Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"A szakképzésbe integrálni kell az önkormányzatokat"

A szakképzésbe integrálni kell az önkormányzatokat - jelentette ki Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere Az Alföld TISZK infrastrukturális feltételeinek javítása című projekt nyitórendezvényén kedden.

A politikus szerint "a szakképzés kizárólag akkor lesz sikeres, ha az önkormányzat szerepét nem kiszorítják, hanem megpróbálják integrálni". Kósa Lajos emlékezetett rá, hogy az elmúlt években "mindenki kereste a szakképzés megújításának kulcsát", amit sürgetett, hogy Magyarországon - összehasonlítva a nyugati országokkal - kétszer annyi elméletet tanultak a szakképzőkben, mint gyakorlatot, és a magyar diákok töltötték a legkevesebb időt a szakképzési rendszerben.

Mindehhez hozzátartozott még a bizonytalan színvonalú, államilag finanszírozott felnőttképzésnek álcázott átképzési-szakképzési rendszer - tette hozzá a politikus.

Kósa Lajos szerint olyan szakképzésre van szükség, amely jól szolgálja az iparfejlesztési célokat, a munkahelyi, iparági igényeket. Hajnal János, az Alföld Szakképző Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a csaknem egymilliárd forintos beruházást 909,9 millió forinttal támogatja az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, míg 89,9 millió forintot a szakképző saját bevételeiből fordít a fejlesztésre.

A június végére befejeződő fejlesztéssel új tantermeket, tanműhelyeket, gyakorlóhelyeket alakítanak ki. Az új képzési központ áramellátását napelemekkel, melegvíz-ellátását napkollektorokkal biztosítják. A többlet áramot a helyi áramszolgáltatónak értékesítik - tette hozzá az igazgató. Az Alföld Szakképző Kft. az ország egyik legnagyobb szakképzésszervező társasága, térségi integrált szakképzőközpontja, amely 17 szakképzőiskolát (Debrecenben, Balmazújvárosban és Hajdúböszörményben), illetve egy központi debreceni képzőhelyet tömörít. Az intézményekben több mint tízezer diák tanul - ismertette Hajnal János.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter