvédelmi dolgozók?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem ért egyet a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) elnökének a NAV törvény tervezett módosítására vonatkozó észrevételeivel - derül ki a hivatal közleményéből. A VPDSZ elnöke szerint a pénzügyőrök a módosítások következtében a legkiszolgáltatottabb rendvédelmi feladatokat ellátó dolgozókká válnak.

"Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnöke nem kíván együttműködni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetésével, nem hajlandó tudomásul venni sem a társadalmi-gazdasági változásokat, sem pedig a Vám- és Pénzügyőrség, illetve az APEH összevonásáról hozott kormányzati döntést. Ezt támasztja alá a NAV-törvény várható módosításáról közzétett nyilatkozata" - fogalmazott az adóhatóság közleményében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A VPDSZ szerdán közleményben jelentette be, hogy elfogadhatatlannak tartja a NAV törvény legújabb módosítását, és azonnali egyeztetést kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és a Belügyminisztériummal (BM), továbbá az utóbbinál kezdeményezte a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának összehívását is.

Holecz Gábor szerint "elfogadhatatlan, hogy miközben a pénzügyőrök erejüket megfeszítve azon dolgoznak, hogy a bevételeket biztosítsák, aközben a kormány azon dolgozik, hogy hogyan tehető tönkre a hivatásos jogviszony. Elszomorító, hogy a törvényi módosítások a kötelezettségek szigorítását és a jogok korlátozását jelentik, melynek következtében a pénzügyőrök a legkiszolgáltatottabb rendvédelmi feladatokat ellátó dolgozókká válnak".

A VPDSZ elnöke az MTI-nek nyilatkozva egyebek mellett azt kifogásolta, hogy míg a hivatásos állományban dolgozók az általános szabályozás szerint 3 évenként összesen 6 hónapra vezényelhetők más szolgálati helyre, addig a pénzügyőrök 3 évenként összesen 12 hónapra.

Holecz Gábor sérelmezi a vezénylésre vonatkozó szabályokat, holott azok 1996-– a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény (HSZT) hatálybalépése -– óta nem változtak, 3 évenként legfeljebb 12 hónapra vezényelhetők a pénzügyőrök - írja közleményében a NAV.

A VPDSZ elnöke további hátrányos megkülönböztetésként említette, hogy a szolgálati viszony módosítása ellen minden hivatásos állományú alkalmazott élhet panasszal, kivéve a pénzügyőröket, akik csak a bírósághoz fordulhatnak.

"A szolgálati viszony módosítása ellen eddig benyújtott panaszok nyilvántartásaink szerint szinte kivétel nélkül bíróság elé kerültek, éppen ezért a tervezett módosítás -– az azonnali bírói út biztosítása-– kizárólag a jogvita rendezésének gyorsítását szolgálja" - közölte a NAV.

Jelenleg, ha egy hivatásos állományú vezetőt felmentenek, még hat hónapig kapja a vezetői bérét, míg a vezető beosztású pénzügyőrök bére azonnal csökkenne a felmentés után, ha módosul a szabályozás - ismertette a szakszervezeti vezető.

A NAV erre úgy reagált, hogy semmi nem indokolja a jelenlegi szabályozás fenntartását, ami a központi közigazgatásban egyébként is példa nélküli lenne. Holecz Gábor kifogásolta azt is, hogy a módosításokról nem volt szakmai és társadalmi egyeztetés, nem konzultáltak a szakszervezettel sem.

"A VPDSZ vezetőjének a szakmai és társadalmi egyeztetés, valamint a konzultáció hiányára való hivatkozása teljességgel megalapozatlan, ugyanis a módosítás előkészítői a NAV valamennyi szervezeti egysége, a Központi Hivatal valamennyi főosztálya, továbbá a szakszervezetek részére is megküldték a szakmai anyagot. Az észrevételek döntő többsége beépült a tervezett törvénymódosításba. Az együttműködési készség teljes hiánya mutatkozik meg abban is, hogy egyedül a VPDSZ nem tett észrevételt" - írja közleményében a NAV.

"A NAV vezetése megdöbbenéssel áll az előtt a tény előtt, hogy -– bár a VPDSZ esetében külön kijelölt kapcsolattartó is van Arnold Mihály pénzügyőr altábornagy, vám- és pénzügyőri szakmai elnökhelyettes személyében -– a VPDSZ vezetője a belső egyeztetések helyett külső fórumokhoz, illetve a sajtóhoz fordult. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a VPDSZ vezetője a NAV ellen több pert indított már; az eddig elbíráltakat elveszítette" - közölte az adóhatóság.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hasznosítható a gyűjtőbizonylat az ERP rendszerben?

A vállalatirányítási rendszereknek számos olyan funkciója van, ami nagyban megkönnyítheti egy szervezet életét, legyen szó akár az adatok valós... Teljes cikk

Felmérés: a magyar pedagógusok majdnem fele rendszeresen használja az AI-t

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása a magyar iskolákban: a tanárok közel 40 százaléka és a diákok harmada rendszeresen... Teljes cikk